Κι όμως, η χοληστερίνη από τα αυγά δεν είναι τελικά αθώα
ΔΕΥΤΕΡΑ, 22 ΜΑΡΤΙΟΥ 2021
Νέα έρευνα συστήνει προσοχή στην κατανάλωση αυγών, καθώς όσα (νομίζαμε ότι) ξέραμε, μάλλον θα πρέπει να τα ξεχάσουμε.
Η κατανάλωση των αυγών και το κατά πόσο επηρεάζουν ή όχι τη χοληστερίνη μας είναι ένα θέμα που έχει απασχολήσει κι έχει μπερδέψει τα τελευταία χρόνια. Αρχικά, η σύσταση ήταν η αποφυγή τους για όσους πάσχουν από χοληστερίνη, ενώ στη συνέχεια η διατροφική χοληστερίνη των αυγών φάνηκε να μην επηρεάζει ιδιαίτερα τη συνολική χοληστερίνη μας, εφόσον η κατανάλωση γινόταν με σύνεση (μέχρι 3-4 αυγά την εβδομάδα, με κάποιες συστάσεις να επιτρέπουν μέχρι και τα 7 για υγιείς ανθρώπους).
Νέα έρευνα, ωστόσο, που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο PLoS Medicine έδειξε ότι η χοληστερίνη των αυγών μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακές παθήσεις.
Για κάθε 300mg διατροφικής χοληστερόλης που καταναλώνουμε την ημέρα, ο κίνδυνος θνητότητας αυξάνεται μέχρι και 24%. Οι επικεφαλής της μελέτης αποδίδουν τον κίνδυνο στα αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης από την κατανάλωση αυγών και συστήνουν την αντικατάστασή τους με άλλες πηγές πρωτεΐνης, όπως ξηρούς καρπούς και όσπρια, για την βελτίωση της υγείας της καρδιάς.