Ξέρετε τι είναι το γάλα τίγρης;
Αν όχι, σίγουρα είναι κάτι που δεν πρέπει να πάρετε στην κυριολεξία.
Ίσως το έχετε ακούσει και ως «leche de tigre» στην αυθεντική του ονομασία και πιθανόν να σας έχει αποτυπωθεί ως κάτι παρόμοιο με το γάλα γαϊδούρας ή ως ένα ακόμη ζωικό προϊόν που αρχίζει να αξιοποιείται, αλλά η πραγματικότητα απέχει πολύ από αυτό.
Το γάλα τίγρης είναι στην ουσία μια μαρινάδα που χρησιμοποιείται πολύ στο κλασικό, περουβιανό σεβίτσε, στην οποία μαρινάρεται το ψάρι για να βγάλει αρώματα και να αποκτήσει νοστιμιά και φρεσκάδα.
Τα βασικά υλικά της είναι χυμός lime, κρεμμύδι, πιπέρι, αλάτι, τσίλι και ζωμός από το ίδιο το ψάρι και ο σκοπός είναι να μαριναριστεί σε αυτή το ωμό ψάρι ή τα θαλασσινά, να «ψηθεί» από το αλάτι και το lime και να δώσει το αποτέλεσμα που όλοι ξέρουμε.
Πώς να το φτιάξετε
Θα χρειαστείτε 6 lime, 2 κ.σ. φρεσκοτριμμένο τζίντζερ, 100 γραμμάρια λαβράκι, 2 σκελίδες σκόρδου, 1 φλιτζάνι ζωμό ψαριού, 1 ξερό κρεμμύδι, λίγο τσίλι, 2 σέλερι, 2 κ.σ. αλάτι, πιπέρι, λίγο κόλιανδρο. Βάλτε στο μπλέντερ τον χυμό lime, το λαβράκι, τον ζωμό ψαριού και χτυπήστε. Στη συνέχεια προσθέστε το κρεμμύδι, αφού το έχετε ψιλοκόψει, το σκόρδο, το σέλερι, αλάτι, πιπέρι, κόλιανδρο και λίγο πάγο. Χτυπήστε ξανά και στο τέλος προσθέστε το τσίλι και το τζίντζερ. Βάλτε το στο ψυγείο και μαρινάρετε σε αυτό λαβράκι, για να φτιάξετε ένα ωραίο καλοκαιρινό και δροσερό σεβίτσε.