Σπόροι καρπουζιού: ξέρατε ότι σας κάνουν καλό;
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 03 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2021
Λίγο πριν αποχαιρετήσουμε το καρπούζι για ένα χρόνο, το απολαμβάνουμε μέχρι το... κουκούτσι.
Με φέτα ή χωρίς, σε σαλάτα ή σκέτο, το καρπούζι συνοδεύει όλες μας τις καλοκαιρινές αναμνήσεις από την παιδική ηλικία μέχρι σήμερα. Όλα αυτά τα χρόνια, όμως, απ' ό,τι φαίνεται το τρώμε λάθος, αφού πετάμε τους σπόρους του, τα λεγόμενα «κουκούτσια», και απολαμβάνουμε μόνο τη γλυκιά του σάρκα -κι όσο πιο κοντά στην «καρδιά», τόσο το καλύτερο.
Κι όμως, αυτά τα «ενοχλητικά» μαύρα σποράκια που σπεύδουμε να πετάξουμε θεωρούνται μια σούπερ τροφή, ανάλογη, αν όχι ανώτερη των σπόρων chia, του σουσαμιού, του κολοκυθόσπορου και άλλων ωφέλιμων σπόρων. Οι λόγοι είναι πολλοί, αφού οι σπόροι αυτοί αποτελούν εξαιρετική πηγή μαγνησίου, πρωτεΐνης, βιταμινών Β όπως φυλλικού οξέος, μονοακόρεστων και πολυακόρεστων λιπαρών, αλλά και σιδήρου.