Γιατί άνοιξε ο Banksy το δικό του κατάστημα;
Η νομική διαμάχη για το trademark της τέχνης του ώθησε τον αινιγματικό street artist να βγάλει την δική του σειρά «άθλιου merchandise».
Ο Banksy ανακοίνωσε πως έχει ανοίξει ένα νέο κατάστημα με «μη πρακτικό και προσβλητικό» merchandise στο νότιο Λονδίνο λόγω της νομικής διαμάχης του με μια εταιρεία ευχετήριων καρτών. Όπως τόνισε την ανακοίνωση του «είναι ίσως ο λιγότερο ποιητικός λόγος για να δημιουργήσει κανείς τέχνη».
Σύμφωνα με τον αινιγματικό street artist, η εταιρεία (την οποία δεν κατονομάζει) έχει καταθέσει ένσταση σχετικά με το trademark των έργων του και επιχειρεί να το αποκτήσει ώστε να μπορεί να πουλά «ψεύτικο merchandise» νομότυπα. «Νομίζω πως βασίζονται στην ιδέα πως δεν θα εμφανιστώ στο δικαστήριο για να αμυνθώ» σχολίασε ο Banksy.
Banksy launches Gross Domestic Product store in Croydon. The doors will never actually open, the lights will not be turned off - making it a 24/7 window shopping experience. pic.twitter.com/EjmCqSoKNM
— Andrew Bloch (@AndrewBloch) October 2, 2019
Σε δηλώσεις του στην Independent, ο δικηγόρος τέχνης και ιδρυτής του Design and Artists Copyright Society, Mark Stephens, εξήγησε πως ο Banksy βρίσκεται σε «δύσκολη θέση», καθώς δεν παράγει μια δική του σειρά «άθλιου merchandise» και ο νόμος είναι ξεκάθαρος λέγοντας πως «εάν ο κάτοχος του trademark δεν το χρησιμοποιεί, τότε αυτό μπορεί να μεταφερθεί σε κάποιον άλλο που θα το κάνει». Έτσι λοιπόν ο Stephens πρότεινε στον Banksy να ανοίξει το δικό του κατάστημα.
Το κατάστημα, το οποίο λέγεται «Gross Domestic Product» και στεγάζεται σε ένα παλιό κατάστημα χαλιών στην Church Street, θα λειτουργήσει για τις επόμενες δύο εβδομάδες. Οι πόρτες του δεν θα ανοίξουν ποτέ, όμως οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να αποκτήσουν τα αντικείμενα στις βιτρίνες διαδικτυακά, οπότε ουσιαστικά πρόκειται για ένα installation.
A shopfront displaying a mini exhibition by secretive British artist, Banksy, with the sign 'Gross Domestic Product' in Croydon, south London. pic.twitter.com/X173Wt2Nhq
— Aaron Chown (@aaronchown) October 1, 2019
Ανάμεσα σε αυτά είναι ένα υπογεγραμμένο κουτί σπρέι, μια τσάντα φτιαγμένη από ένα τούβλο, αλλά και πιο ευφάνταστα αντικείμενα όπως ένα αλεξίσφαιρο γιλέκο με την βρετανική σημαία που φόρεσε ο Stormzy στο Γκλαστονμπέρι, ντισκομπάλες φτιαγμένες από αστυνομικά κράνη, αλλά και χαλιά εισόδου φτιαγμένα από σωσίβια που έφτιαξαν πρόσφυγες και μετανάστες στα ελληνικά hotspot.
«Τα έσοδα από αυτά τα προϊόντα θα πάνε προς την αγορά ενός νέου σκάφους διάσωσης μεταναστών, για να αντικατασταθεί εκείνο που κατάσχεσαν οι ιταλικές αρχές. Οπότε μπορεί να διαπράττετε ποινικό αδίκημα με την αγορά τους. Ορισμένες φορές πας να δουλέψεις και είναι δύσκολο να ξέρεις τι θα ζωγραφίσεις, όμως τους τελευταίους μήνες κάνω πράγματα αποκλειστικά για να καλύψω κατηγορίες εμπορικών σημάτων βάσει της νομοθεσίας της ΕΕ. Δεν είναι πολύ ελκυστική μούσα» τόνισε ο Banksy.
#banksy Gross Domestic Product #exhibition pic.twitter.com/SucwZ235ek
— Len Gordon (@itslenf) October 3, 2019
Κλείνοντας, ο Banksy υπογραμμίζει πως παρά την νομική διαμάχη για το trademark της τέχνης του «ακόμα ενθαρρύνω τον κόσμο να αντιγράψει, να δανειστεί, να κλέψει και να τροποποιήσει την τέχνη μου για διασκέδαση, ακαδημαϊκή έρευνα ή ακτιβισμό. Απλά δεν θέλω να έχουν αποκλειστική επιμέλεια του ονόματός μου».