Stephen Hawking: εκδοτικό γεγονός η δημοσίευση της αυτοβιογραφίας του
Το πνεύμα και η δύναμη της θέλησης νικούν το σώμα: κανείς δεν πίστευε ότι ο διάσημος φυσικός Stephen Hawking που βρίσκεται καθηλωμένος στο αναπηρικό καροτσάκι εξαιτίας της εκφυλιστικής νόσου που τον βασανίζει εδώ και δεκαετίες θα μπορούσε να βρει το κουράγιο να γράψει για τη ζωή του.
Όμως χάρη στην τεχνολογία, αυτό κατέστη δυνατό και σε λίγες μέρες, στις 30 Σεπτεμβρίου θα κυκλοφορήσει και στα ελληνικά η αυτοβιογραφία της μεγαλύτερης διάνοιας της εποχής μας, με τίτλο «Το χρονικό της ζωής μου» (εκδ. Τραυλός).
Την ίδια ημερομηνία θα κυκλοφορήσει ταυτοχρόνως η αγγλική, αμερικανική και γερμανική έκδοση του βιβλίου.
Το πορτρέτο του σπουδαίου αυτού επιστήμονα μας δίνει και η ταινία του Stephen Finnigan «Hawking», με πρωταγωνιστή τον Μπένεντικτ Κάμπερμπατς.
Όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση από τις εκδ. Τραυλός: «μια εντελώς σύγχρονη τεχνολογία βοήθησε τον πιο διάσημο φυσικό του κόσμου να δημιουργήσει το "χειρόγραφό" του χωρίς την παραμικρή βοήθεια.
Εξαιτίας της συνεχιζόμενης επίδρασης της εκφυλιστικής νόσου του, πολλοί φοβούνταν ότι ο Χόκινγκ δεν θα μπορούσε ποτέ ξανά να επικοινωνήσει. Ωστόσο, σήμερα, ο καθηγητής Χόκινγκ, στα 71 χρόνια του δημοσιεύει μια αφοπλιστικά ειλικρινή αυτοβιογραφία στην οποία περιγράφει με λεπτομέρειες την απίθανη ζωή του – το πρώτο βιβλίο που γράφει αποκλειστικά μόνος του.
Στη συγκλονιστική αυτοβιογραφία του ο καθηγητής Χόκινγκ "μιλά" για την ανορθόδοξη παιδική ηλικία του, τη διάγνωσή του με μια νόσο του κινητικού νευρώνα σε ηλικία 21 ετών, όταν ήταν υποψήφιος διδάκτορας, το πρωτοποριακό έργο του στην κβαντική κοσμολογία, τους δύο γάμους του, τις αμφιλεγόμενες περιστάσεις που οδήγησαν στη διάλυσή τους, και τα επαναλαμβανόμενα –ευτυχώς, άκαρπα– ραντεβού του με τον θάνατο.
Ο φυσικός χώρισε από την πρώτη γυναίκα του Τζέιν, μητέρα των τριών παιδιών του, το 1991. Νυμφεύτηκε τη νοσοκόμα του Ελέιν Μέισον το 1995 αλλά και αυτός ο γάμος κατέρρευσε επεισοδιακά μετά από 11 χρόνια, με την αστυνομία του Κέμπριτζσαϊρ να διερευνά κατηγορίες περί σωματικής κακοποίησης του φυσικού από τη σύζυγό του – τις οποίες ο Χόκινγκ χαρακτήρισε παντελώς εσφαλμένες.
Το βιβλίο περιλαμβάνει 50 σπάνιες φωτογραφίες από την παιδική ηλικία του, τα εφηβικά του χρόνια, τη ζωή του με την οικογένειά του, τις δραστηριότητές του, τις ευχάριστες αλλά και τις δύσκολες στιγμές του και τις διακρίσεις του.
Την ελληνική έκδοση του έργου «Το χρονικό της ζωής μου» προλογίζει ο φυσικός στοιχειωδών σωματίων στο CERN, Καθηγητής κος Σάββας Δημόπουλος , (Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, Καλιφόρνια, Η.Π.Α.)
Λίγα λόγια για τον Stephen Hawking
Στις αρχές του 1963, λίγο μετά τα 21α γενέθλιά του, ο Χόκινγκ διαγνώσθηκε με μια νόσο του κινητικού νευρώνα, γνωστή και ως νόσο του Λου Γκέριγκ. Οι γιατροί τού έδιναν δύο χρόνια ζωής. Σύμφωνα με τις προβλέψεις τους, δεν θα προλάβαινε να ολοκληρώσει το διδακτορικό του. Ωστόσο ο Χόκινγκ, διαψεύδοντας τους γιατρούς του, όχι μόνο απέκτησε διδακτορικό τίτλο, αλλά τις επόμενες δεκαετίες άνοιξε νέους δρόμους στην κατανόηση του σύμπαντος. Συγκεκριμένα, την επόμενη πεντηκονταετία της ζωής του, άλλαξε για πάντα το επιστημονικό τοπίο της φυσικής και της κοσμολογίας. Παράλληλα, το πάθος του για ζωή, έμελλε να γίνει (για κάθε άτομο με ειδικές ικανότητες) φωτεινό παράδειγμα προσπάθειας και θέλησης για επιβίωση.
Η εξέλιξη της νόσου επιβάρυνε τον Χόκινγκ με όλο και περισσότερα κινητικά προβλήματα, τα οποία τελικά τον οδήγησαν στο αναπηρικό καροτσάκι. Η νόσος τού προκαλούσε επίσης δυσκολίες στην ομιλία και, το 1985, εξαιτίας μιας τραχειοτομίας έχασε ολοκληρωτικά την ικανότητα ομιλίας.
Σήμερα, μπορεί να επικοινωνήσει μέσω μιας συσκευής παραγωγής ομιλίας που κατασκευάσθηκε στο Κέμπριτζ, σε συνδυασμό με ένα λογισμικό που του επιτρέπει να επιλέγει γράμματα αξιοποιώντας τις συσπάσεις στο μάγουλό του.
Πιο πρόσφατα, ο Χόκινγκ εξελίχθηκε σε υπερασπιστή του διαστήματος, υποστηρίζοντας ότι η αποίκιση του διαστήματος είναι ζωτικής σημασίας για την μακρόχρονη επιβίωση της ανθρωπότητας.
Ο Χόκινγκ είναι εξάλλου πολύ εξοικειωμένος με την μακρόχρονη επιβίωση –έχει σήμερα ξεπεράσει τα εβδομήντα έτη ζωής παρότι στα 21 του διαγνώσθηκε με μια νόσο του κινητικού νευρώνα και οι προγνώσεις τότε έκαναν λόγο για λίγα μόνο χρόνια ζωής. Η φυσική οφείλει πολλά στην μακροβιότητά του.
Πληροφορίες: η αυτοβιογραφία του Stephen Hawking με τίτλο «Το χρονικό της ζωής μου» θα κυκλοφορήσει από τις εκδ. Τραυλός στις 30 Σεπτεμβρίου.