H Τουρκία είναι ο ιδανικός προορισμός για οικογενειακές διακοπές που δεν είχατε σκεφτεί

attaleia
ΔΕΥΤΕΡΑ, 29 ΙΟΥΛΙΟΥ 2024

Καλοκαίρι με την οικογένεια στην Τουρκία; Να κάτι που ίσως πρέπει να σκεφτείτε.

Οι γαλαζοπράσινες παράκτιες περιοχές της Τουρκίας, που συγκαταλέγονται στα πιο όμορφα τοπία της χώρας, με ηλιοφάνεια σχεδόν όλον τον χρόνο, είναι ένας φιλόξενος προορισμός με άνετα, φιλικά προς την οικογένεια ξενοδοχεία και μια ποικιλία εγκαταστάσεων, καθώς και παραλίες κατάλληλες για θαλάσσια σπορ. Παράλληλα, αποτελούν έναν τόπο με διάσπαρτες θρυλικές αρχαίες πόλεις του Αιγαίου και της Μεσογείου που υπόσχονται γαστρονομικές απολαύσεις. Η διαδρομή είναι ιδανική για ηλιοθεραπεία και κολύμπι σε παραλίες βραβευμένες με γαλάζια σημαία και για επισκέψεις σε αρχαιολογικά ερείπια και μουσεία, ενώ οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να απολαύσουν και τις πιο νόστιμες τοπικές λιχουδιές της τουρκικής μεσογειακής κουζίνας.

Το διαμάντι της Τουρκικής Ριβιέρας
Η Αττάλεια (Antalya), στην καρδιά της Τουρκικής Ριβιέρας, είναι από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς της Τουρκίας για οικογενειακές διακοπές, παρέχοντας πληθώρα άνετων και πολυτελών επιλογών διαμονής με μια μεγάλη ποικιλία παροχών και ανέσεων. Καθώς οι κηδεμόνες χαλαρώνουν σε κάποια από τις παραλίες της περιοχής που είναι βραβευμένες με γαλάζια σημαία, τα παιδιά μπορούν να συμμετάσχουν σε διάφορες δραστηριότητες σε πισίνες και υδάτινα πάρκα, ενώ αργότερα υπάρχει η ευκαιρία να απολαύσουν οικογενειακώς τις υπέροχες γεύσεις της μεσογειακής κουζίνας.

Εκτός από τον ήλιο, τη θάλασσα και την άμμο, η Αττάλεια παρουσιάζει μια συναρπαστική ιστορία. Η επαρχία και η πόλη, που φιλοξένησε μερικούς από τους πιο επιδραστικούς πολιτισμούς στον κόσμο, παρουσιάζουν πλήθος εξαιρετικών μνημείων. Το Καλέιτσι (Kaleiçi), η «παλιά πόλη» της Αττάλειας, διαθέτει μνημεία και εκθέματα από διάφορες ιστορικές περιόδους, από τη ρωμαϊκή έως την οθωμανική αυτοκρατορία. Τα Πάταρα, η Πέργη, η Φασηλίδα, η Τερμησσός, η Άσπενδος, η Σίδη, ο Όλυμπος και τα Μύρα είναι μερικές μόνο από τις κυριότερες αρχαίες πόλεις που αναδεικνύουν την πασίγνωστη ιστορία της Αττάλειας. Ορισμένοι από αυτούς τους αρχαίους θησαυρούς είναι επίσης προσβάσιμοι μέσω όμορφων μονοπατιών πεζοπορίας και επισκέψιμοι τις πιο δροσερές νυχτερινές ώρες.

Οι ταξιδιώτες μπορούν να κάνουν σύντομους ή μεγαλύτερης διάρκειας περιπάτους με την οικογένειά τους ακολουθώντας τη Λυκία Οδό, το πρώτο μονοπάτι μεγάλων αποστάσεων της Τουρκίας, ή την Οδό του Αγίου Παύλου, στα βήματα του Αγίου Παύλου για τη διάδοση του χριστιανισμού στην Ανατολία, απολαμβάνοντας μαγευτικές εικόνες με γαλαζοπράσινους κόλπους που εναλλάσσονται με πυκνά δάση και ιστορικά ερείπια.

