Πώς θα είναι η διαμονή στα ξενοδοχεία μετά την πανδημία;
Μπορεί να συνδυαστεί η φιλοξενία με το social distancing; Μπορεί, αλλά με νέους όρους στο τουριστικό γίγνεσθαι.
Ο νέος κορωνοϊός ήρθε και άλλαξε τα πάντα στον πλανήτη, τόσο βραχυπρόθεσμα, όσο και μακροπρόθεσμα σε πολλούς τομείς, με τον τουρισμό να αποτελεί έναν από τους τομείς που έχουν πληγεί περισσότερο. Τα ταξίδια, όμως, δεν πρόκειται να σταματήσουν. Αυτά είναι που ενώνουν τον κόσμο και παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στις ζωές των ανθρώπων. Σίγουρα, όμως, θα διαμορφωθούν και για ένα μεγάλο διάστημα δεν θα είναι όπως τα γνωρίζαμε. Τι να περιμένουμε, λοιπόν, όσον αφορά το ξενοδοχειακό κομμάτι, σύμφωνα με το Fodor’s travel;
Απομακρυσμένα ξενοδοχεία
Σύμφωνα με τον Bill Heinecke, διευθυντή των Minor Hotels με βάση την Μπανγκόκ, τα απομακρυσμένα ξενοδοχεία που περιτριγυρίζονται από φύση και καθαρό αέρα θα είναι σίγουρα τα πιο δημοφιλή. Σε περιπτώσεις celebrities και… μεγάλων πορτοφολιών, θα παρατηρηθεί ενοικίαση ολόκληρων ξενοδοχείων ή νησιών. Ο Lou Eppelsheimer από το θέρετρο The Gant Aspen αναφέρει ότι οι ταξιδιώτες μάλλον θα νιώθουν περισσότερη ασφάλεια σε καταλύματα τύπου διαμερίσματα αντί για μεγάλα ξενοδοχεία, έτσι ώστε να έχουν τα δικά τους τρόφιμα, κουζινικά κ.ο.κ.. Τελικά, όμως, τίποτα δεν είναι σίγουρο, αφού πολλοί θα προτιμήσουν μικρότερα boutique ξενοδοχεία, ενώ κάποιοι θα στραφούν στην εγγύηση που παρέχει ένα μεγάλο ξενοδοχειακό brand.
Η πτώση των τιμών σε συγκεκριμένες αγορές μπορεί να συμβεί, αλλά γενικότερα, οι ειδικοί θεωρούν ότι μεγάλες μειώσεις στις τιμές δεν είναι ο καλύτερος τρόπος να προσελκύσουν τον κόσμο. Αυτό θα συμβεί με τη δημιουργία εμπειριών και προσθέτοντας αξία στα χρήματα που θα ξοδευτούν, σε σχέση με τον ανταγωνισμό. Ένα μασάζ χαλάρωσης, bonus πόντοι για επόμενη διαμονή ή ακόμη και μια έξτρα διαμονή μπορεί να κάνουν τη διαφορά.
