Έρευνες δείχνουν ότι η σκόνη σκόρδου είναι θαυματουργή

skoni-skordou
ΠΕΜΠΤΗ, 25 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2024

Το σκόρδο ξέρουμε ότι μας κάνει καλό ως αντιμικροβιακό, αλλά οι έρευνες δείχνουν ότι η σκόνη σκόρδου που προσθέτουμε στο φαγητό παρουσιάζει bonus, αφού μπορεί να προστατέψει την καρδιά μας και να ελέγξει την αρτηριακή μας πίεση. Η Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος με εξειδίκευση στα αυτοάνοσα και την κλινική διατροφή και μετεκπαίδευση στη φυτοφαγία, Δέσποινα Μαρσέλου, μας εξηγεί τι λένε οι έρευνες.

Στην αρχαία Ελλάδα, η πρακτική της Ιατρικής χωριζόταν σε τρία μέρη: θεραπείες μέσω της διατροφής, θεραπείες μέσω φαρμάκων και θεραπείες μέσω χειρουργικών επεμβάσεων. Όπως έγραψε και ο Ιπποκράτης, το σκόρδο θεωρούνταν ένα από τα φαρμακευτικά, αν και χρησιμοποιούνταν για τη θεραπεία μιας… ανύπαρκτης ασθένειας που ονόμαζαν «μετατόπιση μήτρας». Παρ’ όλ’ αυτά, ακόμη και σήμερα, το σκόρδο έχει πραγματικά οφέλη σε πραγματικές καταστάσεις υγείας.

Όσοι τρώνε πάνω από μια σκελίδα σκόρδο την ημέρα φαίνεται να έχουν καλύτερη λειτουργία των αρτηριών σε σχέση με όσους τρώνε λιγότερο και κάπου εδώ έρχονται και οι έρευνες να το επιβεβαιώσουν.

 Η Μητέρα Φύση στις υπηρεσίες της καρδιάς
Στο πλαίσιο μελέτης, ασθενείς με καρδιοπάθεια τυχαιοποιήθηκαν για να λάβουν είτε σκόνη σκόρδου είτε δισκία εικονικού φαρμάκου δύο φορές την ημέρα για τρεις μήνες. Εκείνοι που είχαν την τύχη να ανήκουν στην ομάδα του σκόρδου πήραν σημαντική ώθηση στη λειτουργία των αρτηριών τους –50% αύξηση της λειτουργίας τους από τη λήψη μόνο 800 mg σκόνης σκόρδου την ημέρα, το οποίο είναι μόλις ¼ κουταλάκι του γλυκού σκόρδο σε σκόνη.

Αν η κανονική, απλή σκόνη σκόρδου μπορεί να το κάνει αυτό, τότε τι γίνεται με αυτά τα φανταχτερά συμπληρώματα εκχυλίσματος σκόρδου; Η αλήθεια είναι ότι κάποια μπορεί να είναι 30 φορές πιο ακριβά και να μην λειτουργούν καθόλου. Έπειτα από τέσσερις εβδομάδες λήψης τους, υπήρχε μηδενική σημαντική βελτίωση κι απ’ ό,τι φαίνεται είναι δύσκολο να… βελτιώσεις τη Μητέρα Φύση.

Η σκόνη σκόρδου μπορεί να βελτιώσει τη λειτουργία των αρτηριών μας, αλλά είναι σημαντικό να δούμε τι γίνεται και με τη δομή τους. Δεκάδες μελέτες για το σκόρδο, όλες μαζί συγκεντρωμένες, δείχνουν ότι το σκόρδο μπορεί να μειώσει τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα κατά περισσότερες από 16 μονάδες. Μπορεί λοιπόν η σκόνη σκόρδου να είναι πράγματι σε θέση να επιβραδύνει την εξέλιξη της αθηροσκλήρωσης;

Οι ερευνητές μελέτησαν μια ταμπλέτα σκόνης σκόρδου σε σύγκριση με ένα εικονικό φάρμακο για τρεις μήνες. Τα ευρήματα έδειξαν ότι η ομάδα του placebo χειροτέρεψε, κάτι που τείνει να συμβαίνει, αφού όταν ακολουθούμε μια διατροφή που φράζει τις αρτηρίες, οι αρτηρίες θα συνεχίζουν να φράζουν. Ωστόσο, η εξέλιξη της νόσου φάνηκε να επιβραδύνεται ή και να σταματά στην ομάδα με το σκόρδο.

Όσον αφορά τώρα τη δομή των αρτηριών, για να δούμε την πάχυνση του τοιχώματος της αρτηρίας να αντιστρέφεται, θα χρειαστεί να προσθέσουμε περισσότερες ολόκληρες φυτικές τροφές στη διατροφή μας, πέραν του σκόρδου. Παρ’ όλα αυτά, όμως, το ίδιο τέταρτο κουταλάκι του γλυκού ενός απλού μπαχαρικού που είναι διαθέσιμο παντού μπορεί να θεωρηθεί ως συμπληρωματική θεραπεία για την αθηροσκλήρωση, τον υπ’ αριθμόν ένα δολοφόνο τόσο των ανδρών όσο και των γυναικών σε μεγάλο μέρος του κόσμου.

Τι συμβαίνει με την αρτηριακή πίεση;
Μια συστηματική ανασκόπηση και μετα-ανάλυση τυχαιοποιημένων ελεγχόμενων δοκιμών έδειξε ότι το σκόρδο έχει στατιστικά και κλινικά σημαντική επίδραση, τόσο στη συστολική όσο και στη διαστολική αρτηριακή πίεση, μειώνοντας τον ανώτερο αριθμό κατά σχεδόν 7 και τον κατώτερο αριθμό κατά περίπου 5 χιλιοστά. Κι αν αυτό σας ακούγεται λίγο, σημειώστε ότι η μείωση της διαστολικής αρτηριακής πίεσης (ο κάτω αριθμός) κατά 5 χιλιοστά μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου κατά περίπου ένα τρίτο και καρδιακής νόσου κατά 25%.

Βλέπουμε, λοιπόν, ότι ακόμη και σήμερα, η ιατρική που βασίζεται στη φυτοφαγία παρέχει ευεργετικά αποτελέσματα, παράλληλα με ελάχιστες ή καθόλου παρενέργειες και σε σύγκριση με άλλα φάρμακα είναι και οικονομική.

Δείτε συνταγές με σκόρδο από την ειδικό εδώ.

Πηγές
https://nutritionfacts.org/blog/the-pros-of-garlic-powder-for-heart-disease/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28554988/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26954484/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28554988/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25573347/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25837272/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30049636/

Δέσποινα Μαρσέλου
Κλινική διαιτολόγος με εξειδίκευση στα αυτοάνοσα
Αλκιβιάδου 185, Πειραιάς
www.getactive.grwww.notanordinarymum.gr
fb page getactive
Instagram @feedyourimmunity