Υπαρξιακές κρίσεις, παπαράτσι και εξωγήινοι στην «αυτοβιογραφία» του Jim Carrey
Το σατιρικό μυθιστόρημα του χολιγουντιανού αστέρα με τίτλο «Memoirs and Misinformation» κυκλοφορεί στις 7 Ιουλίου.
Ο Jim Carrey είναι αναμφίβολα ένας από τους πιο σπουδαίους ηθοποιούς της γενιάς του, έχοντας καταφέρει να διακριθεί τόσο για τις κωμικές όσο και για τις δραματικές ερμηνείες του. Παράλληλα όμως με την τεράστια επιτυχία που γνώρισε από την δεκαετία του 1990 και μετά, ο 58χρονος ηθοποιός αντιμετώπισε τους αδιάκριτους φακούς των παπαράτσι και η προσωπική του ζωή συχνά ερχόταν στο προσκήνιο.
Έχοντας απομακρυνθεί από τα φώτα της δημοσιότητας τα τελευταία χρόνια, ο Carrey αποφάσισε να γράψει μια φανταστική «αυτοβιογραφία», μέσω της οποίας εξετάζει την σχέση του με την δημοσιότητα. Το «Memoirs and Misinformation», όπως είναι ο τίτλος του βιβλίου, θα κυκλοφορήσει στις 7 Ιουλίου.
Το βιβλίο ξεκινά με τον πρωταγωνιστή να αντιμετωπίζει μια υπαρξιακή κρίση και να ζει απομονωμένος στο σπίτι του στο Λος Άντζελες, παρακολουθώντας μανιωδώς Netflix, YouTube και TMZ. Με τα καλύτερα χρόνια του να αποτελούν πλέον μακρινή ανάμνηση, ο Carrey έχει αποκτήσει μανία με το τέλος του, αλλά και το τέλος του κόσμου.
Κάπου εκεί ξεκινά η σατιρική περιπέτεια του Carrey και στην αναζήτηση του για νόημα στην ζωή και την καριέρα του, συμφωνεί να παίξει σε ταινίες για τον Mao Zedong και παραγωγές βασισμένες σε παιχνίδια, αντιμετωπίζει καταστροφικές πυρκαγιές, οικολογικούς τρομοκράτες, αλλά και μια εισβολή εξωγήινων. Μέσα σε όλα αυτά, κάνει παρέα με ακραίες εκδοχές γνωστών συναδέλφους του, όπως τον Nicolas Cage, την Gwyneth Paltrow, τον Anthony Hopkins και τον Tom Cruise.
«Είναι το τέλος του κόσμου και έχουμε το τέλειο βιβλίο για αυτό. Ή μάλλον όχι το τέλος του πολιτισμού, απλά το τέλος ενός κόσμου, του εγωιστικού κόσμου» δήλωσε ο Carrey σε πρόσφατη συνέντευξη του στους New York Times. Εκεί ο χολιγουντιανός αστέρας μίλησε για το μυθιστόρημα που έγραψε μαζί με τον Dana Vachon, ενώ εξήγησε και τους λόγους για τος οποίους δεν έγραψε μια αυτοβιογραφία.
«Δεν υπάρχει τίποτα, σε αυτό το σημείο στην καλλιτεχνική μου ζωή, πιο βαρετό από την ιδέα του να γράψω πραγματικά γεγονότα τις ζωής μου σε κάποια χρονολογική σειρά – να προσπαθώ να μεγαλώσω το brand μου. Αυτό [το μυθιστόρημα] δεν είναι έτσι. Είναι ένα έργο αγάπης που δεν μπορέσαμε να σταματήσουμε» σχολίασε ο Carrey, εξηγώντας πως η συγγραφή του βιβλίου ήταν σταδιακή, αλλά και μια ιδιαίτερα δημιουργική λόγω της συνεργασίας.
Όταν ρωτήθηκε στην συνέχεια για τον συνονόματο ήρωα του μυθιστορήματος, ο Carrey σχολίασε πως «ο Jim Carrey σε αυτό το βιβλίο είναι στην πραγματικότητα ένας αντιπρόσωπος – είναι ένα είδωλο που εκπροσωπεί τον οποιονδήποτε στην θέση μου, ενός καλλιτέχνης, μιας διασημότητας, ενός σταρ. Εκείνος κόσμος με όλες τις υπερβολές, λαιμαργία, αυτοπροβολή και ματαιοδοξία».
Συνεχίζοντας ο ηθοποιός δήλωσε πως «ορισμένα στοιχεία είναι πολύ αυτοβιογραφικά, απλά δεν θα ξέρετε ποια είναι ποια. Αλλά ακόμα και τα φανταστικά στοιχεία του βιβλίου κρύβουν μια αλήθεια». Ο ίδιος ο Carrey δεν κρύβει το γεγονός ότι μέσω του «φανταστικού» συνονόματου του εκφράζει τους προβληματισμούς του για το Χόλυγουντ και τον χώρο του θεάματος.
«Το “Ζωντανή μετάδοση” δεν ήταν λάθος. Είμαι ένας τύπος που ξαφνικά μια μέρα κοίταξε πάνω και είδα όλα τα μηχανήματα και τα φώτα να πέφτουν από τον ουρανό. Σε κάθε εγχείρημα δημιουργώ ξανά λίγο από τον εαυτό μου, αποδομώντας τον παλιό εαυτό μου και εξερευνώντας κάτι καινούριο. Σε όλη μου την καριέρα ζητούσα πολλά από το κοινό μου και μου έχει επιτρέψει να κάνω αυτά τα πράγματα. Νομίζω πως κατά έναν τρόπο αυτό περιμένουν από μένα» τόνισε ο Carrey.