Όλυμπος: ανεβαίνουμε στο υψηλότερο βουνό της Ελλάδας (βίντεο)
Μπορεί να είναι γνωστός για το μυθολογικό του κυρίως πλαίσιο, αλλά ο Όλυμπος είναι κάτι πολύ παραπάνω από το «βουνό των θεών». Ο Μάνος Λιανόπουλος και το Tripment μας ανεβάζουν στον όμορφο αυτό ορεινό όγκο και μας τον συστήνουν, ώστε να τον γνωρίσουμε λίγο καλύτερα και να οργανώσουμε τη δική μας απόπειρα ανάβασης.
Κάθε χρόνο χιλιάδες φυσιολάτρες και ορειβάτες από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο «σκαρφαλώνουν» στον Όλυμπο, για να ζήσουν από κοντά τη γοητεία της φύσης του, να περιηγηθούν στις πλαγιές του, να κατακτήσουν τις κορυφές του και να νιώσουν τη μαγεία του βουνού που κατοικούσαν οι δώδεκα θεοί της αρχαιότητας.
Αποτελεί το υψηλότερο βουνό της Ελλάδας, με υψηλότερη κορυφή τον Μύτικα στα 2.918 μέτρα και ταυτόχρονα είναι το δεύτερο σε ύψος βουνό στα Βαλκάνια, μετά τη Ρίλα στη Βουλγαρία. Βρίσκεται στα όρια Μακεδονίας και Θεσσαλίας, όπου εκτείνεται μια σειρά από κορυφές και βαθιές χαράδρες, γύρω από τις οποίες η βιοποικιλότητα της περιοχής συστήνει μια μοναδική κληρονομιά. Γι’ αυτό και από το 1938 έχει ανακηρυχθεί ως ο πρώτος Εθνικός Δρυμός της Ελλάδας.
Για όσους επιθυμούν να τον επισκεφτούν και να τον «κατακτήσουν», υπάρχουν οργανωμένα ορεινά καταφύγια με ποικίλες ορειβατικές και αναρριχητικές διαδρομές, με κλασική αφετηρία την κωμόπολη του Λιτόχωρου στους ανατολικούς πρόποδες του βουνού. Εκεί, στα 100 χιλιόμετρα από τη Θεσσαλονίκη, στις αρχές κάθε καλοκαιριού καταλήγει ο Ορειβατικός Μαραθώνιος Ολύμπου.
Η βλάστηση του βουνού έχει κάποιες ιδιαιτερότητες, αφού η βορειοανατολική πλευρά έχει έντονη βλάστηση και δάση, με τις βροχές να μην λείπουν από την περιοχή, ενώ η νοτιοδυτική να είναι σημαντικά πιο αραιή από άποψης φύσης.
Στις χαμηλότερες περιοχές, στους πρόποδες του βουνού και στο Λιτόχωρο, το κλίμα είναι τυπικά μεσογειακό, δηλαδή θερμό και ξηρό το καλοκαίρι, ενώ τον χειμώνα μετατρέπεται σε υγρό και ψυχρό. Όσο, όμως, ανεβαίνουμε πιο ψηλά, γίνεται πιο υγρό και βαρύ, με το χιόνι να πέφτει συχνά τον χειμώνα, ενώ ακόμη και το καλοκαίρι, η βροχή και το χιόνι δεν λείπουν. Μην ξεχνάτε ότι στην υψηλότερη ζώνη του βουνού, πάνω από τα 2 χιλιάδες μέτρα υψόμετρο, το χιόνι είναι μόνιμη κατάσταση για περίπου εννέα από τους δώδεκα μήνες του χρόνου. Το καλοκαίρι, το χιόνι μπορεί να λιώνει, αλλά οι βροχοπτώσεις είναι πάρα πολύ συχνές και αν ξεπεράσετε τα 2 χιλιάδες μέτρα, πρέπει να ξέρετε ότι οι πηγές είναι λιγοστές και θα πρέπει να έχετε μαζί σας πάντα νερό.
Στην περιοχή του Ολύμπου υπάρχουν και αρκετά χριστιανικά μνημεία, ανάμεσά τους και το υψηλότερο ξωκλήσι, αυτό του Προφήτη Ηλία, στην ομώνυμη κορυφή (2.803 μέτρα). Πιο χαμηλά, σε υψόμετρο 802 μέτρων, δεσπόζει η Παλαιά Μονή Διονυσίου στη χαράδρα του ποταμού Ενιπέα, που είναι και οδικά προσβάσιμη από το Λιτόχωρο. Σε δεσπόζουσα θέση σε υψόμετρο 820 μέτρων στην χαράδρα τις Ζηλιάνας, στις νότιες παρυφές του Ολύμπου βρίσκεται η Μονή Κανάλων, σε απόσταση 8 χλμ. από το χωριό Καρυά.
Δείτε στο βίντεο, πώς είναι από κοντά το βουνό που επέλεξαν οι δώδεκα θεοί για να κατοικήσουν.
..