5 προβιοτικές τροφές που βοηθούν στο βάρος, τη διάθεση και την υγεία

probiotika-trofes
ΠΕΜΠΤΗ, 15 ΙΟΥΝΙΟΥ 2023

Η Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, Ελένη Φουσέκα, από το diatrofi.gr μας επισημαίνει τις τροφές που λόγω του ότι είναι πλούσιες σε προβιοτικά, κάνουν πολλαπλό καλό στην υγεία μας, αλλά και μας φτιάχνουν τη διάθεση.

Το άγχος, το στρες, η χρόνια και συνεχή χρήση φαρμάκων όπως τα αντιβιοτικά διαταράσουν το εντερικό μικροβίωμα. Παρομοίως, η κατανάλωση τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, αλλά και η μειωμένη κατανάλωση τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, οδηγούν σε φλεγμονές του εντέρου που προκαλούν διαταραχές τόσο στο ανοσοποιητικό όσο και στο βάρος.

Πολυάριθμες μελέτες έχουν δείξει πως τα προβιοτικά παίζουν σημαντικό ρόλο στην γαστρεντερική υγεία, στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων του συνδρόμου του ευερέθιστου εντέρου, στην διαχείριση του βάρους, στην πρόληψη αλλεργιών και στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού.

Τα προβιοτικά είναι ζωντανοί μικροοργανισμοί που υπάρχουν σε ζυμωμένα τρόφιμα ή/και σε διατροφικά συμπληρώματα. Οι τροφές με προβιοτικά βοηθούν στην εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού.

Τροφές που αποτελούν πλούσιες πηγές προβιοτικών
Γιαούρτι: Φροντίστε στην ετικέτα να υπάρχει η φράση «ζωντανή και ενεργή καλλιέργεια γιαούρτης» και να μην περιέχει πρόσθετα σάκχαρα.

Κεφίρ: Είναι ένα ρόφημα που λόγω της ζύμωσης που έχει υποστεί περιέχει ελάχιστη λακτόζη και μπορεί να καταναλωθεί ακόμα και από άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη.

Προζύμι: Αποτελεί μια συμβιωτική καλλιέργεια μικροοργανισμών που είναι στην ουσία προβιοτικοί μικροοργανισμοί.

Ξινολάχανο: Είναι τουρσί και χρησιμοποιείται σαν συνοδευτικό. Είναι πλούσιο σε βακτήρια Lactobacillus, τα οποία ενισχύουν την εντερική χλωρίδα.

Μίσο: Μια πάστα που υπάρχει στην Ασιατική κουζίνα. Φτιάχνονται κυρίως από φασόλια σόγιας που έχουν υποστεί ζύμωση για μεγάλο χρονικό διάστημα με ειδικά ένζυμα. Περιέχει βακτήρια Lactobacillus και αντιοξειδωτικά που βοηθούν την πεπτική λειτουργία.

Ελένη Φουσέκα
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
www.diatrofi.gr