Η ψυχή της ελληνικής οινοποιίας χτυπά στην Αργολίδα
Και στο Κτήμα Κοντοβράκη.

Στην ηλιοφώτιστη περιοχή του Κρανιδίου Αργολίδας, το Κτήμα Κοντοβράκη δεν είναι απλώς ένα οινοποιείο—είναι μια ζωντανή μαρτυρία πάθους, παράδοσης και τέχνης στην παραγωγή εξαιρετικών κρασιών. Με έκταση 100 στρεμμάτων από προσεκτικά καλλιεργημένους αμπελώνες, αυτό το οικογενειακό κτήμα σας προσκαλεί να απολαύσετε την ουσία της Ελλάδας σε κάθε ποτήρι, όπου η σπάνια ποικιλία Ροκανιάρης και η αιώνια οινοποιητική κληρονομιά δημιουργούν ένα αισθητηριακό ταξίδι μοναδικό.
Μια κληρονομιά ριζωμένη στην παράδοση
Στην καρδιά του Κτήματος Κοντοβράκη βρίσκεται ο Γιάννης Κοντοβράκης, τρίτης γενιάς αμπελουργός, του οποίου η αγάπη για τη γη είναι τόσο βαθιά όσο οι ρίζες των αμπελιών του. Συνεχίζοντας την κληρονομιά του πατέρα του, Βασίλη, και του παππού του, που κάποτε διατηρούσαν μια από τις καλύτερες ταβέρνες του Κρανιδίου, ο Γιάννης, μαζί με την ανιψιά του Νάντια Κωτσάκη, έχει μετατρέψει τον οικογενειακό αμπελώνα σε φάρο σύγχρονης οινοποιίας, διατηρώντας παράλληλα τις παραδόσεις. Η ιστορία τους είναι μια ιστορία αφοσίωσης—στο έδαφος, στο σταφύλι και στην τέχνη.
Το κτήμα, που βρίσκεται στη γραφική περιοχή Βρέστεζα (Κομινί), σε υψόμετρο 250–300 μέτρων, επωφελείται από το βραχώδες, καλά στραγγιζόμενο έδαφος και τη βορειοανατολική έκθεση, δημιουργώντας ιδανικές συνθήκες για την καλλιέργεια μοναδικών ποικιλιών σταφυλιών. Με γραμμικό σύστημα φύτευσης και ακριβή άρδευση, ο αμπελώνας είναι ένα αριστούργημα της φύσης και της ανθρώπινης επινοητικότητας, σχεδιασμένος για να παράγει σταφύλια απαράμιλλης ποιότητας.

Αυτό που ξεχωρίζει το Κτήμα Κοντοβράκη είναι η αποκλειστική καλλιέργεια του Ροκανιάρη, μιας σπάνιας και ιστορικής ποικιλίας σταφυλιού, μοναδικής στο Κρανίδι. Ονομασμένη από την τραγανή υφή της—από τη λέξη «ροκάνισμα»—ο Ροκανιάρης είναι Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη (ΠΓΕ) Αργολίδας και ένα αληθινό διαμάντι της ελληνικής αμπελουργίας. Κάποτε καλλιεργούμενος από ντόπιες οικογένειες για σπιτικό κρασί, αυτό το σταφύλι κινδύνευσε να χαθεί, μέχρι που η οικογένεια Κοντοβράκη το αναβίωσε, καθιστώντας την τον μοναδικό καλλιεργητή του στην Ελλάδα.
Το κρασί Ροκανιάρης είναι μια αποκάλυψη: ένα λευκοπράσινο ελιξίριο με ζωηρή οξύτητα, γεμάτο αρώματα λευκόσαρκων φρούτων και μια παρατεταμένη, πλούσια επίγευση. Ιδανικό για να συνοδεύσει φρέσκα θαλασσινά, μεσογειακούς μεζέδες ή ελαφριά πιάτα ψαριού, είναι ένα κρασί που αποτυπώνει την ψυχή της Πελοποννήσου. Βραβευμένο στον 18ο Διεθνή Διαγωνισμό Οίνου Θεσσαλονίκης το 2018, ο Ροκανιάρης είναι απαραίτητος για κάθε λάτρη του κρασιού που αναζητά κάτι εξαιρετικό.

