Γιατί παθαίνουμε jet lag;

kourasi

Το jet lag φαίνεται να είναι πιο έντονο σε πτήσεις ανατολικά απ’ ό,τι δυτικά

ΔΕΥΤΕΡΑ, 26 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2016

Μάθετε τι είναι αυτό που συμβαίνει στον οργανισμό μας και παθαίνουμε jet lag μετά από κάθε μεγάλο ταξίδι.

Τα jet lag συμβαίνουν στους ταξιδιώτες που ταξιδεύουν με το αεροπλάνο από την Ανατολή στη Δύση ή αντίστροφα και φτάνουν σε τόπους όπου η τοπική ώρα διαφέρει κατά πολύ από αυτή που έχει συνηθίσει ο οργανισμός τους στη χώρα τους. Η ανατολή και η δύση του ήλιου δεν συγχρονίζεται πλέον με το βιολογικό τους ρολόι, το οποίο είναι «ρυθμισμένο» διαφορετικά, με βάση τον 24ωρο βιολογικό μας ρυθμό. Το jet lag, λοιπόν, είναι ουσιαστικά η αδυναμία του οργανισμού να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα ώρας μιας χώρας όπου θα σκοτεινιάσει αρκετές ώρες νωρίτερα ή αργότερα απ’ αυτό που περιμένει ο οργανισμός βάσει… προγράμματος.

Κανείς δεν γλιτώνει από τα δίχτυα του jet lag σε μακρινές πτήσεις

Έτσι, όλα πάνε ανάποδα: πάμε για ύπνο όταν αρχίσει να ξημερώνει, τρώμε διαφορετική ώρα από αυτή που θα έπρεπε και οι λειτουργίες του εγκεφάλου επιβραδύνονται με αποτέλεσμα πονοκεφάλους, κακό ύπνο, δυσκοιλιότητα, μελαγχολία κ.λπ.

Το jet lag φαίνεται να είναι πιο έντονο σε πτήσεις ανατολικά απ’ ό,τι δυτικά, καθώς ταξιδεύοντας δυτικά, ταξιδεύουμε με τον ήλιο και η μέρα μεγαλώνει, κάτι στο οποίο ανταποκρίνεται καλύτερα το βιολογικό μας ρολόι. Αντίθετα, στα ταξίδια ανατολικά η μέρα μικραίνει με τις ανάλογες… συνέπειες.