15 σημάδια ότι -μάλλον- σας λείπει σίδηρος
Τριχόπτωση, ατονία, χλωμή όψη ή ταχυκαρδία; Διαβάστε εδώ και ελέγξτε άμεσα τα επίπεδα του σιδήρου στον οργανισμό σας.
Για όσους δεν γνωρίζουν, ο σίδηρος παίζει σημαντικό ρόλο στην παραγωγή της αιμοσφαιρίνης, η οποία βοηθάει τα ερυθρά αιμοσφαίρια να μεταφέρουν το οξυγόνο σε όλη την έκταση του οργανισμού. Από αυτή και μόνο τη λειτουργία του είναι αντιληπτό πόσο σημαντικό είναι για την καλή λειτουργία του συνόλου του οργανισμού η επαρκής πρόσληψη σιδήρου κυρίως μέσα από τη διατροφή μας.
Αν δεν μπορείτε, ωστόσο, να υπολογίσετε πόσο σίδηρο περιέχουν οι τροφές σας και πόσο τελικά λαμβάνετε σε καθημερινή βάση, τα παρακάτω σημάδια θα σας βοηθήσουν να αντιληφθείτε, αν έχετε έλλειψη του στοιχείου και εν τέλει να δράσετε αναλόγως. Επιπλέον, είναι χαρακτηριστικό πως τα ποσοστά των γυναικών που πάσχουν από έλλειψη σιδήρου και αναιμία, είναι σαφώς μεγαλύτερα από αυτά των ανδρών και διαβάζοντας παρακάτω θα καταλάβετε το γιατί.
1. Είστε εξουθενωμένοι
Το πιο κοινό σύμπτωμα της έλλειψης σιδήρου είναι και αυτό που προσπερνάται πιο εύκολα και πρόκειται για τα έντονα σημάδια κούρασης. Η σύγχρονη ζωή και οι φρενήρεις ρυθμοί που βιώνουμε είναι τόσο εξουθενωτικοί που η κούραση θεωρείται άρρηκτο κομμάτι της καθημερινότητας.
Η έλλειψη σιδήρου όμως, μην παρέχοντας σε όλο τον οργανισμό το οξυγόνο που χρειάζεται, τον στερεί από την ενέργεια που έχει ανάγκη, με αποτέλεσμα αυτή η κούραση να συνδυάζεται με αδυναμία, εκνευρισμό και δυσκολία στη συγκέντρωση.
Οι δύσκολες μέρες του μήνα, είναι –εκτός των άλλων- τόσο δύσκολες, γιατί η αιμορραγία καταλήγει σε μεγάλη απώλεια σιδήρου. Το σώμα αναπληρώνει μόνο τη μισή ποσότητα αίματος που χάνει και το ίδιο επαναλαμβάνεται κάθε μήνα. Περίοδοι, συνεπώς, που καταλήγουν σε μεγάλη απώλεια αίματος, πάνω από 2-3 κουταλιές της σούπας, είναι εξουθενωτικές για τον γυναικείο οργανισμό.
3. Είστε χλωμοί
Η αιμοσφαιρίνη είναι ο κύριος υπαίτιος του ροδαλού σας χρώματος, γι’ αυτό και χαμηλά επίπεδα αυτής οδηγούν στη χλωμή όψη. Άλλα σημεία που χάνουν το χρώμα τους, σαν αποτέλεσμα του χαμηλού σιδήρου είναι το εσωτερικό των χειλιών, τα ούλα και το εσωτερικό των βλεφάρων.
4. Λαχανιάζετε εύκολα
Όσο βαθιά αναπνοή και να πάρετε, αν έχετε έλλειψη σιδήρου, που σημαίνει χαμηλά επίπεδα οξυγόνου, θα νιώθετε λαχανιασμένοι. Αν αυτό δε, συμβαίνει κάνοντας πράγματα που παλιά δεν σας προκαλούσαν δυσκολία στην αναπνοή, τότε ίσως χρειάζεται να ελέγξετε τα επίπεδα σιδήρου στο αίμα σας, άμεσα.
Αρρυθμία, ταχυκαρδία και άλλα προβλήματα στη λειτουργία της καρδιάς είναι αποτέλεσμα χρόνιας έλλειψης σιδήρου ή αναιμίας. Γι’ αυτό το λόγο, όσοι αντιμετωπίζουν ήδη καρδιαγγειακά προβλήματα θα πρέπει να ελέγχουν τακτικά τα επίπεδα σιδήρου στο αίμα, καθώς η έλλειψή του, μπορεί πιθανώς να χειροτερεύσει τα αντίστοιχα προβλήματα.
6. Έχετε νευρικότητα
Οι έρευνες έχουν δείξει πως τα άτομα με νευρικότητα και συγκεκριμένα το 15% όσων παρουσιάζουν το σύνδρομο ανήσυχων άκρων εμφανίζουν έλλειψη σιδήρου. Για την ακρίβεια, όσο πιο χαμηλός ο σίδηρος, τόσο πιο έντονα τα συμπτώματα.
7. Πονάει το κεφάλι σας
Όταν ο οργανισμός δεν έχει αρκετό οξυγόνο να παρέχει σε όλο το σώμα, θα δώσει προτεραιότητα στον εγκέφαλο, χωρίς όμως να σημαίνει ότι καλύπτει πλήρως τις ανάγκες του. Η μειωμένη λήψη οξυγόνου οδηγεί σε πρήξιμο τις αρτηρίες που καταλήγουν με τη σειρά τους σε έντονους πονοκεφάλους.
