Δισκοκριτική: «Lightning Bolt» Pearl Jam
Η θρυλική μπάντα των Pearl Jam από το Σιάτλ, το πιο συνεπές συγκρότημα της grunge σκηνής, επιστρέφει στα δισκογραφικά δρώμενα, τέσσερα χρόνια μετά το «Backspacer», με το δέκατο άλμπουμ της, το οποίο φέρει τον τίτλο «Lightning Bolt».
Για να θυμηθούμε οι παλιότεροι και να μαθαίνουν οι νεότεροι, οι Pearl Jam αναδύθηκαν από τις στάχτες του συγκροτήματος Mother Love Bone, για να εξελιχθούν στην πιο διάσημη αμερικανική rosk & roll μπάντα της δεκαετίας του ’90. Άρχισαν την μουσική τους συνεύρεση και δημιουργία το 1990, με ιδρυτές του συγκροτήματος από το Σιάτλ τους Stone Gossard στην κιθάρα και Jeff Ament στο μπάσο - μέλη και οι δύο των διαλυμένων Mother Love Bone.
Αρχικά, μόνιμος ντραμίστας ήταν ο David Krusen, ως βασικός κιθαρίστας προστέθηκε ο Mike McCready και τα φωνητικά ανέλαβε ο τότε 25χρονος σέρφερ από το Σαν Ντιέγκο Eddie Vedder, με την ιδιόρρυθμη φωνή και το ταλέντο στο να γράφει καταπληκτικούς, με έντονο προβληματισμό στίχους. Το συγκρότημα ηχογράφησε τον παρθενικό του δίσκο το 1991, με τίτλο «Ten», άλμπουμ το οποίο αποδείχτηκε προφητικό αφού οι Pearl Jam κράτησαν την «υπόσχεσή» τους και πλέον έχουν μια δεκάδα άλμπουμ στο ενεργητικό τους.
Η παρέα από το Σιάτλ, χωρίς να ακολουθήσει το ύφος των Nirvana, συνέχισε τη μουσική της πορεία έχοντας τη ροκ σκηνή της δεκαετίας του ’70 και την αγριάδα των punk συγκροτημάτων της δεκαετίας του ’80, στη σκιά πάντα της μελωδικής έκφρασης.
Μία ακόμη πολύ μεγάλη αξία του συγκροτήματος έγινε αντιληπτή όταν, και μετά τους στραμμένους πάνω τους προβολείς της δημοσιότητας και τις μεγάλες επιτυχίες, το ύφος του συγκροτήματος παρέμεινε σταθερά προσγειωμένο. Προχώρησαν στην ηχογράφηση και κυκλοφορία των δίσκων «Vs.» - το 1993 (πούλησε περίπου 1 εκατομμύριο αντίτυπα μέσα στην πρώτη εβδομάδα κυκλοφορίας του), «Vitalogy» - το 1994, «No Code» - 2 χρόνια αργότερα, ενώ το 1998, με αγριότερες διαθέσεις, παρουσίασαν τα άλμπουμ «Yield» και «Live On Two Legs».
Με τις κυκλοφορίες «Binaural», «Riot Act», «Pearl Jam» και «Binaural» οδηγούμαστε στο σήμερα, και επειδή όταν μιλά κανείς για τους Pearl Jam, καταλήγει να συμφωνεί ότι τα πολλά λόγια είναι φτώχεια..., ας ρίξουμε μια γρήγορη ματιά στα κομμάτια που περιλαμβάνει το 48άλεπτης διάρκειας «Lightning Bolt».
Το εναρκτήριο «Getaway» δίνει γρήγορο ρυθμό στην ακρόαση ενώ τα φωνητικά του 48άχρονου Eddie Vedder - που βρίσκονται σε πολύ καλή κατάσταση - συνοδεύονται από ένα ιδιαίτερα δυνατό κιθαριστικό σόλο του Mike McCready στο «Mind Your Manners», με τον Matt Cameron πίσω από τα τύμπανα, να κρατάει με μαεστρία τις ισορροπίες. Το εκρηκτικό video clip του κομματιού φέρει την υπογραφή του σκηνοθέτη Danny Clinch.
Το «My Father's Son», χωρίς να ξεφεύγει από το γνώριμο ύφος του συγκροτήματος, μας περνά στο «Sirens», τους στίχους του οποίου υπογράφει ο Vedder και τη μουσική του ο Mike McCready, με το τραγούδι να βάζει σε πιο ακουστικά μονοπάτια την ακρόαση, από την οποία δεν απουσιάζουν τα ηλεκτρονικά στοιχεία.
Η σύνθεση που χάρισε το όνομά της στο άλμπουμ ανεβάζει τους ρυθμούς και μας αφήνει να απολαύσουμε τα «Infallible» και «Pendulum» που αποκαλύπτουν την ανησυχία της μπάντας για εξερεύνηση - αναζήτηση, νέων ηχητικών τοπίων και διαδρομών.
Τα γεμάτα δύναμη και ενέργεια «Swallowed Whole» και «Let The Records Play» (με τους απολαυστικούς ήχους της ηλεκτρικής κιθάρας) παραδίδουν την ακρόαση στη διασκευή «Sleeping By Myself», που κυκλοφόρησε πρώτη φορά στον τελευταίο προσωπικό δίσκο του Eddie Vedder, «Ukulele Songs».
Οι μπαλάντες «Yellow Moon» και «Future Days» ρίχνουν τους τίτλους τέλους, με χαμόγελα περίεργης αλλά βάσιμης αισιοδοξίας. Το πάθος, η φλόγα και η αγνότητα είναι αυτά που τουλάχιστον αναβλύζουν από τα ηχεία του στερεοφωνικού που παίζει κάποιο μουσικό κομμάτι της τελευταίας δουλειάς των Pearl Jam, ενώ η ευαισθησία, η ιδιαιτερότητα και ο προβληματισμός είναι τα πιο έντονα στοιχεία στην ενέργεια και την ενοποιημένη μελωδία που αποπνέει το τελευταίο εξαιρετικό πόνημα της διαχρονικής τους πορείας.
Καλλιτέχνης: Pearl Jam
Album: «Lightning Bolt»
Record Label: Monkeywrench Records
Γιώργος Σ. Κουλουβάρης