Αχαΐα και Ορεινή Ναυπακτία: Ένας μοναδικός σε φυσική ομορφιά προορισμός
Ένας μοναδικός σε φυσική ομορφιά προορισμός, που δεν απέχει και πολύ από την Αθήνα, είναι η Αχαϊα και η περιοχή της Ναυπάκτου, που αποτελούν την «καρδιά» της Δυτικής Ελλάδας.
Με αφετηρία την πόλη της Πάτρας, μπορεί κάποιος να βρεθεί μέσα σε λίγη ώρα στην ορεινή Ναυπακτία και να απολαύσει τα πανέμορφα χωριά της, που είναι «πνιγμένα» στο έλατο. Να ανταμώσει τους λιγοστούς κατοίκους τους, που λες και ζουν σε άλλη εποχή αγαπούν την ησυχία και τους αργούς ρυθμούς της καθημερινότητας και προσφέρουν μοναδική φιλοξενία στους επισκέπτες του τόπου τους.
Το δικό μας οδοιπορικό είχε αφετηρία το ολοκαίνουργιο ξενοδοχείο Moxy Patra Marina το οποίο απέχει λιγότερο από 15 λεπτά με τα πόδια από το κέντρο της Πάτρας και συνδυάζει ένα έξυπνο, γρήγορο τεχνολογικό περιβάλλον με ένα σύγχρονο τρόπο ζωής. Όσο βρίσκεσαι σε αυτό μπορείς να συνεχίσεις την καθημερινή σου προπόνηση επισκεπτόμενος το γυμναστήριο ή κολυμπώντας στην εξωτερική πισίνα. Η εργασία είναι επίσης εύκολη να ολοκληρωθεί χάρη στις εξαιρετικά γρήγορες υπηρεσίες WiFi που προσφέρει το ξενοδοχείο. Ένα δροσιστικό cocktail, στο roof garden του ξενοδοχείου με τη μοναδική θέα αποτελεί μοναδική εμπειρία. Το ξενοδοχείο βρίσκεται κοντά στο λιμάνι με θέα την μαρίνα και ηλιοβασίλεμα που κόβει την ανάσα.
Η συνέχεια στα ιστορικά Καλάβρυτα με επίσκεψη στο Μνημείο των Εκτελεσθέντων (Τόπος Θυσίας), εις μνήμη του ολοκαυτώματος του 1943, κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Εκεί που εκτελέστηκαν περισσότεροι από 500 κάτοικοι, όλοι τους άντρες πάνω από 12 χρονών.
Έγινε επίσκεψη στο Δημοτικό Μουσείο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος. Σ’ αυτό το συμβολικό κτήριο οι κάτοικοι της πόλης των Καλαβρύτων γνώρισαν και υπέστησαν τη βαναυσότητα της ναζιστικής θηριωδίας: υπήρξε ο -κατά τρόπο παραπλανητικό- χώρος της συγκέντρωσής τους, του απάνθρωπου διαχωρισμού των οικογενειών, του οδυνηρού αποχωρισμού, του φρικτού εγκλεισμού των γυναικόπαιδων και του βίαιου απεγκλωβισμού τους.
Στη συνέχεια έγινε περιπατητική εκδρομή στον Χελμό, Ύδατα Στυγός – Ζαρούχλα. Εκεί που ο άνθρωπος γίνεται ένα με την φύση.
Το οδοιπορικό στην Αχαΐα συνεχίστηκε με πεζοπορία στην κοιλάδα της Στύγας σε ένα πανέμορφο τοπίο με τον επιβλητικό όγκο του Χελμού να μας σκεπάζει, όπου και ανακαλύπτεις το πανέμορφο ελατόδασος.
Η περιήγηση στην Δυτική Ελλάδα συνεχίστηκε σε ένα από τα ομορφότερα χωριά της Ορεινής Ναυπακτίας, την Άνω χώρα. Ένα χωριό με μόλις 5 πλέον μόνιμους κατοίκους. Στην ξενάγησή μας αυτή είχαμε ως ξεναγό τον πλέον δραστήριο από τους μόνιμους κατοίκους, κ. Δημήτρη Τσατσάνη, Αντιπρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου. Το χωριό της Άνω Χώρας, όπως μας είπε, σφύζει από κόσμο κατά την διάρκεια των εκδηλώσεων που οργανώνονται όπως πρόσφατα στη γιορτή της Τσιγαρίθρας.
Κατά την διάρκεια της επίσκεψης είχαμε την ευκαιρία να επισκεφτούμε το Λαογραφικό μουσείο, που υπήρξε στις καλές εποχές, δημοτικό σχολείο και ένας από τους δασκάλους που υπηρέτησαν ήταν και ο Κοσμάς ο Αιτωλός.
Η περιήγηση μας συνεχίστηκε με επίσκεψη στο ιστορικό λεωφορείο Ο «Καρνάβαλος». Ένα λεωφορείο που έγινε γνωστό για τη διαδρομή του, αλλά και το… μούγκρισμά του. Ήταν εξάλλου το πρώτο αστικό λεωφορείο το οποίο συνέδεε την γραμμή Ναύπακτου – Άνω Χώρας. Ιστορίες από την παλιά Ελλάδα που μένουν ακόμη ζωντανές…
Η γαστριμαργική αποκάλυψη ήταν το εστιατόριο «Ελατού» στην πλαγιά του όρους Κερασοβούνι ή Ομάλια με θέα τα Βαρδούσια. Απολαύσουμε μαγειρευτά, χειροποίητες πίτες αλλά και γλυκά από την κυρία Ελένη.
Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, αναφερόμενος στις μοναδικές ομορφιές του προορισμού δήλωσε μεταξύ άλλων:
«H Δυτική Ελλάδα είναι η γη που διηγείται την πορεία του Ελληνισμού επί 3.000 χρόνια. Από την Αρχαία Ολυμπία και τον κότινο των ολυμπιακών ιδεωδών μέχρι τη Ναύπακτο της ιστορικής ναυμαχίας και τα Καλάβρυτα της εθνεγερσίας, κάθε τόπος της Δυτικής Ελλάδας διηγείται μία μεγάλη ιστορία. Η Δυτική Ελλάδα είναι η γη της ομορφιάς και των αισθήσεων.
Από τις μαγικές παραλίες της Ηλείας και τους καταρράκτες της Νέδας μέχρι το φαράγγι του Βουραϊκού και τη γεμάτη νιάτα και ζωή Πάτρα. Kαι από τα μοναδικά χωριά της ορεινής Ναυπακτίας μέχρι τη λίμνη των Κρεμαστών, ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσει σπάνιες τοπικές γεύσεις, να βρεθεί σε μαγευτικά τοπία, να συναντήσει μέρη όπου η παράδοση συνδέεται με την σύγχρονη πραγματικότητα.
Πάνω απ’ όλα όμως, η Δυτική Ελλάδα είναι η γη των ανθρώπων. Όμορφοι, απλοί, προσιτοί. Άνθρωποι για τους οποίους ο επισκέπτης δεν είναι "πελάτης" αλλά φιλοξενούμενος.
Άνθρωποι γεμάτοι με τη χαρά της ζωής που μετατρέπουν το καρναβάλι της Πάτρας σε αξία δημιουργίας και την τελετή αφής της ολυμπιακής φλόγας σε πανανθρώπινη γιορτή.
Αυτή είναι η Δυτική Ελλάδα. Μία “επική εμπειρία” για κάθε επισκέπτη!»
ΦΑΝΗΣ ΖΩΗΣ
[email protected]