Αυξάνονται τα Michelin της Αθήνας με 3 νέες προσθήκες για το 2023
Τρία νέα εστιατόρια κέρδισαν ένα Αστέρι MICHELIN στον Οδηγό της Αθήνας για το 2023, ένα νέο εστιατόριο πήρε ένα Πράσινο Αστέρι για τη δέσμευσή του στη βιωσιμότητα και 31 εστιατόρια βρέθηκαν στις επιλογές του Οδηγού. Όχι κι άσχημα.
Η Αθήνα ανεβαίνει συνεχώς γαστρονομικά σκαλοπάτια και τα τελευταία αστέρια που λάμπουν στην ελληνική πρωτεύουσα από τον οδηγό MICHELIN αποδεικνύουν ακριβώς αυτό. Ο Οδηγός βρίσκεται στην Αθήνα ήδη από το 1987 και όπως αναφέρει και ο Gwendal Poullennec, Διεθνής Διευθυντής των Οδηγών MICHELIN «η δέσμευση για μαγειρική υψηλής ποιότητας παραμένει απολύτως ακλόνητη». Ο ίδιος συνεχίζει τονίζοντας ότι «Η τοπική αγορά επιδεικνύει μεγάλο δυναμισμό, ενώ παράλληλα δίνει μεγάλη προσοχή στα τοπικά προϊόντα. Οι τοπικές παραδόσεις είναι πολύ γευστικές και προσφέρουν ένα ιδανικό πεδίο στους chefs τις χώρας να ξεδιπλώσουν τα ταλέντα τους, με αυθεντικές γεύσεις που αντανακλούν την ιστορία και την κουλτούρα της».
Σύμφωνα, λοιπόν με την ανακοίνωση των επιλογών του Οδηγού, βρίσκουμε 3 νέα εστιατόρια με ένα αστέρι Michelin.
Πέραν των 3 νέων εστιατορίων, όλα τα εστιατόρια που είχαν βραβευτεί με Αστέρι το 2022 διατηρούν τη γαστρονομική διάκρισή τους. Πιο αναλυτικά, το Delta restaurant διατηρεί τα 2 αστέρια του, ενώ με ένα αστέρι συνεχίζουν να «λάμπουν» το Botrini’s, το CTC Urban Gastronomy, η Hytra, το Pelagos, το Soil, η Σπονδή, το The Ziller’s και το Varoulko Seaside.
O Τάσος Μαντής και Μπάμπης Μαντής του Soil
Το Πράσινο Αστέρι MICHELIN παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στη Γαλλία το 2020 και σκοπό έχει να αναδείξει τα εστιατόρια που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των βιώσιμων πρακτικών, εμπνέοντας τους πελάτες τους αλλά και τα άλλα εστιατόρια. Αυτή τη χρονιά, το Patio προστίθεται στη λίστα, μαζί με το Delta και το Soil που έλαβαν πέρυσι το Πράσινο Αστέρι από τους επιθεωρητές του Οδηγού MICHELIN. Με την προσέγγισή του «από τη φάρμα στο τραπέζι», διασφαλίζοντας τη χρήση των καλύτερων τοπικών προϊόντων για να μεγιστοποιήσει τη γεύση των τοπικών συνταγών και των αγαπημένων ελληνικών γεύσεων, το Patio ξέρει πώς να κάνει τη διαφορά και να ευαισθητοποιήσει τους πελάτες του στα θέματα βιώσιμης γαστρονομίας.
Δύο νέα Bib Gourmand εντόπισαν οι διάσημοι ανώνυμοι επιθεωρητές του Οδηγού
Τα Bib Gourmand, που είναι τα αγαπημένα των foodies, περιλαμβάνουν γευστικές επιλογές, που προσφέρουν αυθεντικότητα και ποιότητα σε προσιτές τιμές. Στις νέες επιλογές βρίσκουμε τα:
Έξω από το ζωηρό τουριστικό κέντρο της Αθήνας, ο chef Χάρης Νικολούζος αναδεικνύει τις ελληνικές ρίζες, με κάποιες διεθνείς νότες από τη Γαλλία ή ακόμα και την Ιταλία.
Η chef Έλενα Καπέρδα, ήδη γνωστή από το pastry project «Lick the Spoon», προτείνει ένα BBQ μενού, που εστιάζει στις καπνιστές γεύσεις. Ένα αυθεντικό concept, σε ένα cosy περιβάλλον, όπου οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν μία «Low & Slow» προσέγγιση.
Τα Cerdo Negro 1985, Nolan και Oikeîo που είχαν βραβευτεί με Bib Gourmand το 2022 διατηρούν τη διάκρισή τους.
Seeds
Στις επιλογές του οδηγού βρίσκουμε τα Aleria, Aneton, Annie Fine Cooking, Cookoovaya, GB Roof Garden, Le Pavillon, Linou Soumpasis k Sia, Merceri, Okio, Sense, Veri Table, Vezené με την προσθήκη δύο ακόμη εστιατορίων, του see|ds και του Simul.
Simul
Οι επιλογές του Οδηγού MICHELIN Αθήνας για το 2023, με μία ματιά:
- 31 εστιατόρια επιλέχτηκαν που περιλαμβάνουν:
- 1 εστιατόριο με Δύο Αστέρια MICHELIN
- 11 εστιατόρια με Ένα Αστέρι MICHELIN (3 νέα)
- 5 εστιατόρια Bib Gourmand (2 νέα)
- 3 εστιατόρια με Πράσινο Αστέρι (1 νέο)
- 14 επιλεγμένα εστιατόρια (2 νέα)