Τα φλαβονοειδή μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης Αλτσχάιμερ
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 21 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2020
Η νόσος που προσβάλλει τους ηλικιωμένους είναι δυνατόν να προληφθεί και να καθυστερήσουμε την εμφάνισή της με τη σωστή διατροφή και τρόπο ζωής.
Μπορεί να μην μπορούμε να κάνουμε πολλά από την εμφάνιση της νόσου κι έπειτα, πέραν της χορήγησης φαρμάκων που θα επιβραδύνουν την εξέλιξη μέχρι το τελικό στάδιο, υπάρχουν, όμως, κάποια πράγματα που μπορούμε να κάνουμε προληπτικά, ώστε να μειώσουμε τις πιθανότητες εμφάνισής της ή να καθυστερήσουμε την έναρξή της.
Σίγουρα ένας υγιεινός τρόπος ζωής, με καλό ύπνο, μεσογειακή διατροφή με έμφαση στα φρούτα και τα λαχανικά, αποχή από το κάπνισμα, άσκηση και μείωση του άγχους μπορούν να βοηθήσουν, όπως με όλες τις ασθένειες. Πρόσφατη έρευνα, όμως, έδειξε ένα ακόμη όπλο-σύμμαχό μας: τα φλαβονοειδή.
Άλλες τροφές πλούσιες σε φλαβονοειδή είναι το τσάι, το σπανάκι, τα πορτοκάλια και τα αχλάδια. Πιθανοί μηχανισμοί, σύμφωνα με τους επιστήμονες, που μειώνουν τον κίνδυνο, περιλαμβάνουν την αντιοξειδωτική επίδραση και τη βελτιωμένη γνωστική λειτουργία που σχετίζεται με την πρόσληψη φλαβονοειδών.
Holland TM, Agarwal P, Wang Y, et al. Dietary flavonols and risk of Alzheimer dementia. Neurology. Published online January 29, 2020.