Το ροζέ που πρέπει να δοκιμάσετε φέτος το καλοκαίρι
Έρχεται από τη Σάμο, από τους αμπελώνες ξερολιθιάς και τους χαρισματικούς αμπελοκαλλιεργητές του νησιού, και φτάνει στο ποτήρι μας για «καλό καλοκαίρι».
Το ροζέ έχει καθιερωθεί τα τελευταία χρόνια ως το πιο αγαπημένο κρασί για τη ζεστή περίοδο, με τη δροσερή του προσωπικότητα, τα φρουτώδη αρώματα και το ελαφρύ σώμα του να ταιριάζει ιδανικά στις υψηλές θερμοκρασίες και στις ξέγνοιαστες στιγμές του καλοκαιριού. Και η Σάμος έχει μια πολύ καλή πρόταση να μας κάνει για τα “cheers” του καλοκαιριού και των διακοπών: To ΒΑΒΕΛοίνος Ροζέ.
Αυγουστιάτης, Φωκιανό και Μοσχάτο να τα πιείτε στο ποτήρι
Το ροζέ κρασί ΒΑΒΕΛοίνος από τη Σάμο ξεχωρίζει για το απαλό σομόν χρώμα του με βιολετί ανταύγειες και το φρουτώδες άρωμά του. Ο Οινοποιητικός Συνεταιρισμός Σάμου, άλλωστε, φημίζεται για το πώς συνδυάζει παράδοση και καινοτομία, δημιουργώντας κρασιά που αναδεικνύουν τον πλούτο της ελληνικής αμπελουργίας και το ιδιαίτερο terroir της Σάμου. Παράγεται από τις ντόπιες ποικιλίες Αυγουστιάτης, Φωκιανό και Μοσχάτο, οι οποίες ωριμάζουν κάτω από τον ήλιο του Αιγαίου, προσδίδοντας στο κρασί φρέσκα αρώματα αγριοκεράσι και λεμονιού. Στη γεύση προσφέρει ισορροπία, δροσιά και ζωντάνια, με νότες πράσινου λεμονιού και πετροκέρασου, χάρη στην ιδιαίτερη οξύτητα του Αυγουστιάτη, ενώ το σώμα του είναι καλά δομημένο, με μακρά επίγευση με νότες λάιμ, που ισορροπεί την ήπια γλυκύτητα του ημίξηρου κρασιού.

Σερβίρεται απολαυστικά στους 8-10ο C είτε ως απεριτίφ είτε συνδυασμένο με σολομό και οστρακόδερμα, μαγειρεμένα με ζυμαρικά ή σε σαγανάκι. Top συνδυασμός η μπουγιαμπέζ από ποικιλία ψαριών, γαρίδας και μυδιών, αρωματισμένης με σκόρδο, σαφράν και πιπέρι καγιέν ή τσίλι. Δοκιμάστε το και με πιάτα της ασιατικής κουζίνας, sushi, carpaccio, ψάρια (τόνο, λαυράκι και σολωμό), οστρακοειδή (καβούρια, αστακό, γαρίδες), μύδια, ριζότο με θαλασσινά, αστακομακαρονάδες και γαριδομακαρονάδες. Μπορεί εύκολα να συνοδεύσει ψητά λαχανικά όπως μελιτζάνες, πιπεριές και κολοκυθάκια και δίνει τις δικές του νύξεις σε όλα τα λαδερά της μεσογειακής κουζίνας όπως μπριάμ, γεμιστά, φασολάκια και μπάμιες. Συνταιριάζει σε παρασκευές με σάλτσα pesto, ελαιολάδο και φρέσκα βότανα όπως μέντα, δενδρολίβανο, εστραγκόν και θυμάρι. Ακόμη, σερβίρεται με πλατό τυριών (λευκά ντόπια τυριά και κατά προτίμηση, κατσικίσιο), springrolls, όλες τις τάρτες φρούτων και φρουτοσαλάτες που να περιέχουν οπωσδήποτε φράουλα, κεράσι και ροδάκινο.






