Τι μπορεί να μας συμβεί αν φάμε πολλά κάσιους
Το «μέτρον άριστον» βρίσκει την απόλυτη εφαρμογή και σε τροφές που είναι φαινομενικά υγιεινές, αλλά αν το παρακάνουμε, έχουν επιπτώσεις.
Μαζί με τα φιστίκια Αιγίνης, τα καρύδια, τα αμύγδαλα και όλους τους υπόλοιπους ξηρούς καρπούς, τα κάσιους είναι ένα εξαιρετικό σνακ για πρωτεΐνη και καλά λιπαρά, με ήπια γεύση, κρεμώδη υφή και ευελιξία στη μαγειρική. Τα μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά τους κάνουν καλό στην καρδιαγγειακή λειτουργία και τον εγκέφαλο, ενώ συμβάλλουν στη διατήρηση μυϊκής μάζας χάρη στη φυτική πρωτεΐνη τους. Περιέχουν μαγνήσιο, σημαντικό για τη λειτουργία των μυών και των νεύρων, καθώς και φώσφορο και χαλκό, που υποστηρίζουν την παραγωγή ενέργειας και την υγεία των οστών. Επιπλέον, μας παρέχουν αντιοξειδωτικά, όπως βιταμίνη Ε και σελήνιο, που προστατεύουν τα κύτταρα από οξειδωτικό στρες και φλεγμονές. Αυτό σημαίνει ότι η μέτρια κατανάλωση μπορεί να είναι πολύ ευεργετική, τόσο για την καρδιά όσο και για τη γενικότερη υγεία σας. Ταυτόχρονα, μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε σαλάτες, να δώσουν φυτικό τυρί, βούτυρο, γιαούρτι, γάλα ή να καταναλωθούν σκέτα –εκεί όπου κάνουμε και τη μεγαλύτερη υπερβολή. Κι όταν συμβεί αυτό, ξεκινούν τα προβλήματα. 10 πράγματα που δεν γνωρίζατε για τους ξηρούς καρπούς
Δείτε ακόμα
[CREDITS]
Παρ’ όλα τα οφέλη τους, τα κάσιους έχουν πολλές θερμίδες, περίπου 550 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια. Αν καταναλώνετε μεγάλες ποσότητες καθημερινά, μπορεί να οδηγήσουν σε αύξηση βάρους, ειδικά αν δεν υπολογίζετε τις θερμίδες στο υπόλοιπο γεύμα σας. Επίσης, ακόμη και αν πρόκειται για «καλά λιπαρά», η υπερβολή μπορεί να δυσκολέψει την πέψη, προκαλώντας φούσκωμα ή δυσφορία σε άτομα με ευαίσθητο στομάχι. Επιπλέον, τα κάσιους περιέχουν φωσφορικά και οξαλικά στοιχεία, τα οποία, σε πολύ μεγάλες δόσεις, μπορεί να επηρεάσουν τη νεφρική λειτουργία ή να συμβάλλουν στη δημιουργία λίθων σε ευαίσθητα άτομα. Αυτό σημαίνει ότι, ακόμα και αν φαίνεται ένα φυσικό τρόφιμο «αθώο», η υπερκατανάλωση μπορεί να έχει συνέπειες που δεν περιμένατε.
Πώς να τα καταναλώνετε με ασφάλεια
Η σωστή ποσότητα είναι το κλειδί. Οι διατροφολόγοι συνιστούν περίπου 20–30 γραμμάρια κάσιους την ημέρα, δηλαδή μια μικρή χούφτα. Με αυτή την ποσότητα, απολαμβάνετε τα οφέλη των καλών λιπαρών, των φυτικών ινών και των αντιοξειδωτικών, χωρίς να επιβαρύνετε το βάρος ή το πεπτικό σας σύστημα. Μπορείτε να τα εντάξετε σε σαλάτες, γιαούρτι, smoothie ή ακόμα και σε γλυκά με μέτρο. Το καλό με τα κάσιους είναι ότι δίνουν πλούσια γεύση και κρεμώδη υφή, ακόμα και σε μικρές ποσότητες, οπότε δεν χρειάζεστε μεγάλες μερίδες για να ενισχύσετε τα πιάτα σας.






