Μακρινίτσα-Τσαγκαράδα-Πορταριά: το δημοφιλές «τρίπτυχο» του Πηλίου

pilio-makrinitsa
ΠΕΜΠΤΗ, 19 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2013

Τρία διάσημα και παραδοσιακά χωριά του βουνού των Κενταύρων, που χαρακτηρίζονται από γραφικά τοπία και ποικιλόμορφη βλάστηση, αλλά και πολύ καλές τουριστικές υποδομές.

Τις ομορφιές του Πηλίου, τις έχουμε «υμνήσει» αρκετές φορές, όπως και τα παραδοσιακά, γραφικά χωριά του. Αυτή τη φορά, χωρίς να θέλουμε να συγκρίνουμε ή να ξεχωρίσουμε, θα σας παρουσιάσουμε τρεις από τους πιο τουριστικούς και όμορφους οικισμούς του, που είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς: την Μακρινίτσα, την Πορταριά και την Τσαγκαράδα.

Κοντά στην Αθήνα αλλά… μακριά από όσα μας κουράζουν, τα τρία αυτά χωριά του βουνού των Κενταύρων, χαρακτηρίζονται από γραφικά τοπία και ποικιλόμορφη βλάστηση, αλλά και πολύ καλές τουριστικές υποδομές.

Στις παραδοσιακές ταβέρνες και τα εστιατόρια των τριών χωριών, θα απολαύσετε με… το παραπάνω την πηλιορείτικη κουζίνα (το διασημότερο ίσως πιάτο της είναι το σπετζοφάι, αλλά και οι νόστιμες πίτες και τα ντόπια κρέατα), ενώ στα καφέ τους, θα πιείτε τον καφέ σας και τα πιο χαλαρωτικά και αρωματικά ροφήματα, σε ατμόσφαιρα μιας άλλης εποχής.

Από το Βόλο, υπάρχουν δύο δρόμοι προς το Πήλιο: η μια οδηγεί στο βόρειο Πήλιο (Πορταριά, Μακρινίτσα, Χάνια και προς το χιονοδρομικό κέντρο) και η άλλη στο δυτικό και νοτιοανατολικό Πήλιο (Αγριά, Μηλιές, Τσαγκαράδα, Αργαλαστή κ.ά.).

Μακρινίτσα: το πιο όμορφο «μπαλκόνι» του Πηλίου

Χτισμένη στις δυτικές πλαγιές του Πηλίου, βόρεια του Βόλου, είναι από τα τουριστικότερα και ιστορικά ορεινά χωριά της Ελλάδας και φημίζεται για το παραδοσιακό της «χρώμα» που έχει διατηρηθεί αναλλοίωτο στο πέρασμα του χρόνου, την ιδιαίτερη πηλιορείτικη αρχιτεκτονική της και για την εξαιρετική θέα που διαθέτει. Για το λόγο αυτό, η Μακρινίτσα χαρακτηρίζεται και «μπαλκόνι του Πηλίου».

Έχοντας διανύσει μόλις 17 χλμ. από τον Βόλο, θα έχετε την ευκαιρία να κάνετε έναν απολαυστικό περίπατο στους πεζόδρομους με τα όμορφα αρχοντικά και τα λιθόχτιστα σπίτια και να καθίσετε στην παραδοσιακή, πλακόστρωτη, κεντρική πλατεία του χωριού για να θαυμάσετε την πανοραμική άποψη του Βόλου. Εκεί θα δείτε την περίτεχνη κρήνη του Αθάνατου Νερού και το πετρόχτιστο εκκλησάκι του Αϊ-Γιάννη του Προδρόμου, ενώ μπορείτε δοκιμάσετε τις λαχταριστές πηλιορείτικες γεύσεις στις γύρω ταβέρνες και να πιείτε τον καφέ σας σε ένα από τα παραδοσιακά καφενεία.

