Τερηδόνα: γιατί προκαλείται και πώς θα την αποφύγετε;

teridona-giati-prokaleitai-kai-pos-tha-tin-apofugete

ΠΕΜΠΤΗ, 03 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2011

Γλυκά, ζάχαρη, αναψυκτικά και όλοι οι διατροφικοί πειρασμοί που μας περιβάλλουν καθημερινά, ανεβάζουν όχι μόνο το δείκτη της ζυγαριάς μας αλλά προκαλούν και τερηδόνα. Δείτε, πώς θα την καταπολεμήσετε δραστικά.

Η τερηδόνα είναι πολύ συχνή πάθηση, που συναντάται σε άτομα κάθε ηλικίας. Η τερηδόνα καταστρέφει τα δόντια και, αν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα, μπορεί να προκαλέσει νέκρωση του πολφού και να οδηγήσει στη δημιουργία αποστήματος στη κορυφή της ρίζας του δοντιού.

Πώς δημιουργείται η τερηδόνα;

Η τερηδόνα μπορεί να δημιουργηθεί από τη μεγάλη παραμονή οδοντικής πλάκας πάνω στα δόντια. Είναι τα μικροσκοπικά βακτήρια (τα οποία βρίσκονται στη πλάκα) που προκαλούν την τερηδόνα. Στην αρχική της μορφή τα βακτήρια (που τρέφονται από τα σάκχαρα των τροφών) δημιουργούν οξέα τα οποία καθιζάνουν στη πλάκα και μαλακώνουν την επιφάνεια των δοντιών. Τα οξέα διαλύουν τα βασικά συστατικά της επιφάνειας του δοντιού (αδαμαντίνη).

Δεν είναι μόνο η κοινή ζάχαρη επιβλαβής για την υγεία των δοντιών. Όλα τα σάκχαρα, αλλά και οι σύνθετοι υδατάνθρακες, μπορούν να προκαλέσουν τερηδόνα. Παραδείγματα τέτοιων σακχάρων είναι η γλυκόζη, η φρουκτόζη που περιέχεται στα φρούτα, η μαλτόζη που περιέχεται στο μέλι, η λακτόζη που περιέχεται στο γάλα. Οι αμυντικοί μηχανισμοί του οργανισμού μας ενάντια σε αυτή την κατάσταση βρίσκονται στο σάλιο.

Επίσης, έχει αποδειχθεί ότι βοηθάει σημαντικά το φθόριο της οδοντόκρεμας. Εάν η πλάκα (που περιέχει τα βακτήρια) δεν αφαιρείται συστηματικά ή καταναλώνουμε σημαντικές ποσότητες σακχάρων καθημερινά, τότε τα βακτήρια της πλάκας συνεχίζουν να παράγουν περισσότερα οξέα με αποτέλεσμα την καταστροφή του δοντιού. Τελικά μια μικρή τρύπα (κοιλότητα) εμφανίζεται.

Τι μπορεί να συμβεί μετά;

Όσα περισσότερα οξέα παράγονται, τόσο μεγαλώνει και βαθαίνει η κοιλότητα, φτάνοντας στο ζωντανό μέρος του δοντιού που ονομάζεται πολφός. Έτσι το δόντι γίνεται ευαίσθητο, αντιδρώντας με πόνο κάθε φορά που τρώμε ή πίνουμε κάτι ζεστό ή κρύο. Τελικά, όταν η κοιλότητα μεγαλώσει αρκετά, ο πολφός καταστρέφεται αφήνοντας στη θέση του ένα άδειο χώρο μέσα στο δόντι. Τα βακτήρια από το στόμα μπορούν να εισέλθουν στο δόντι και να προκαλέσουν λοίμωξη (γνωστή ως απόστημα) στην άκρη της ρίζας του δοντιού (ακρορρίζιο).

Χρήσιμες συμβουλές για να την αποφύγετε

Το σωστό βούρτσισμα των δοντιών με φθοριούχα οδοντόκρεμα βοηθάει στην αφαίρεση της πλάκας και προλαμβάνει ή καθυστερεί σημαντικά τη δημιουργία της τερηδόνας. Επίσης, τρώγοντας λιγότερα γλυκά και μόνο κατά τη διάρκεια των γευμάτων, βοηθάμε σημαντικά τον οργανισμό να αντιμετωπίσει την τερηδόνα.

Ο οδοντίατρος μπορεί να θεραπεύσει τις κοιλότητες με σφραγίσματα (εμφράξεις), προλαμβάνοντας την επέκταση τους (προληπτικές εμφράξεις).

Του Δημήτριου Τσανακτσίδη, Οδοντίατρου και επιστημονικού συνεργάτη του www.iator.gr .