Πετάμε πάνω από την Ύδρα και ονειρευόμαστε καλοκαιρινές διακοπές (βίντεο)

udra
ΠΕΜΠΤΗ, 01 ΙΟΥΝΙΟΥ 2023

Το καλοκαίρι ξεκινά επίσημα σήμερα και αρχίζουμε τα σχέδια για νησιώτικες βόλτες και μακροβούτια. Πρώτη στάση του καλοκαιριού, η Ύδρα, μέσα από ένα υπέροχο βίντεο από την George Fox Cinematography.

Ένα από τα μικρά διαμάντια του Αργοσαρωνικού, η Ύδρα, είναι πάντα από τις πρώτες επιλογές απόδρασης του Σαββατοκύριακου όταν το καλοκαίρι ξεκινά και μαζί του αρχίζει και η ταξιδιωτική ατζέντα. Η μικρή της απόσταση από την Αθήνα (με δελφίνι περίπου 1,5 ώρα από τον Πειραιά, οδικώς μέχρι Ερμιόνη περίπου 3 ώρες και άλλα 25 λεπτά με καραβάκι για Ύδρα) την κάνει ακόμη πιο ελκυστική, όμως δεν είναι αυτό το μόνο της ατού.

Η Ύδρα είναι ένα από τα πιο γοητευτικά και γραφικά νησιά του τόπου, με την αρχιτεκτονική και τα χρώματα που καθορίζουν τον Αργοσαρωνικό και διαφέρουν αρκετά από το κλασικό κυκλαδίτικο άσπρο-μπλε. Το μικρό της μέγεθος, τα μικρά σοκάκια, τα παραμυθένια μαγαζιά, η απουσία μηχανοκίνητων οχημάτων χαρίζουν μια ησυχία και μια προσωπικότητα στο νησί, που καθόλου τυχαία δεν ερωτεύτηκε ο Leonard Cohen και πολλοί ακόμη διάσημοι. Το 1957 κέρδισε τις εντυπώσεις παγκοσμίως μέσα από την ταινία «Το παιδί και το δελφίνι» με τη Σοφία Λόρεν, η οποία γυρίστηκε εκεί, όπως επίσης και το «Το κορίτσι με τα μαύρα» του Κακογιάννη με την Έλλη Λαμπέτη, αλλά και η «Φαίδρα» του Ζυλ Ντασέν με τη Μελίνα Μερκούρη και τον Άντονι Πέρκινς.

Το νησί έχει φιλοξενήσει ανθρώπους των γραμμάτων και των τεχνών, ειδικά κατά τις δεκαετίες ’60 και ’70, όπως τον Αριστοτέλη Ωνάση και την Μαρία Κάλλας, τον Τζον Λένον, τον Έρικ Κλάπτον, τους Rolling Stones, αλλά και τον Σεφέρη, τον Εγγονόπουλο και άλλους.

Τι είναι αυτό, όμως, που κάνει διάσημους και μη να τη λατρεύουν και να επιστρέφουν σε αυτή; Η Ύδρα είναι γεμάτη αρχοντικά στα πλακόστρωτα δρομάκια της, ενώ σε κάθε γωνιά της αφηγείται την ιστορία της από την Ελληνική Επανάσταση. Οι προμαχώνες με τα κανόνια, το Ιστορικό Αρχείο - Μουσείο όπου θα θαυμάσετε ιστορικά κειμήλια από τους αγώνες του έθνους, όπως και πλούσιο λαογραφικό υλικό, το αρχοντικό του Ανδρέα Μιαούλη, η ιστορική οικία του Λάζαρου Κουντουριώτη, το αρχοντικό του Γεωργίου και του Παύλου Κουντουριώτη, όπου λειτουργεί μουσείο νεότερης ιστορίας είναι μερικά μόνο από τα διάχυτα στοιχεία της ιστορίας της. Αποκορύφωμα είναι και η μεγάλη γιορτή, τα «Μιαούλια» που γιορτάζεται κάθε χρόνο το Σάββατο που είναι πιο κοντά στην 21η Ιουνίου, με τριήμερες εκδήλωσεις προς τιμήν του Υδραίου ναυάρχου Ανδρέα Μιαoύλη.

Τι άλλο θα απολαύσετε στην Ύδρα;
Στην Ύδρα θα ανακαλύψετε σίγουρα μερικές από τις 300 εκκλησίες και τα 6 μοναστήρια, αν ο θρησκευτικός τουρισμός είναι στα σχέδιά σας, ενώ αν είστε της πεζοπορίας, υπάρχουν 11 διαδρομές που μπορείτε να διασχίσετε και να ανακαλύψετε το νησί σε βάθος. Ακόμη, όμως, και οι βόλτες στο πανέμορφο λιμάνι και τα κοντινά σοκάκια της αρκούν για να νιώσετε την ατμόσφαιρά της. Μην παραλείψετε, ωστόσο, να ανεβείτε τα σκαλάκια της πόλης μέχρι την παλιότερη συνοικία, τον οικισμό της Κιάφας, όπου από τον λόφο η θέα θα σας μαγέψει. Εκεί θα βρείτε και το Μοναστήρι του Προφήτη Ηλία, όπου είχε φυλακιστεί για ένα διάστημα ο Κολοκοτρώνης.

Κι επειδή νησί χωρίς μακροβούτια δεν γίνεται, υπάρχουν επιλογές είτε με τα πόδια, είτε με γαϊδουράκι, είτε με θαλάσσια μέσα. Μερικές από τις επιλογές σας είναι το Καμίνι, μικρό, φυσικό λιμανάκι γεμάτο ψαρόβαρκες, αλλά και το Μικρό Καμίνι ακριβώς δίπλα, μια όμορφη μικρή παραλία με βότσαλα, αλλά και παραδοσιακά, γραφικά ταβερνάκια. Μπορείτε, επίσης, να ακολουθήσετε το παραλιακό μονοπάτι για τον παραθαλάσσιο οικισμό, Βλυχό, με μια όμορφη παραλία με κρυστάλλινα νερά και λευκά σπιτάκια σκαρφαλωμένα στα βράχια. Στα δυτικά, βουτήξτε στην πανέμορφη παραλία του Αγίου Γεωργίου, ανάμεσα σε δύο πευκόφυτους λόφους. Για πιο κοντινές βουτιές, αλλά όχι τόσο ιδιαίτερες, σας περιμένει η βραχώδης Σπηλιά στα βράχια έξω από το λιμάνι, αλλά και η Υδρονέτα. Αμέσως μετά βρίσκεται και το βοτσαλωτό Αυλάκι. Άλλες παραλίες είναι επίσης αυτή του Παλαμιδά με άμμο και ψιλό βότσαλο, το Μανδράκι, ο Μώλος, ένας κλειστός και αρκετά ήσυχος βραχώδης όρμος, το Καουμίθι, το Μπίστι που είναι ο νοτιότερος όρμος, η οργανωμένη παραλία του Αγίου Νικολάου με ψιλό βότσαλο, η Νησίζα με τα πεύκα της και πολλές ακόμη.

Ό,τι κι αν κάνετε, η Ύδρα σας υπόσχεται μια καλοκαιρινή ανάσα ελευθερίας σε ινσταγκραμικό τοπίο, που σίγουρα θα σας κάνει να επιστρέφετε ξανά και ξανά.

Δείτε περισσότερα βίντεο από την George Fox Cinematography εδώ.

ΤΖΟΥΛΙΑ ΤΑΣΩΝΗ
[email protected]