Πώς να φτιάξετε τα τέλεια, ελαφριά σουβλάκια στο σπίτι
Θέλετε να τσικνίσετε, αλλά δεν θέλετε να… τσικνίσει και η τσέπη σας; Φέρτε την Τσικνοπέμπτη στο σπίτι σας, φτιάχνοντας το δικό σας μοσχομυριστό τραπέζι σε μια πιο light version που θα σας κοστίσει λιγότερο και δεν θα στείλει τη χοληστερίνη στα κόκκινα.
Ας μην γελιόμαστε. Το έθιμο της Τσικνοπέμπτης δεν είναι παρά άλλη μια δικαιολογία για κρεατοφαγία, για μπριζόλες, σουβλάκια, παϊδάκια και όλα τα παρεμφερή, σε ένα γεύμα που και κοστίζει και μας επιβαρύνει με όλα τα κορεσμένα λιπαρά του ζωικού βασιλείου. Γι’ αυτό και φέτος, το κάνουμε αλλιώς. Μαζευόμαστε σπίτι και ψήνουμε τα δικά μας σουβλάκια, σε ένα πιο ελαφρύ γεύμα με εναλλακτικές και για όσους προτιμούν να απέχουν από το κρέας.
Υλικά
- 1 κιλό στήθος κοτόπουλου χωρίς κόκαλα
- 1-2 κ.σ. ελαιόλαδο
- 2 κ.σ. χυμό λεμονιού
- 3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
- 2 κ.γ. αποξηραμένη ρίγανη
- 1 κ.γ. μπούκοβο
- 1 κ.σ. μουστάρδα
- 1 κ.γ. δεντρολίβανο
- ½ κ.γ. πιπέρι
- 1 κ.γ. αλάτι
- 1 κρεμμύδι
- 1 χούφτα ντοματίνια
Κόψτε το κοτόπουλο σε κομμάτια σε μέγεθος μπουκιάς. Σε ένα μπολ ανακατέψτε όλα τα υλικά της μαρινάδας (μουστάρδα, ελαιόλαδο, χυμό λεμόνι, μπούκοβο, ρίγανη, σκόρδο, πιπέρι, αλάτι) και περιχύστε το κοτόπουλο. Ανακατέψτε, σκεπάστε το και μαρινάρετε για τουλάχιστον 30 λεπτά, αλλά έως και 24 ώρες στο ψυγείο.
Κόψτε τα ντοματίνια σας στη μέση και το κρεμμύδι σε μικρά κομμάτια.
Μουλιάστε τα ξυλάκια σας σε ζεστό νερό για 30 λεπτά ή εναλλακτικά χρησιμοποιήστε μεταλλικά σουβλάκια. Περάστε το μαριναρισμένο κοτόπουλο, εναλλάξ με ντοματίνια και κρεμμύδι και στη συνέχεια αλείψτε τα με την υπόλοιπη μαρινάδα.
Μαγειρέψτε σε καυτή σχάρα ή σε ταψί στο φούρνο για 5 λεπτά ανά πλευρά μέχρι το κοτόπουλο να ροδίσει και να ψηθεί, συνολικά περίπου 20-25 λεπτά.
Αποσύρετε από τη φωτιά και αφήστε το να κρυώσει για 5 λεπτά πριν το σερβίρισμα. Συνοδέψτε με πιτούλες, σαλάτα και τζατζίκι.
Αν απέχετε από οτιδήποτε ζωικό, μια καλή εναλλακτική είναι το τόφου, που σε μεγάλο βαθμό θα σας κάνει να ξεχάσετε ότι τρώτε φυτικό σουβλάκι.
Υλικά
- 1 πλάκα τόφου
- 3 κ.σ. σάλτσα σόγιας με λιγότερο αλάτι
- 2 κ.σ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
- 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
- 1 κ.γ. πιπέρι
- 1 κ.γ. κρεμμύδι σε σκόνη
- 2 κ.σ. χυμό λεμονιού
- 2 πιπεριές κομμένες σε κομμάτια
- 1 κρεμμύδι κομμένο σε κομμάτια
- λίγο κόλιαντρο ή μαϊντανό
Για τη σάλτσα
- 1/2 φλιτζάνι vegan μαγιονέζα
- 3 κουταλιές της σούπας γλυκιά σάλτσα τσίλι
- 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο
- 1 κ.σ. χυμό λεμονιού
Πάρτε την πλάκα τόφου και πιέστε τη με χαρτί κουζίνας για να φύγουν τα πολλά υγρά.
Σε ένα μεγάλο μπολ, προσθέστε τη σάλτσα σόγιας, το λάδι, το σκόρδο, το πιπέρι, το κρεμμύδι σε σκόνη και το χυμό λεμονιού. Κόψτε το τόφου σε 32 κομμάτια και προσθέστε το στη μαρινάδα. Ανακατέψτε για να αναμειχθούν όλα τα υλικά καλά και βάλτε το στο ψυγείο για να μαριναριστεί για 30 λεπτά. Αν χρησιμοποιείτε ξύλινα σουβλάκια, μουλιάστε τα σε νερό όσο μαρινάρεται το τόφου.
Ψιλοκόψτε τις πιπεριές και το κρεμμύδι και ετοιμάστε τη σάλτσα, ανακατεύοντας τη μαγιονέζα, τη σάλτσα τσίλι, το σκόρδο και τον χυμό λεμονιού σε ένα μικρό μπολ. Δοκιμάστε και προσαρμόστε τα καρυκεύματα αναλόγως.
Μόλις το τόφου μαριναριστεί, το προσθέτετε εναλλάξ με τα λαχανικά (πιπεριές και κρεμμύδι) στα σουβλάκια σας. Προσθέστε ό,τι μαρινάδα έχει περισσέψει και ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο σε λαδόκολλα στους 180 για περίπου 25 λεπτά.
Όταν είναι έτοιμο, βγάλτε από το φούρνο, πασπαλίστε με ψιλοκομμένο μαϊντανό ή κόλιαντρο και σερβίρετε με την πικάντικη μαγιονέζα που φτιάξατε.