Άλλες φιλικές για οικογένειες δραστηριότητες στην Αττάλεια περιλαμβάνουν θαλάσσια σπορ, όπως καταδύσεις. Η πόλη Κας (Kaş) θεωρείται ένας από τους δέκα κορυφαίους καταδυτικούς προορισμούς στον κόσμο. Το Μπελέκ (Belek) είναι ένας εξαιρετικός προορισμός για γκολφ με γήπεδα παγκόσμιας κλάσης. Τα φαράγγια, τα εθνικά πάρκα και τα σπήλαια της Αττάλειας είναι όλα μοναδικά φυσικά θαύματα. Τα εκπληκτικά σπήλαια Καραΐν (Karain) και Νταμλατάς (Damlataş), καθώς και το φαράγγι Κιοπρουλού (Köprülü) συγκαταλέγονται στα πολλά αξιοθέατα της περιοχής που ενδείκνυνται για οικογένειες. Η Αττάλεια φημίζεται επίσης για τα λούνα παρκ της, που εγγυώνται μια ευχάριστη εμπειρία για τις οικογένειες με παιδιά.

Οι εκπληκτικές διαδρομές από το Αιγαίο έως τη Μεσόγειο
Τα Μούγλα (Muğla), με τους παρθένους κόλπους τους που σηματοδοτούν τη μετάβαση από το Αιγαίο στη Μεσόγειο, αποτελούν έναν ακόμη δημοφιλή προορισμό για οικογενειακές διακοπές χάρη στη φυσική ομορφιά, την πλούσια ιστορία και τις φιλικές προς την οικογένεια ανέσεις της περιοχής, ενώ τα θέρετρά της, από την Αλικαρνασσό έως τη Φετίγιε (Fetiye) προσφέρουν εξαιρετικές εμπειρίες διακοπών. Αν και είναι γνωστή για τις βραβευμένες με γαλάζια σημαία παραλίες της, η Αλικαρνασσός αποτελεί δημοφιλή προορισμό και για τους λάτρεις της ιστορίας, καθώς διαθέτει ένα μεσαιωνικό κάστρο (Κάστρο του Μπόντρουμ) που σήμερα στεγάζει το Μουσείο Υποβρύχιας Αρχαιολογίας Αλικαρνασσού. Η πόλη, χτισμένη σε εξαιρετική θέση για θαλάσσια σπορ, αποτελεί την αφετηρία για τις διάσημες γαλάζιες κρουαζιέρες, την ιδανικότερη εμπειρία οικογενειακών διακοπών. Επιπλέον, η Αλικαρνασσός φιλοξενεί αρκετά εστιατόρια βραβευμένα με αστέρια Michelin, τα οποία προσφέρουν την καλύτερη τουρκική και διεθνή κουζίνα.

Στη Φετίγιε βρίσκεται το Ολουντενίζ (Ölüdeniz), μια παραλία διεθνούς φήμης, η Κοιλάδα των Πεταλούδων, που αποτελεί ενδιαίτημα για περισσότερα από 80 είδη πεταλούδων, αλλά και ο πανέμορφος κόλπος Καμπάκ (Kabak). Άλλες ιδανικές για οικογένειες δραστηριότητες περιλαμβάνουν την επίσκεψη στο φαράγγι Σακλικέντ (Saklıkent). Το Κιοϊζίτζ (Köyceğiz), που βρίσκεται στη διαδρομή μεταξύ Μαρμαρίδας και Φετίγιε, είναι μια πόλη που ανήκει στο δίκτυο Cittaslow, όπου μπορείτε να δείτε τις θαλάσσιες χελώνες Caretta caretta, ενώ το Μπαμπαντάγ (Babadağ), ένα από τα σημαντικότερα κέντρα αλεξίπτωτου πλαγιάς στην Τουρκία και στον κόσμο, βρίσκεται επίσης στη Φετίγιε.