Περισσότερη καθαριότητα
Η καθαριότητα θα απασχολήσει τους περισσότερους ταξιδιώτες από εδώ και πέρα, οι οποίοι θα αναζητούν ξενοδοχεία με αυστηρά πρωτόκολλα καθαριότητας. Τα ξενοδοχεία φαίνεται πως θα μιμηθούν τα κρουαζιερόπλοια με τα απολυμαντικά χεριών σε κάθε δημόσιο χώρο και εστιατόριο, ενώ η πιστοποίηση καθαριότητας θα αποτελέσει επίσης παράγοντα επιλογής διαμονής. Δεν αποκλείεται, μάλιστα, να συσταθούν νέες υγειονομικές αρχές που θα πιστοποιούν τα ξενοδοχεία και τα εστιατόρια, όπως αναφέρει η Frnaces Kiradjian ιδρύτρια και CEO του Boutique Lifestyle Leaders Association. Η έμφαση στην καθαριότητα θα οδηγήσει, επίσης, και σε πιο μινιμαλιστικά μοντέλα διακόσμησης, με απομάκρυνση αντικειμένων όπως διακοσμητικά μαξιλάρια και έξτρα κρεμάστρες, έτσι ώστε να υπάρχουν όσο το δυνατόν λιγότερα αντικείμενα πιθανό να μολυνθούν. Αντικείμενα μιας χρήσης και κατόπιν παραγγελίας θα είναι η τάση, επιβαρύνοντας δυστυχώς το περιβάλλον με περισσότερα απόβλητα, ενώ σύμφωνα με το NBC ξενοδοχεία όπως το Four Seasons και το Hilton θα αφήνουν δωμάτια κενά για 2 ή 3 ημέρες μετά τη χρήση τους από επαγγελματία υγείας. Φυσικά, η λεπτομερής απολύμανση θα γίνει καθεστώς παντού.
Πολλές επιχειρήσεις δράττονται της ευκαιρίας της μειωμένης κίνησης για να φέρουν εις πέρας πρότζεκτ, όπως επανασχεδιασμό, ανακαίνιση, αλλαγές σε μενού, ιστοσελίδες, αλλά και εκπαίδευση προσωπικού, ούτως ώστε το προσωπικό να απασχοληθεί σε αυτή τη φάση. Αρχιτέκτονες και σχεδιαστές σκέφτονται επίσης τα ξενοδοχεία του μέλλοντος, αφού η ανάγκη για social distancing θα συνεχιστεί. Αυτό σημαίνει ότι ο χώρος θα είναι πολύ σημαντικός στο design, με μεγαλύτερα λόμπι και εστιατόρια, περισσότερους ανελκυστήρες και δωμάτια τα οποία θα μπορούν να στεγάσουν όλες τις δραστηριότητες, από φαγητό, μέχρι γυμναστική, όπως αναφέρει η Margaret Heng, Executive Director του Singapore Hotel Association.
Νέα τεχνολογία
Δεδομένης της νέας μικροβιοφοβίας που έχουν πάθει οι περισσότερη, οι επιχειρήσεις προσπαθούν να βρουν τρόπους ώστε να μειώσουν την ανθρώπινη επαφή και τις επιφάνειες που ακουμπά ο κόσμος. Τα ψηφιακά κλειδιά και τα virtual check-in είναι δυο παραδείγματα που το Hilton ήδη ενθαρρύνει, με τη χρήση του κινητού να είναι απαραίτητη. Κάποια ξενοδοχεία, μάλιστα, όπως το La Fonda on the Plaza στη Σαντα Φε θα βάλουν κιόσκια για ψηφιακό check-in, ενώ το σίγουρο είναι ότι θα υπάρξουν κάμερες θερμικής απεικόνισης για να μετράται η θερμοκρασία. Όσον αφορά τα τηλε-κοντρόλ που είναι από τα πιο βρόμικα αντικείμενα μέσα σε ένα ξενοδοχείο, τα περισσότερα θα τα απολυμάνουν και θα τα βάζουν σε θήκες που θα αλλάζουν, ενώ η νέες τεχνολογίες θα αξιοποιηθούν και στην καλύτερη παροχή υπηρεσιών και οργάνωσης.
Νέες και διαφορετικές υπηρεσίες
Οι υπηρεσίες των ξενοδοχείων αναμένεται να μεταβληθούν τόσο βραχυπρόθεσμα, όσο και μακροπρόθεσμα. Κατά το Lock-down, κάποια ξενοδοχεία στο εξωτερικό πρόσφεραν δωμάτια σε χαμηλότερη τιμή τα πρωινά για όσους ήθελαν να εργαστούν, ενώ τα take-out γεύματα από εστιατόρια ξενοδοχείων φαίνεται ήδη να είναι πολύ δημοφιλή.