Γνωρίστε τους διοργανωτές του Athens Uncorked, της γιορτής που ξαναγράφει τους κανόνες του κρασιού
Στις 14 Δεκεμβρίου, μια φρέσκια κουλτούρα γύρω από το κρασί κάνει πρεμιέρα στην Αθήνα. Με ενέργεια, τέχνη, μουσική και μια γενιά που διψά για αυθεντικές εμπειρίες.
Το Athens Uncorked δεν είναι απλώς ένα νέο wine event· είναι μια ολόκληρη φιλοσοφία που έρχεται να ανατρέψει όσα ξέραμε για τις γιορτές κρασιού στην πόλη. Γεννημένο σχεδόν τυχαία, μέσα από την ανακάλυψη ενός μοναδικού χώρου και την κοινή ενέργεια δύο ανθρώπων που ονειρεύονται αλλιώς, το Uncorked έρχεται να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο η Αθήνα προσεγγίζει το κρασί. Στόχος του δεν είναι να προστεθεί απλώς σε έναν ήδη γεμάτο χάρτη φεστιβάλ, αλλά να δημιουργήσει μια νέα κουλτούρα: πιο αυθεντική, πιο καθημερινή, πιο σύγχρονη. Μια κουλτούρα που ενώνει τη λαϊκή και pop αισθητική της πόλης με το πάθος των οινοποιών, που φέρνει τους νέους κοντά στο κρασί χωρίς ταμπέλες και καθωσπρεπισμούς, και που δίνει στους πιο έμπειρους μια ανανεωμένη ματιά.
Με δεκάδες οινοποιεία, παράλληλα δρώμενα, ζωντανή τέχνη και ένα πάρτι που υπόσχεται να μετατρέψει τη δοκιμή σε εμπειρία, το Athens Uncorked ξεκινά το ταξίδι του με μεγάλη φιλοδοξία: να γίνει μια ζωντανή, ανοιχτή γιορτή που θα εξελίσσεται χρόνο με τον χρόνο — και ίσως, μια μέρα, να αποτελέσει τον θεσμό που θα αλλάξει για πάντα τον τρόπο που η Αθήνα πίνει, γιορτάζει και ονειρεύεται το κρασί.Οι άνθρωποι πίσω από το επερχόμενο event, η Ιωάννα Παπαϊωάννου και ο Ευάγγελος Ντομόπουλος, μας μιλούν για τηv «αντικομφορμιστική» αυτή γιορτή κρασιού με σλόγκαν «Uncork the experience», στο Plex.

Ιωάννα - Στην ουσία ο χώρος με τη μοναδικότητά του, έγινε ο λόγος και το κίνητρο για να ξεκινήσουμε αυτό το νέο εγχείρημα.
Βαγγέλης - Long story short, η Ιωάννα αναζητούσε έναν χώρο για μια άλλη δεξίωση που ετοίμαζε και, εντελώς τυχαία, στη διάρκεια μιας γευσιγνωσίας με κρασιά του Πετράκοπουλου, με ρώτησε αν γνωρίζω κάποιον κατάλληλο χώρο. Ήξερα ότι είχε ανοίξει ένας νέος ιδιαίτερος χώρος, χωρίς όμως να τον έχω επισκεφθεί ποτέ. Πήγαμε λοιπόν μαζί να δούμε τον χώρο για πρώτη φορά και οι δύο και εκείνη τη στιγμή γεννήθηκε το όνειρο. Ο χώρος είχε μια ενέργεια που αμέσως μας έκανε να φανταζόμαστε πράγματα που θα μπορούσαμε να κάνουμε εκεί, πάντα με κοινό παρονομαστή το κρασί.
Athens Uncorked: Κράτα το ποτήρι σου έτοιμο-Η πόλη ξεχειλίζειΔείτε ακόμα
[CREDITS]
Ιωάννα - Το Uncorked ξεχωρίζει γιατί δεν είναι απλώς μια εκδήλωση για το κρασί, είναι μια νέα κουλτούρα. Το Uncorked θέλει να κάνει το κρασί κομμάτι της καθημερινότητας της νέας γενιάς. Όχι κάτι «επίσημο» ή «δύσκολο», αλλά μια εμπειρία συνδεδεμένη με τη μουσική, την τέχνη, τη γειτονιά, τη λαϊκή και τη σύγχρονη pop κουλτούρα. Ταυτόχρονα, στοχεύει να ενώσει μικρούς και μεγάλους σε μια κοινή, ανανεωμένη προσέγγιση γύρω από το κρασί.
Βαγγέλης - Φέρνουμε το κρασί έξω από το κλασικό πλαίσιο και το τοποθετούμε σε ένα περιβάλλον πιο αυθεντικό, πιο ζωντανό και πιο ανοιχτό. Δείχνουμε στους νέους ένα καινούριο μονοπάτι και στους βετεράνους μια νέα άποψη.

