Σόγια: αυξάνει ή μειώνει τον κίνδυνο για καρκίνο του μαστού;
ΤΕΤΑΡΤΗ, 24 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2014
Οι απόψεις για τη σόγια διίστανται, με κάποιες να υποστηρίζουν την ευεργετική της δράση απέναντι στον καρκίνο του μαστού και κάποιες άλλες ακριβώς το αντίθετο. Τι ισχύει τελικά;
Απ’ ό,τι φαίνεται, τον κύριο ρόλο παίζει η ηλικία. Σύμφωνα με την Αμερικανική Εταιρία μελέτης Καρκίνου, μια δίαιτα πλούσια σε σόγια μπορεί να προσφέρει σε νεαρές γυναίκες, των οποίων τα επίπεδα οιστρογόνων είναι σχετικά υψηλά, προστασία από τη νόσο. Όσον αφορά τις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, όμως, τα πράγματα αλλάζουν, καθώς τα φυτοοιστρογόνα της σόγιας μπορεί να επηρεάσουν τα οιστρογόνα στον οργανισμό και στην πραγματικότητα να μεγαλώσουν τον κίνδυνο.
Στην περίπτωση των γυναικών που έχουν νοσήσει από καρκίνο του μαστού, τα ευρήματα από μελέτη που ανέλυσε τη διατροφή 9.000 γυναικών που κατάφεραν να ξεπεράσουν τη νόσο, έδειξαν ότι όσες κατανάλωναν 10mg σόγιας την ημέρα, παρουσίαζαν 25% χαμηλότερο κίνδυνο επανεμφάνισης.