Αλλαντίαση: Συμπτώματα και τροφές που την προκαλούν
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 15 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2023
Μετά το τραγικό περιστατικό με τον θάνατο της 32χρονης στο Μπορτνό της Γαλλίας από αλλαντίαση, ας δούμε τι ακριβώς πρέπει να γνωρίζουμε.
H αλλαντίαση είναι μια σπάνια αλλά σοβαρή ασθένεια που μπορεί να προκληθεί από μια τοξίνη που επιτίθεται στα νεύρα και μπορεί να προκαλέσει δυσκολία στην αναπνοή, παράλυση, ακόμη και θάνατο. Η τοξίνη παράγεται από το βακτήριο Clostridium botulinum και ακόμη και μια μικρή μπουκιά τροφίμου που την περιέχει μπορεί να είναι θανατηφόρα.
Τρόφιμα σε κονσέρβα, τρόφιμα ζύμωσης που δεν έχουν ακολουθήσει τις κατάλληλες διαδικασίες υγιεινής και ασφάλειας, χαμηλής περιεκτικότητας σε αλάτι ή ζάχαρη, χαμηλής οξύτητας, μπορεί να αποτελέσουν πρόσφορο έδαφος για την ανάπτυξη του βακτηρίου που δημιουργεί την τοξίνη. Ακόμη οι σπιτικές σάλτσες εκτός ψυγείου, οι ψητές πατάτες σε αλουμινόχαρτο, τα καπνιστά ψάρια ή μη μαγειρεμένα σωστά και γενικά παστεριωμένα ή ελαφρώς μαγειρεμένα τρόφιμα που δεν έχουν καταψυχθεί, το μέλι (πρωταρχική αιτία αλλαντίασης σε μωρά), το χοιρομέρι, το λουκάνικο και συνολικά τροφές σε αεροστεγή συσκευασία μπορεί να προκαλέσουν υπό συνθήκες τη νόσο. Τα ωμά ψάρια μπορεί επίσης να αποτελέσουν κίνδυνο. Αν ωστόσο είναι φρέσκα, οι πιθανότητες είναι πιο μικρές. Σημειώστε ότι σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ η τοξίνη καταστρέφεται με το βρασμό στους 85°C για 5 λεπτά ή περισσότερο, ενώ τα σπόρια απαιτούν περισσότερο χρόνο.
Αν έχετε οποιαδήποτε αμφιβολία για το τρόφιμο που πρόκειται να καταναλώσετε, πετάξτε το. Σε περίπτωση κονσέρβας, αν είναι φουσκωμένη, αν έχει διαρροή, αν έχει υποστεί οποιαδήποτε φθορά, αν μόλις την ανοίγετε βγάζει υγρά ή αφρό, αν το τρόφιμο έχει δυσχρωμίες ή μυρίζει διαφορετικά, τότε δεν πρέπει να το καταναλώσετε.
Αν κάποιο τρόφιμο είναι μολυσμένο, καθαρίστε με διάλυμα χλωρίνης σε νερό την επιφάνεια που ήρθε σε επαφή και πλύνετε καλά τα χέρια σας.