Ιωάννα - Η αλήθεια είναι ότι κάθε βήμα ήταν μια καινούρια πρόκληση. Από την επιλογή του χώρου μέχρι το line-up των οινοποιείων, θέλαμε όλα να γίνουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, για να βγει κάτι πραγματικά ωραίο. Αυτό που μας κράτησε όρθιους και μας έδωσε δύναμη ήταν οι άνθρωποι που έχουμε συνεργαστεί μέχρι τώρα, χωρίς αυτούς, το Athens Uncorked απλώς δεν θα υπήρχε.
Το event φιλοξενεί περίπου 40-45 οινοποιεία – πείτε μας τα κριτήρια σας για την επιλογή τους;
Ιωάννα - Αρχικά ξεκινήσαμε με ανθρώπους που αγαπάμε και θέλαμε να είναι εκεί για να μας στηρίξουν. Όταν ξεκινούσαμε, δεν ήμασταν σίγουροι αν θα καταφέρναμε να φέρουμε τόσα πολλά οινοποιεία σε αυτό το “τρελό” πείραμά μας. Καταλαβαίνουμε πόσο μεγάλος είναι ο κόπος για έναν οινοποιό να συμμετάσχει σε μια ακόμα έκθεση, πόσο μάλλον σε ένα νέο, πειραματικό εγχείρημα.
Βαγγέλης - Από αυτή την εμπειρία καταλάβαμε ότι θέλουμε να συνεργαζόμαστε με ανθρώπους που αγαπούν το κρασί όσο κι εμείς και που σέβονται τον χώρο. Δεν χωρίζουμε το κρασί σε ταμπέλες όπως natural ή συμβατικό, ούτε διαχωρίζουμε τους οινοποιούς ή τους ανθρώπους. Φτιάχνουμε μια γιορτή όπου όλοι είναι ευπρόσδεκτοι – χωρίς κανέναν αποκλεισμό!

Ιωάννα - Αυτό θέλουμε να πιστεύουμε κι εμείς, ότι το Uncork the Experience θα γίνει συνταγή για μια πραγματικά μεγάλη βραδιά. Εδώ να πούμε ότι τον πρώτο ρόλο τον έχουν οι παραγωγοί και οι γευστικές δοκιμές. Οτιδήποτε θα συμβαίνει κατά τη διάρκεια της έκθεσης θα είναι «τόσο όσο», ώστε να μην αποσπά ούτε να ενοχλεί την εμπειρία του κρασιού.
Βαγγέλης - Παρόλα αυτά, ετοιμάζουμε αρκετά παράλληλα δρώμενα. Ένα από αυτά είναι ένα live art piece που θα εξελίσσεται καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, φέρνοντας την ενέργεια της σύγχρονης Αθήνας μέσα στον χώρο του κρασιού.
Ιωάννα - Και φυσικά, δεν ξεχνάμε το πάρτι που ακολουθεί μετά τις 20:00 — εκεί όπου, μεθυσμένοι από γεύσεις, αρώματα και εικόνες, πάμε να εκφράσουμε ελεύθερα τον εαυτό μας και να δώσουμε στο κρασί τον πιο ζωντανό, ανεπιτήδευτο χαρακτήρα του.

Ιωάννα - Στοχεύουμε σίγουρα σε επαγγελματίες του χώρου του κρασιού, αλλά η μεγαλύτερη φιλοδοξία του Uncorked είναι να ανοίξει την πόρτα σε ένα νέο, φρέσκο κοινό· ανθρώπους που θέλουν να γνωρίσουν το κρασί χωρίς «βαρίδια» και τυπικότητες. Θέλουμε να μπλέξουμε τη σύγχρονη Αθήνα με την παράδοση του κρασιού – και ταυτόχρονα το κρασί με τη σύγχρονη Αθήνα.
Βαγγέλης - Παράλληλα, θέλουμε να δείξουμε και στους ίδιους τους επαγγελματίες του κρασιού τη σύγχρονη κουλτούρα της πόλης, ώστε να δημιουργούνται κρασιά, χώροι και events πιο προσιτά για τη νεολαία που αυτή τη στιγμή χτίζει τη δική της ιστορία και κουλτούρα.
Ιωάννα - Αν μέσα από όλο αυτό βοηθήσουμε μια γενιά να «ξεκολλήσει» λίγο από τα craft cocktails και να αγκαλιάσει το ελληνικό κρασί πιο χαλαρά, τότε ναι — αυτό ακριβώς προσπαθούμε να κάνουμε. Να κάνουμε το κρασί ζωντανό, δημιουργικό και ανοιχτό σε όλους.
Φανταστείτε ότι το Uncorked γίνεται θεσμός και φτάνει στην 5η του χρονιά. Ποιος είναι ο μεγάλος σας στόχος;
Ιωάννα - Αχ, τι ωραία σκέψη… Ναι, έχουμε φανταστεί και ονειρευτεί πολλά περισσότερα. Υπάρχουν ατελείωτες συζητήσεις και ιδέες που δεν τολμώ καν να εκφράσω δημόσια, ας πουμε για να μη το γρουσουζέψω.
Βαγγέλης - Αυτό που μπορούμε να πούμε με σιγουριά είναι ότι πάμε βήμα βήμα, με ότι δυνάμεις έχουμε, και ελπίζουμε πάντα για το καλύτερο. Υπάρχει πολύ μεράκι, μεγάλη όρεξη και ειλικρινά κανένα ταβάνι για το μέλλον.






