Ζωηρόχρωμα έργα του Michael Craig-Martin στη Gagosian
Την πρώτη ατομική έκθεση του Michael Craig-Martin φιλοξενεί η Γκαγκοσιάν Γκάλερι. Η έκθεση παρουσιάζει τα νέα και ζωηρόχρωμα έργα του καλλιτέχνη, τα οποία είναι ζωγραφισμένα με ακρυλικά χρώματα πάνω σε αλουμίνιο.
Την πρώτη ατομική έκθεση του Michael Craig-Martin φιλοξενεί η Γκαγκοσιάν Γκάλερι. Η έκθεση παρουσιάζει τα νέα και ζωηρόχρωμα έργα του καλλιτέχνη, τα οποία είναι ζωγραφισμένα με ακρυλικά χρώματα πάνω σε αλουμίνιο.
Ο Craig-Martin εξακολουθεί να διερευνά την έννοια της πραγματικότητας και της αναπαράστασης στην τέχνη. Έχοντας δομήσει μία σειρά ελεύθερων συνειρμών και νοημάτων δημιουργεί παραλλαγές, οι οποίες μπορούν να ερμηνευτούν με πολλούς τρόπους. Κάθε πίνακας βασίζεται σε μια λέξη, όπως «τέχνη» ή «σύμβολο», την οποία αντιμετωπίζει ταυτολογικά, ενσωματώνοντας τα γράμματα της λέξης σε γραμμικά σχέδια αντικειμένων καθημερινής χρήσης όπως παπούτσια, σφυριά, λαμπτήρες, παραμάνες και καρέκλες, πάνω σε έντονο μονόχρωμο φόντο.
Το αποτέλεσμα που προκύπτει από τον συνδυασμό των γραμμάτων και των αντικειμένων που στην ουσία συμβολίζονται από εικονογράμματα είναι ότι δημιουργείται η ψευδαίσθηση της διαφάνειας και του βάθους πεδίου το αφηγηματικό στοιχείο των έργων προκύπτει από αυτή την αντιπαράθεση και τα πολλαπλά επίπεδα. Μέσα από τέτοιες φαινομενικά τυχαίες ομαδοποιήσεις, ο Craig-Martin ερευνά τη σύνθετη και συχνά αντιφατική σχέση ανάμεσα στη λέξη και την εικόνα, όπως δηλώνει ο ίδιος «Θέλω οι πίνακές μου να είναι τόσο απλοί που το περιεχόμενό τους να μοιάζει προφανές, αλλά και τόσο σύνθετοι ώστε να παρέχουν μεγάλη ποικιλία δυνατοτήτων για αισθητικό και νοητικό παιχνίδι».
Ο Craig-Martin στράφηκε στη ζωγραφική τη δεκαετία του 1990. Στα πρώιμα έργα του ενσωμάτωνε συχνά έτοιμα αντικείμενα (readymades) στα γλυπτά του και έκανε σαφείς αναφορές στον Αμερικανικό Μινιμαλισμό. Ανέπτυξε ένα ιδιαίτερο ύφος το οποίο ξεχωρίζει για τα ακριβή, αδρά περιγράμματα που ορίζουν επίπεδες επιφάνειες πολύ ζωηρών χρωμάτων. Χρησιμοποιεί τη σύνθεση για να εξερευνήσει τις συνάφειες στον χώρο, αντιπαραθέτοντας χρώματα σε πολλαπλά επίπεδα και ζωγραφίζει σύνολα από γράμματα τα οποία μπορεί να σχηματίζουν μερικές διαφορετικές λέξεις. Κατά την άποψή του, ο αμφιλεγόμενος συνδυασμός γραμμάτων και σχηματικών περιγραμμάτων βιομηχανικών προϊόντων ευρείας κατανάλωσης προσφέρει στους θεατές τη δυνατότητα να δώσουν πολλές διαφορετικές προσωπικές ερμηνείες στους πίνακές του.
Η δουλειά του Craig-Martin περιλαμβάνεται σε πολλές δημόσιες συλλογές, μεταξύ των οποίων και στο Museum of Modern Art της Νέας Υόρκης, στην Tate Gallery του Λονδίνου, και στο Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofia της Μαδρίτης. Μόνιμες μεγάλης κλίμακας εγκαταστάσεις του είναι τοποθετημένες στο Regents Place του Λονδίνου και στο Laban Centre του Γκρίνουιτς.
Πληροφορίες: Η έκθεση του Craig-Martin θα διαρκέσει έως την Παρασκευή 17 Δεκεμβρίου 2010.