Αν συνηθίζετε να λιγουρεύεστε και εν τέλει να τρώτε στοιχεία που δεν είναι στην πραγματικότητα τρόφιμα, όπως είναι τα παγάκια, η κιμωλία, το χαρτί ή το χώμα, τότε μάλλον πάσχετε από έλλειψη σιδήρου. Το συνηθέστερο ευτυχώς απο αυτά είναι τα παγάκια που πολλοί μασάνε ασυναίσθητα θεωρώντας απλά μια χαριτωμένη συνήθεια, ενώ τελικά δεν είναι μόνο αυτό.
9. Αγχώνεστε χωρίς προφανή λόγο
Η έλλειψη οξυγόνου ανεβάζει τις στροφές στο συμπαθητικό νευρικό σύστημα, το οποίο ουσιαστικά είναι το γκάζι του οργανισμού. Δεδομένου λοιπόν, ότι εμφανίζετε και ταχυκαρδία από το χαμηλό σίδηρο, είναι αναμενόμενο να νιώθετε ταραχή ακόμα και όταν δεν έχετε κανένα λόγο να σας αγχώνει.
10. Εμφανίζετε τριχόπτωση
Όταν η έλλειψη σιδήρου εξελίσσεται σε αναιμία, είναι πολύ πιθανό να παρουσιάσετε τριχόπτωση. Το σώμα δίνει προτεραιότητα στην παροχή οξυγόνου στα ζωτικά όργανα στερώντας το από άλλες λειτουργίες, όπως είναι η διατήρηση των μαλλιών πάνω στο κεφάλι σας.
Σίδηρο μπορείτε να λάβετε από πολλές τροφές, εκτός κρέατος, όπως είναι τα πράσινα λαχανικά, η ολική άλεση και τα όσπρια. Ο οργανισμός ωστόσο δεν απορροφά με την ίδια ένταση τον σίδηρο όλες από τις διατροφικές ομάδες, καθώς το σίδηρο προερχόμενο από το κρέας απορροφάται τρεις φορές περισσότερο απ’ ότι απορροφάται από τα λαχανικά και όσπρια.
Αν είστε όμως χορτοφάγος, ένα προσεκτικό διατροφικό πλάνο θα αντισταθμίσει τα ποσοστά της πρόσληψης, ενώ αν συνδυάσετε τις σιδηρούχες τροφές με τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C, όπως είναι η πιπεριές, τα μούρα και το μπρόκολο, θα ενισχύσετε την απορρόφηση.
12. Πάσχετε από υποθυρεοειδισμό
Ο χαμηλός σίδηρος μπλοκάρει τη λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα και εν συνεχεία τις μεταβολικές του λειτουργίες. Το πρόβλημα ωστόσο με τον υποθυρεοειδισμό είναι ότι οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν ότι πάσχουν, οπότε αν παρατηρήσετε αύξηση του βάρους, χαμηλά επίπεδα ενέργειας ή χαμηλή θερμοκρασία σώματος, συμβουλευτείτε το γιατρό σας και ελέγξτε την απόδοση του θυρεοειδούς σας.
13. Είστε έγκυος
Το έμβρυο χρειάζεται και αυτό σίδηρο για την ανάπτυξή του, το οποίο -φυσικά- αντλεί από τη μητέρα του. Επιπλέον, το αίμα που χάνει μια γυναίκα κατά τη διάρκεια του τοκετού ρίχνει σημαντικά τα επίπεδα σιδήρου στον οργανισμό της. Αν μάλιστα, κυοφορείτε δίδυμα, οι εγκυμοσύνες σας πέφτουν κοντά η μία στην άλλη ή κάνετε συχνά εμετούς, κατά τη διάρκεια των 9 μηνών, είναι πιθανό να χρειάζεται άμεσα ενίσχυση σιδήρου το σώμα σας.
Έαν η γλώσσα σας έχει χάσει το χρώμα της και τη νιώθετε κάπως περίεργη, περισσότερο λεία από το συνηθισμένο και όχι ιδιαίτερα υγιή, τότε είναι πιθανό να έχετε έλλειψη σιδήρου. Ο χαμηλός σίδηρος ρίχνει τα επίπεδα της μυοσφαιρίνης, πρωτεΐνης που ενισχύει την υγεία των μυών, όπως είναι και ο μυς της γλώσσας.
15. Έχετε κοιλιοκάκη ή φλεγμονή στο έντερο
Ακόμα και αν φροντίζετε να λαμβάνετε αρκετό σίδηρο μέσα από τη διατροφή σας, ασθένειες όπως η κοιλιοκάκη και φλεγμονές στο έντερο, που δυσχεραίνουν την απορρόφηση του σιδήρου είναι ικανές να ρίξουν τα επίπεδα του σιδήρου στον οργανισμό. Αν λοιπόν, έχετε κάποια από αυτές τις ασθένειες, καλό θα ήταν να συμβουλευτείτε το γιατρό σας για το πως θα μπορούσατε να αυξήσετε την πρόσληψη σιδήρου.
Και πώς θα λάβετε περισσότερο σίδηρο;
Οι απαιτήσεις σιδήρου στον οργανισμό ποικίλουν ανά άτομο. Οι γυναίκες ηλικίας 19-50 ετών χρειάζονται γύρω στα 18 mg την ημέρα, ενώ οι έγκυες πρέπει να λαμβάνουν 27 mg ημερησίως. Αν δε, θηλάζετε, τότε η ποσότητα πέφτει στα 9 mg. Τέλος, οι ανάγκες σε σίδηρο εξαρτώνται άμεσα από το πόσο βαριές είναι και οι μηνιαίες εμμηνόρροιες. Οι γυναίκες άνω των 50, που δεν έχουν πια περίοδο, χρειάζονται μόνο 8 mg την ημέρα και δεδομένου ότι μια μερίδα φακές, σπανάκι, κοτόπουλο ή ρεβίθια προσφέρει 2 mg, δεν είναι δύσκολος ο στόχος.