Οι Ιταλοί μένουν σπίτι και αναπαριστούν πασίγνωστα έργα τέχνης

quadrantec-a Vito Alessandro Taddeo
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 20 ΜΑΡΤΙΟΥ 2020

Η πρωτοβουλία του Vito Alessandro Taddeo ονομάζεται «QUADR’ANTEC (a)» και προσκαλεί τους Ιταλούς να γίνουν… πίνακες ζωγραφικής.

Δε χωράει αμφιβολία πως το δράμα του νέου κορωνοϊού γράφεται στην Ιταλία η οποία βιώνει μια εθνική τραγωδία με χιλιάδες θύματα, που μάλιστα ξεπέρασαν σε αριθμό τα αντίστοιχα της Κίνας. Οι Ιταλοί με τη σειρά τους συνεχίζουν για δέκατη ημέρα να παραμένουν κλεισμένοι στα σπίτια τους καθώς ολόκληρη η χώρα ζει υπό καθεστώς καραντίνας.

Εκτεθειμένοι στον ιό της τέχνης

Αυτή τη μαύρη συγκυρία σκέφτηκε να ομορφύνει λίγο ο 30χρονος Vito Alessandro Taddeo όταν καθώς καθότανε στον καναπέ του σπιτιού του, στο Κρισπιάνο, κρατώντας  τον υπολογιστή στο χέρι, του ήρθε στο μυαλό ο πίνακας του Ζακ-Λουί Νταβίντ, «Ο θάνατος του Μαρά». Αποφάσισε λοιπόν να προκαλέσει τους στενούς του φίλους να αναπαραστήσουν τον πίνακα, «dal vivo» που λένε και οι Ιταλοί. Και μετά το ξανασκέφτηκε. Του άρεσε η ιδέα και αποφάσισε να διευρύνει τον κύκλο σε εθνικό επίπεδο.

Κι έτσι δημιουργήθηκε η διαδικτυακή πρωτοβουλία «QUADR’ANTEC (a)» που προσκαλεί- προκαλεί τους Ιταλούς που βρίσκονται στην απομόνωση του σπιτιού τους να διαλέξουν ένα αγαπημένο τους έργο τέχνης και να προσπαθήσουν να το αναπαραστήσουν. Έπειτα καλούνται να ανεβάσουν το κατόρθωμά τους χρησιμοποιώντας  τα hashtags #artiviruschallenge και #restARTEacasa για να θαυμάσουν και οι υπόλοιποι το αποτέλεσμα. Ο καθένας από το σπίτι του και δίνοντας μια όσο γίνεται μια θετική οπτική στην καραντίνα και την στατική καθημερινότητα που απαιτεί.

Στην τοπική διάλεκτο της επαρχίας του Τάραντα όπου ανήκει το  Κρισπιάνο , εξηγεί ο Taddeo, «QUADR’ANTEC (a)» σημαίνει παλιός πίνακας. Η έκφραση χρησιμοποιείται επίσης  για να περιγράψει κάποιον που ντύνεται παλιομοδίτικά ή κάποιον που είναι πολύ ήρεμος, συνεχίζει.

«Ο στόχος, υποστηρίζει ο Taddeo, είναι να προτρέψουμε τον κόσμο να ψάξει κάτι διαφορετικό και διασκεδαστικό, να αφιερωθεί γα λίγο στην τέχνη και  να ξεχαστεί έστω για λίγο από τις άσχημες σκέψεις». Και ο κόσμος ανταποκρίνεται στο κάλεσμα του Taddeo με πίνακες του Ντα Βίντσι,του Βερμέερ, του Βαν Γκογκ, του Μιχαήλ Άγγελου, της Κάλο,κά. Ηλικιακά οι νεαρότεροι ανταποκρίνονται στην πρωτοβουλία, ωστόσο, όπως αποκαλύπτει ο Taddeo, μέχρι και η 94χρονη γιαγιά του πήρε πόζαρε σαν ζωντανός πίνακας αναπαριστώντας ένα έργο του Γκέριτ Ντάου.

 Ο ίδιος πιστεύει πως «η ομορφιά θα σώσει τον κόσμο» και περιμένει πώς και πώς να τελειώσει ο εφιάλτης του κορωνοϊού ώστε να την γιορτάσουν ελεύθεροι και υγιείς ξανά έξω, στον καθαρό αέρα.  

Τους το ευχόμαστε ολόψυχα!

Με πληροφορίες από lastampa.it