Πέρα από τον Ροκανιάρη, το Κτήμα Κοντοβράκη καλλιεργεί μια σειρά από διακεκριμένες ποικιλίες, όπως Σκλάβος, Ροδίτης, Σαββατιανό, Αγιωργίτικο, Mourvèdre και Cabernet Sauvignon. Κάθε ποικιλία αφηγείται τη δική της ιστορία:
Σκλάβος: Μια σπάνια ελληνική ποικιλία, ο Σκλάβος παράγει ένα ανοιχτόχρωμο κρασί με πράσινες αποχρώσεις, γεμάτο φρουτώδη και βοτανικά αρώματα. Το όνομά του, που σημαίνει «δούλος», προέρχεται από την τάση του σταφυλιού να «υποκλίνεται» ταπεινά όταν ωριμάσει, ένα ποιητικό νεύμα στην αφοσίωση του αμπελιού στον οινοποιό.
Ροδινό: Παραγόμενο από το ροζέ Ροδίτη, αυτό το κρασί διαθέτει δροσερό, αεράτο χαρακτήρα με λουλουδάτες και βοτανικές νότες, ιδανικό για σαλάτες, ζυμαρικά ή ελαφριούς μεζέδες.
Πύρρον: Ένα τολμηρό χαρμάνι από Mourvèdre και Cabernet Sauvignon, ο Πύρρον εντυπωσιάζει με το πυρωμένο κόκκινο χρώμα του, τις βελούδινες τανίνες και το γεμάτο σώμα, καθιστώντας το ιδανικό για κόκκινο κρέας, κυνήγι ή ώριμα κίτρινα τυριά.
Κάθε μπουκάλι αντικατοπτρίζει τη δέσμευση του κτήματος στην ποιότητα, συνδυάζοντας σύγχρονες τεχνικές οινοποίησης με σεβασμό στην παράδοση. Το αποτέλεσμα είναι μια συλλογή κρασιών που έχει κερδίσει διακρίσεις σε ελληνικούς και διεθνείς διαγωνισμούς.

Η επίσκεψη στο Κτήμα Κοντοβράκη είναι μια πρόσκληση να βυθιστείτε στην ομορφιά του αμπελώνα και τη ζεστασιά της ελληνικής φιλοξενίας. Η αίθουσα γευσιγνωσίας, φωλιασμένη ανάμεσα στα αμπέλια, προσφέρει μαγευτική θέα στις συμμετρικά φυτεμένες σειρές και το γαλήνιο τοπίο της Αργολίδας. Ανοιχτή όλο τον χρόνο κατόπιν ραντεβού, είναι ένας χώρος σχεδιασμένος με πάθος και φροντίδα, όπου οι επισκέπτες μπορούν να δοκιμάσουν την πλήρη γκάμα των κρασιών Κοντοβράκη και να ανακαλύψουν το ιδανικό κρασί για την κάβα τους.
Είτε ταξιδεύετε μόνοι είτε σε ομάδα, η εμπειρία είναι οικεία και αξέχαστη. Ο Γιάννης και η Νάντια μοιράζονται ιστορίες για την οικογενειακή κληρονομιά, το μοναδικό terroir και την τέχνη πίσω από κάθε κρασί, καθιστώντας κάθε γουλιά μια σύνδεση με τη γη και την ιστορία της.
Από το αμπέλι στο τραπέζι
Η διαδικασία οινοποίησης στο Κτήμα Κοντοβράκη είναι έργο αγάπης. Η συγκομιδή ξεκινά στα μέσα Αυγούστου, με χρονισμό που βασίζεται στον καιρό της περιοχής και την εμπειρία του ίδιου του Γιάννη. Τα σταφύλια συλλέγονται με το χέρι με προσοχή και μεταφέρονται γρήγορα στο οινοποιείο, όπου σύγχρονες εγκαταστάσεις εξασφαλίζουν ότι κάθε βήμα—από την πίεση μέχρι τη ζύμωση και την παλαίωση—διατηρεί την ακεραιότητα και τη γεύση του καρπού. Το αποτέλεσμα είναι μια συλλογή κρασιών που ενσαρκώνουν τη ζωντάνια του terroir του Κρανιδίου και την αφοσίωση της οικογένειας Κοντοβράκη.
Το Κτήμα Κοντοβράκη υποδέχεται τους λάτρεις του κρασιού κατόπιν ραντεβού. Για να κανονίσετε μια γευσιγνωσία ή να μάθετε περισσότερα, επικοινωνήστε στο +30.697.712.1381 ή μέσω email στο [email protected]. Τα κρασιά τους διατίθενται επίσης σε επιλεγμένα καταστήματα σε όλη την Ελλάδα.






