Η Ναυπακτία κερδίζει τους επισκέπτες της ηπειρωτικής Ελλάδας
Πάμε μια βόλτα στην αρχόντισσα της Αιτωλοακαρνανίας που ενδείκνυται για αποδράσεις του Σαββατοκύριακου αυτή την εποχή.
Ο Δήμος Ναυπακτίας κερδίζει τα τελευταία χρόνια το στοίχημα δημιουργίας μιας σύγχρονης και λειτουργικής πόλης για τους κατοίκους, αλλά και τους –ολοένα και περισσότερους σε αριθμό- επισκέπτες του, μέσω σοβαρών παρεμβάσεων στις υποδομές και έργων κομβικής σημασίας για την περιοχή που βρίσκονται σε εξέλιξη.
Παράλληλα, η εξωστρέφεια που επιδεικνύει ο Δήμος Ναυπακτίας σε συνδυασμό με τη συστηματική προβολή του, καταδεικνύει ακόμα και στον πιο απαιτητικό επισκέπτη τις πολλές και διαφορετικές εμπειρίες που μπορεί να βιώσει κάποιος, όπως οι εναλλακτικές δραστηριότητες. Ανάμεσά τους, η αναρρίχηση, η πεζοπορία, η ποδηλασία βουνού, το kite surf, το rafting, το canoe kayak, το rappel, η ιππασία και πολλές ακόμη, αλλά και οι υπηρεσίες υψηλού επιπέδου και value for money, που προσφέρουν οι επαγγελματίες του τουριστικού κλάδου και της εστίασης.
Η Ναύπακτος είναι σήμερα μία ζωντανή, γραφική πόλη που προσφέρει στον επισκέπτη κάθε είδους συγκίνηση. Από τις αρχαιότερες πόλεις της Ελλάδος, με ιστορία τουλάχιστον 3.500 ετών, συνδυάζει μοναδικά το απέραντο γαλάζιο της ακτογραμμής με το πράσινο των βουνοκορφών. Εδώ, η ιστορία συναντά τον μύθο και ο πολιτισμός την τοπική φιλοξενία. Από το Ενετικό λιμάνι και το κάστρο μέχρι το Μουσείο της Ναυμαχίας και το «στενοπάζαρο», θα βρείτε σίγουρα αυτό που ψάχνετε
Χτισμένη αμφιθεατρικά, στις πλαγιές ενός καταπράσινου και πευκόφυτου λόφου στον οποίο δεσπόζει το εντυπωσιακό Ενετικό κάστρο της, ένα από τα καλύτερα διατηρημένα στη χώρα και επισκέψιμο στο μεγαλύτερο μέρος του, ξετυλίγει υπέροχες εικόνες για τον επισκέπτη όπου κι αν γυρίσει το βλέμμα του.
Η θέα από την κορυφή του κάστρου καθηλώνει και τον πιο απαιτητικό επισκέπτη. Στα πόδια του απλώνεται ο οικισμός και νοτιοδυτικά, εκεί που ο ορίζοντας ενώνεται με τη θάλασσα, προβάλλει εντυπωσιακή η καλωδιωτή γέφυρα «Χαρίλαος Τρικούπης». Το πεταλόσχημο ενετικό λιμάνι με τους δύο λιμενοβραχίονες στο άνοιγμά του, είναι το σήμα κατατεθέν αλλά και η καρδιά της πόλης. Αριστερά και δεξιά του λιμανιού δύο πανέμορφες παραλίες, το Γρίμποβο και η Ψανή προσφέρουν στον επισκέπτη ώρες χαλάρωσης κάτω από τα αιωνόβια πλατάνια τους.
Περπατώντας στην πόλη, στα πλακόστρωτα δρομάκια, στο στενοπάζαρο με τα παραδοσιακά διώροφα κτίρια, ανακαλύπτεις τα ίχνη μιας μακραίωνης ιστορίας συνδυασμένα με μια υπέροχη φύση.
Εδώ η αύρα της θάλασσας συναντά την αχλή της ιστορίας. Υπέροχα γραφικό, πρωί και βράδυ, χαρακτηρίζεται από τους δύο βραχίονες του κάστρου οι οποίοι ξεκινούν από την κορυφή του λόφου και καταλήγουν στη θάλασσα. Το άνοιγμα του είναι 35 μέτρα, και αποτελεί την καρδιά της πόλης.
Εδώ θα κάνετε τις βόλτες σας, αλλά και στο διπλανό Στενοπάζαρο, ένα πλακόστρωτο σοκάκι με διώροφα παραδοσιακά κτίρια που σφύζει από χρώμα και ζωή. Να πιείτε νερό από την επιβλητική πέτρινη βρύση στη βάση του μεγάλου πλάτανου κοντά στην εκκλησία του Αγίου Δημητρίου. Εδώ τριγύρω βρίσκονται και τα περισσότερα καφέ και εστιατόρια της πόλης.
Είναι ένα από τα πιο αντιπροσωπευτικά μνημεία φρουριακής αρχιτεκτονικής στην Ελλάδα και αποτελεί εξαιρετικό έργο της ενετικής οχυρωματικής τέχνης του 15ου αιώνα. Δεσπόζει επιβλητικά, πάνω σε λόφο, κατέχοντας σημαντική στρατηγική θέση, στην είσοδο του κορινθιακού κόλπου και στο μέσο του Ιόνιου Πελάγους. Με την αμφιθεατρική του διάταξη, διαμορφώνονται πέντε αμυντικά διαζώματα από την κορυφή και τις πλαγιές του λόφου, ως τη θάλασσα. Ο παραδοσιακός οικισμός της Ναύπακτου περικλείεται στα 2 πρώτα διαζώματα από το επίπεδο της θάλασσας και ζωντανεύει την εικόνα μιας πραγματικής καστροπολιτείας.
Σε μικρή απόσταση, το άγαλμα του Miguel de Cervantes Saaverda αποτελεί διαρκή υπόμνηση στη Ναυμαχία της Ναύπακτου (1571) η επέτειος της οποίας τιμάται κάθε Οκτώβριο με εκδηλώσεις και αναπαράσταση της ναυμαχίας στο μικρό ενετικό λιμάνι.
Πρόκειται για ένα οθωμανικό τζαμί των τελών του 15ου αιώνα στην Ναύπακτο. Χτίστηκε κατόπιν εντολής του σουλτάνου Βαγιαζήτ Β´ αμέσως μετά την κατάκτηση της πόλης από τους Βενετούς το 1499, και αποτελούσε το κεντρικό τζαμί της πόλης κατά την Οθωμανική περίοδο. Το κτίριο έχει ανακαινιστεί και πλέον λειτουργεί ως χώρος εκθέσεων.
Η Ναύπακτος βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από την Αθήνα (μόλις 1 ώρα και 50’) και η εγγύτητα της με τη Θεσσαλονίκη μέσω Εγνατίας και Ιωνίας Οδού, αλλά και η εύκολη πρόσβαση σε πολλούς άλλους ορεινούς ή παραθαλάσσιους προορισμούς, αποτελούν ένα ακόμα σημαντικό λόγο για να την επισκεφθείτε
ΦΑΝΗΣ ΖΩΗΣ
[email protected]