5 λόγοι για να βλέπετε αποσπάσματα από ταινίες αντί για τρέιλερ
Ας το παραδεχτούμε: όλοι την έχουμε πατήσει με τρέιλερ στο παρελθόν, είτε έχοντας εξαπατηθεί για την αξία μιας ταινίας, είτε βλέποντας μια αναπάντεχα καλή ταινία, για την οποία σχεδόν δε θέλαμε να πάμε στο σινεμά λόγω του τρέιλερ.
Αν τα τρέιλερ είναι κάτι σα τα φανταχτερά εξώφυλλα των βιβλίων που προσπαθούν να τραβήξουν την προσοχή σας, τότε τα αποσπάσματα από τις ταινίες είναι σα να ξεφυλλίζετε τις σελίδες ενός βιβλίου, εισπράττοντας έτσι το αίσθημά του – ακόμα κι αν το κάνετε αποσπασματικά.
Ίσως ένα απόσπασμα να μην προκαλεί άμεσα τόση ευχαρίστηση όσο ένα τρέιλερ που είναι γεμάτο με δελεαστικές εικόνες και ατάκες, αλλά είναι ένα πολύ πιο αξιόπιστο δείγμα αυτού που πρόκειται να δείτε.
Αν «καίγεστε» να ρίξετε μια ματιά σε μια ταινία, είναι προτιμότερο να δείτε ένα απόσπασμα για 5 απλούς λόγους:
5. Τα κλιπ είναι το υποκατάστατο
4. Το απόσπασμα έχει μονταριστεί από το δημιουργό και όχι από το στούντιο
Όταν ένα στούντιο μοντάρει ένα τρέιλερ, ενδιαφέρεται για ένα μονάχα πράγμα: να κερδίσει το κοινό.
Το πρόβλημα είναι ότι οι δημιουργοί συχνά δεν ανακατεύονται με τον τρόπο του μοντάζ του τρέιλερ, οπότε είναι πιθανό το καλλιτεχνικό όραμα και η πρόθεσή τους να μη συμπίπτουν με τον τρόπο που το στούντιο αποφασίζει να το προωθήσει.
3. Τα αποσπάσματα πράγματι υπάρχουν στην ταινία
Οι σκηνές που περιλαμβάνονται στα τρέιλερ πολλές φορές έχουν κοπεί από την ίδια την ταινία κι έτσι άλλο περιμένεις να δεις κι άλλο βλέπεις. Αυτό συμβαίνει συχνότερα με τις κωμωδίες στις οποίες τελικά χρησιμοποιούνται άλλες λήψεις μιας αστείας σκηνής, αλλά συμβαίνει και με άλλα είδη επίσης.
2. Τα αποσπάσματα σου επιτρέπουν να πεταχτείς στην τουαλέτα
1. Τα αποσπάσματα δημιουργούν ρεαλιστικές προσδοκίες
Τα αποσπάσματα, κυρίως αυτά από την εισαγωγική σεκάνς της ταινίας, δίνουν ένα πραγματικό δείγμα της. Αντίθετα με ό, τι συμβαίνει με τις τηλεοπτικές διαφημίσεις και τα τρέιλερ, ένα εκτεταμένο απόσπασμα δημιουργεί τις σωστές προσδοκίες σχετικά με το ρυθμό και τον τόνο ενός φιλμ.
Συμπερασματικά
Αν είμαστε υποχρεωμένοι να μην κρίνουμε ένα βιβλίο από το εξώφυλλό του, με τον ίδιο τρόπο δε θα πρεπε να κρίνουμε μια ταινία από το τρέιλέρ της.
Άρτεμη Φύσσα
[email protected]