Τελικά απαγορεύεται να βάζουμε ζεστό φαγητό στο ψυγείο;
Ξέρουμε ότι το ψυγείο είναι ο επόμενος προορισμός του φαγητού που περίσσεψε. Πόσο σύντομα, όμως, μετά το μαγείρεμά του μπορούμε να το τοποθετήσουμε στο ψυγείο;
Έχετε μαγειρέψει το φαγητό σας, έχετε φάει τη μερίδα σας και ξέρετε ότι δεν πρόκειται να καταναλώσετε άλλο για σήμερα. Τι κάνετε, όμως, που το περίσσευμα είναι ακόμη ζεστό; Πρέπει να το αφήσετε στον πάγκο να κρυώσει πριν το βάλετε στο ψυγείο ή μήπως πρέπει να μπει άμεσα για να παραμείνει ασφαλές προς κατανάλωση στη συνέχεια;
Δεν είναι λίγοι αυτοί που θεωρούν ότι αν μπει ζεστό φαγητό στο ψυγείο, θα διαταράξει τη θερμοκρασία του. Κάτι που ισχύει. Αν, όμως, έχει παρέλθει το χρονικό διάστημα των δύο ωρών από την ώρα που μαγειρεύτηκε, τότε θα πρέπει να μπει οπωσδήποτε στο ψυγείο, είτε είναι ζεστό είτε όχι, καθώς τότε τα βακτήρια πολλαπλασιάζονται και το φαγητό μας μπαίνει σε μια ζώνη επικινδυνότητας.
Μια ακόμη ανησυχία είναι ότι μεγάλες ποσότητες φαγητού σε μεγάλα δοχεία, μπορεί να χρειάζονται περισσότερο χρόνο ώστε να ψυχθούν στο ψυγείο. Στο μεταξύ, όμως, μπορεί να αυξήσουν τη θερμοκρασία στο εσωτερικό του, θέτοντας σε κίνδυνο κάποιες τροφές που ήδη βρίσκονται στα ράφια.
Σύμφωνα με τις συστάσεις του Υπουργείου Γεωργίας (USDA) των ΗΠΑ, πάντως, για να αποφευχθεί η ανάπτυξη βακτηρίων στο φαγητό, είναι σημαντικό να το βάλετε στο ψυγείο άμεσα. Ακόμη κι αν είναι ακόμη ζεστό, καλό είναι να το χωρίσετε σε μικρότερα κομμάτια ή μερίδες, ώστε το καθένα να ψυχθεί πιο γρήγορα.
Ο USDA αναφέρει ότι μπορούμε να βάλουμε φαγητό, όσο ζεστό κι αν είναι, στο ψυγείο. Αν σας τρομάζει, όμως, αυτή η ιδέα, μπορείτε να δοκιμάσετε να ρίξετε τη θερμοκρασία του πρώτα, τοποθετώντας το τάπερ με το φαγητό σας σε κρύο ή παγωμένο νερό, ώστε να πέσει η θερμοκρασία του.
Μην ξεχνάτε ότι προτιμάται να μπει ζεστό στο ψυγείο, παρά να μείνει για πολλή ώρα εκτός και να πάψει να είναι ασφαλές προς κατανάλωση.