Πώς τα πήγε το κρασί το 2022

krasi
ΤΕΤΑΡΤΗ, 10 ΜΑΙΟΥ 2023

Τα στατιστικά του κρασιού για τη χρονιά που πέρασε δείχνουν αυξήσεις σε τιμές, οι οποίες επηρέασαν την κατανάλωση, αλλά και υψηλές εξαγωγές.

Το 2022 χαρακτηρίστηκε από υψηλό πληθωρισμό και διαταραχές της παγκόσμιας εφοδιαστικής αλυσίδας του κρασιού. Σε αυτό το πλαίσιο, πολλές αγορές σημείωσαν σημαντικές αυξήσεις στις τιμές των κρασιών που οδήγησαν σε ελαφρά μείωση της παγκόσμιας κατανάλωσης. Από την άλλη, η συνολική αξία των παγκόσμιων εξαγωγών κρασιού είναι η υψηλότερη που έχει καταγραφεί ποτέ.

Ρεκόρ στην αξία των παγκόσμιων εξαγωγών κρασιού
Ο O.I.V. ανακοίνωσε για το 2022 ένα νέο ρεκόρ στην αξία των παγκόσμιων εξαγωγών κρασιού. Παρά τη μικρή πτώση της κατανάλωσης και του όγκου των παγκόσμιων εξαγωγών -που ο Οργανισμός αποδίδει στον πόλεμο στην Ουκρανία και την ενεργειακή κρίση- η συνολική αξία των εμπορικών ανταλλαγών αυξήθηκε ξανά. Όσο για την παγκόσμια έκταση των αμπελώνων και την παραγωγή κρασιού, ελάχιστα μεταβλήθηκαν.

Ο κόσμος πίνει λιγότερο κρασί
Στην παγκόσμια κατανάλωση του κρασιού, από το 2018 παρατηρούμε μια συνεχή πτώση. Το 2021 καταγράφηκε μικρή αύξηση, της τάξεως του +0,7%. Δυστυχώς, το 2022 ήρθε για να επιβεβαιώσει την υποκείμενη τάση με πτώση κατά -1% (232 εκ. hl).

«Η συνολική μείωση οφείλεται στην πτώση της κατανάλωσης στην Κίνα, η οποία, από το 2018, έχει χάσει κατά μέσο όρο 2 εκ. hl/έτος. Νούμερο που το 2020, με την πανδημία, αυξήθηκε. Από την άλλη, το 2021, η άρση των περιορισμών και η επανέναρξη των δραστηριοτήτων της  Horeca (καφέ-ξενοδοχεία-εστιατόρια) οδήγησε σε ανάκαμψη της κατανάλωσης» επισήμανε ο Γενικός Διευθυντής του OIV Pau Roca. Όσο για τη μείωσή της που βλέπουμε στο 2022, την αποδίδει «Πάνω απ’ όλα στη σημαντική αύξηση στις τιμές των κρασιών. Αύξηση η οποία οφείλεται στον πόλεμο στην Ουκρανία και την ενεργειακή κρίση, που σε συνδυασμό με τις δυσκολίες στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα, έχουν οδηγήσει σε εκτίναξη του κόστους παραγωγής και διανομής των κρασιών».

Η Ε.Ε., το 2000, κατανάλωνε το 59% των κρασιών που ανοιγόταν παγκοσμίως. Η μείωση της κατανάλωσης και η εμφάνιση νέων αγορών κατέβασε αυτό το νούμερο στο 48%. Η Γαλλία παραμένει ο μεγαλύτερος καταναλωτής στην Ένωση (25,3 εκ. hl) και η 2η στον κόσμο, πίσω από τις Ηνωμένες Πολιτείες που συνεχίζουν να κυριαρχούν στην παγκόσμια κατανάλωση (34 εκ hl) «αφού επέστρεψαν στα προ-πανδημίας επίπεδα κατανάλωσης, αποδεικνύοντας την ‘προσαρμοστική’ τους ικανότητα» σημείωσε ο Pau Roca.

Εξαγωγές
Το 2020, ο Covid είχε προκαλέσει ένα πλήγμα στη συνεχή αύξηση του όγκου των παγκόσμιων εξαγωγών κρασιού που καταγράφεται από το 2000. Και εδώ, ο OIV εκτιμά ότι οι πληθωριστικές επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία και της ενεργειακής κρίσης, καθώς και η μεγάλη επιβράδυνση στις θαλάσσιες μεταφορές των εμπορευμάτων έχουν επηρεάσει σοβαρά τις εξαγωγές κρασιού. Ως αποτέλεσμα, «λιγότερο κρασί εξήχθη το 2022, αλλά με μέση τιμή μονάδας αυξημένη κατά +15% σε σύγκριση με το 2021», αποκρυπτογράφησε ο Pau Roca. Συνολικά εξήχθησαν 107 εκ. hl, φτάνοντας την αξία ρεκόρ των 37,6 δισ. € (+9% από το 2021).

«Τα αφρώδη κρασιά είναι η μόνη κατηγορία που έχει σημειώσει αύξηση τόσο σε όγκο όσο και σε αξία εξαγωγών το 2022», τονίζει ο Pau Roca. Αν και αντιπροσωπεύουν μόνο το 11% του όγκου συναλλαγών, παράγουν το 23% της αξίας τους, κυρίως για τη Γαλλία, την Ιταλία και την Ισπανία, τις 3 κορυφαίες χώρες αυτής της κατηγορίας. Ενώ τα ήσυχα κρασιά, τα bag-in-box και τα χύμα σημείωσαν πτώση στις εξαγωγές τους σε όγκο αλλά αύξηση της αξίας.

www.wineplus.gr