Στη Μακρινίτσα θα βρείτε επίσης παραδοσιακούς ξενώνες σε πηλιορείτικα αρχοντικά, αλλά και μικρά ξενοδοχεία.
Αξίζει μια επίσκεψη στο μουσείο λαϊκής τέχνης και ιστορίας Πηλίου, που στεγάζεται στο αρχοντικό Τοπάλη, με πλήθος λαογραφικών εκθεμάτων από ολόκληρο το Πήλιο.

Το tip μας: θα πρέπει να παρκάρετε έξω από το χωριό, καθώς στην κεντρική πλατεία, τα Σαββατοκύριακα υπάρχει μόνιμο μποτιλιάρισμα.

Πορταριά: κοσμοπολίτικη ατμόσφαιρα και στο Πήλιο

Πρόκειται για ένα ακόμη από τα πιο τουριστικά χωριά του Πηλίου, το οποίο έχει χαρακτηρισθεί παραδοσιακός οικισμός.
Η Πορταριά απέχει από το Βόλο 13 χλμ. και χαρακτηριστικό στοιχείο της είναι τα μεγάλα της αρχοντικά, με τις στέγες από πέτρινες πλάκες, τα περισσότερα από τα οποία, είναι σήμερα ανακαινισμένα και λειτουργούν ως ξενώνες. Το χωριό «αγκαλιάζεται» από πολύ πράσινο και δεκάδες πέτρινες παραδοσιακές βρύσες με δροσερό νερό.

Στην όμορφη κεντρική πλατεία, θα δείτε τα επιβλητικά αιωνόβια πλατάνια, ταβέρνες, ουζερί, και ξενοδοχεία. Μπορείτε επίσης να επισκεφθείτε το μικρό Μουσείο Κομπολογιού.

Στα μικρά, παραδοσιακά καταστήματα με τα παραδοσιακά προϊόντα, μπορείτε να αγοράσετε ένα όμορφο αναμνηστικό της εκδρομής σας ή ένα βαζάκι με γλυκό του κουταλιού, τα οποία προσφέρονται σε μια απίστευτη ποικιλία γεύσεων, χρωμάτων και αρωμάτων.

Η κοντινή απόσταση της Πορταριάς, τόσο από το Βόλο, όσο και από το χιονοδρομικό κέντρο του Πηλίου και από τη θάλασσα, την καθιστούν ιδανικό προορισμό και ορμητήριο για εξορμήσεις σε όλο το Πήλιο.

Τσαγκαράδα, η ρομαντική

Η Τσαγκαράδα βρίσκεται στην άλλη πλευρά του Πηλίου, την ανατολική (62 χλμ. από το Βόλο) και είναι επίσης ιδιαίτερα τουριστική και όμορφη, προσφέροντας υπέροχη θέα προς το Αιγαίο.

Το χωριό αποτελείται από τέσσερεις μικρότερους οικισμούς, οι οποίοι παίρνουν το όνομά τους από τις εκκλησίες που βρίσκονται στις κεντρικές πλατείες: Άγιοι Ταξιάρχες που είναι και ο παλαιότερος οικισμός, Αγία Παρασκευή και Άγιος Στέφανος, που βρίσκονται κατά μήκος του δημόσιου δρόμου και Αγία Κυριακή, η οποία βρίσκεται στην πλαγιά του βουνού, προς το χωριό Νταμούχαρη.

Στην πλατεία της Αγίας Παρασκευής, θα δείτε έναν τεράστιο πλάτανο, που αποτελεί ένα από τα γηραιότερα δέντρα της Ευρώπης και του οποίου η ηλικία του ανέρχεται στα 1000 χρόνια. Στολίδι της πλατείας αποτελεί και η πανέμορφη μαρμάρινη παραδοσιακή κρήνη.
Οι τουριστικές υποδομές και στην Τσαγκαράδα, είναι ιδιαίτερα αναπτυγμένες και μπορείτε να βρείτε πολλούς παραδοσιακούς ξενώνες, ξενοδοχεία, ταβέρνες, καφέ και εστιατόρια.

Πόπη Αθανασοπούλου
[email protected]