Παραδοσιακά πιάτα της ελληνικής κουζίνας που είναι vegan και τα λατρεύουμε
Οι ειδικοί του diatrofi.gr μας θυμίζουν ότι η vegan διατροφή δεν είναι μόνο μαρούλια και πρασινάδες, αλλά και παραδοσιακά πιάτα με τα οποία έχουμε μεγαλώσει.
Η vegan διατροφή γίνεται ολοένα και πιο δημοφιλής viral τα τελευταία χρόνια. Στην πραγματικότητα όμως οι Έλληνες, έχουμε στην κουζίνα μας πληθώρα πιάτων που αποτελούνται εξ ολοκλήρου από λαχανικά, σιτηρά και όσπρια. Τα καταναλώνουμε σε περιόδους αποχής από το κρέας (π.χ. νηστεία) αλλά και όταν είναι η εποχή τους.
Τα φασολάκια, ο αρακάς, οι αγκινάρες αλά πολίτα, οι φακές, οι γίγαντες, οι κολοκυθοκεφτέδες, οι κολοκυθοκορφάδες, τα λουλούδια και τα ρεβύθια είναι μόνο λίγα από τα παραδοσιακά φαγητά που θεωρούνται vegan. Δεν περιέχουν ίχνος ζωικών παραγόντων που είναι και το ζητούμενο σύμφωνα με τους κανόνες της αυστηρής χορτοφαγίας.
Τα περισσότερα από αυτά μάλιστα μπορούμε να τα προετοιμάσουμε με πολύ απλά υλικά που βρίσκουμε σε όλα τα καταστήματα τροφίμων. Και το... μυστικό για να τα πετύχουμε σύμφωνα με τις παλιές μαγείρισσες είναι «να μη λυπούμαστε το λάδι και την ντομάτα».
Το μπριάμ δε θα μπορούσε με τίποτα να λείπει από τη λίστα μας αφού εκτός από πεντανόστιμο είναι ίσως και το πιο εύκολο φαγητό. Το μόνο που πρέπει να κάνουμε είναι να καθαρίσουμε, να τεμαχίσουμε τα λαχανικά μας και να τα ρίξουμε σε ένα ταψί με σάλτσα από ντομάτα, ελαιόλαδο και μυρωδικά. Μετά από μια ώρα ψήσιμο σε μέτρια φωτιά μπορούμε να απολαύσουμε το φαγητό μας.
Τώρα που μπαίνει το καλοκαιράκι δεν υπάρχει πιο ωραίο φαγητό γεμάτο μυρωδιές και χρώμα. Τα γεμιστά μας δίνουν την ευκαιρία να γευτούμε πολλά αγαπημένα λαχανικά όπως ντομάτες, πιπεριές, μελιτζάνες και κολοκυθάκια όλα μαζί με πεντανόστιμη γέμιση από ρύζι αρωματισμένο με μυρωδικά όπως ο μαϊντανός. Η διαδικασία είναι σχετικά απλή, αν και χρονοβόρα. Αδειάζουμε το εσωτερικό των λαχανικών μας σε ένα μεγάλο μπολ προκειμένου να μείνουν σας «κουπίτσες». Καλό είναι να χρησιμοποιήσουμε τουλάχιστον μισές ντομάτες σε σχέση με τα υπόλοιπα. Προσθέτουμε ρύζι λευκό, μυρωδικά όπως κρεμμυδάκι και μαϊντανό, λίγο ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι και λίγη κανέλα. Ανακατεύουμε και γεμίζουμε με το μείγμα μας τις άδειες ντομάτες, τις πιπεριές, τα κολοκυθάκια και τις μελιτζάνες μας. Στο τέλος περιχύνουμε με λίγο λάδι από πάνω και βάζουμε στο φούρνο.
Μπορεί όταν ήμασταν παιδιά να γινόταν«μάχη» για να τελειώσουμε το πιάτο μας, το σπανακόρυζο όμως είναι ένα από τα φαγητά που όλοι μας εκτιμήσαμε μεγαλώνοντας. Το μυστικό του επιτυχημένου σπανακόρυζου σε αντίθεση με όσα μας λένε οι μεγάλοι σεφ, είναι κατά τη γιαγιά μου οι μυρωδιές (μάραθος, άνηθος, αγγουρίτσες, καυκαλήθρες, κρεμμυδάκια) οι οποίες πρέπει να είναι αρκετές σε αναλογία τουλάχιστον 1:2 με το σπανάκι για να μυρίσει το φαγητό «εξοχή».
Εξίσου αγαπημένο φαγητό, αν και λιγάκι πιο μπελαλίδικο, αφού οι μπάμιες χρειάζονται ιδιαίτερη φροντίδα στο καθάρισμα και πρέπει να περαστούν από ξύδι πριν τις μαγειρέψουμε. Για τους... τεμπέληδες ανάμεσά μας, υπάρχουν ευτυχώς συσκευασίες με έτοιμες καθαρισμένες και κατεψυγμένες μπάμιες. Πρέπει να θυμόμαστε ωστόσο πως και τις κατεψυγμένες τις περνάμε από ξίδι πριν τις μαγειρέψουμε.
www.diatrofi.gr