Αλεξανδρούπολη: σταυροδρόμι λαών, πολιτισμών και ομορφιάς
Η Αλεξανδρούπολη και η γύρω περιοχή του Έβρου, αποτελούν σημαντικούς τουριστικούς προορισμούς της χώρας με έντονο ενδιαφέρον και πολλά αξιοθέατα και ομορφιές.
Ευρισκόμενη σε ένα κομβικό σημείο μεταξύ Ελλάδας, Ευρώπης και των χωρών της Μεσογείου, της Ασίας και της Παρευξείνιας ζώνης, η Αλεξανδρούπολη ( http://bit.ly/jPDorf ) κατέχει ηγεμονική θέση στο γεωγραφικό χώρο της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.
Η πρωτεύουσα του Έβρου είναι μια πόλη που φέρνει στη μνήμη το μακρινό χθες και την ομορφιά του σήμερα, με το λιμάνι και το σιδηροδρομικό σταθμό της να αποτελούν σημαντικά κέντρα του εμπορίου και με μέρη που δίνουν τη δυνατότητα συνδυασμού του θαλάσσιου τουρισμού, του ιαματικού τουρισμού και του οικοτουρισμού. Με προσεγμένο ρυμοτομικό σχέδιο, σύγχρονα κτίρια και πλούσια αγορά, η Αλεξανδρούπολη είναι μια σύγχρονη μεγαλούπολη που έχει παράλληλα διατηρήσει τα πλεονεκτήματα της ακριτικής επαρχίας.
Οι παραθαλάσσιοι αλλά και οι ορεινοί οικισμοί του Δήμου Αλεξανδρούπολης προσφέρουν στους επισκέπτες τους διαδρομές μοναδικής, φυσικής ομορφιάς, ενώ κοντά στην πόλη βρίσκεται το δάσος της Δαδιάς και το Δέλτα του Έβρου, αλλά και τα ιαματικά λουτρά Τραϊανούπολης.
Η… ψυχή της πόλης είναι φυσικά το παραλιακό της μέτωπο, το μέρος όπου επισκέπτες και κάτοικοι κάνουν την βόλτα τους και απολαμβάνουν στιγμές χαλάρωσης, αγναντεύοντας την θάλασσα και τα καράβια που ταξιδεύουν προς το νησί της Σαμοθράκης. Εκεί βρίσκεται και το σήμα κατατεθέν της παραλίας και του λιμανιού, ο φάρος, που χτίστηκε το 1880 και φτάνει τα 27 μέτρα. Οι τουρίστες μπορούν να επισκεφτούν το εσωτερικό του και να ανέβουν τα περίπου 100 σκαλοπάτια του, κάθε φορά που εορτάζεται η Ναυτική Εβδομάδα.
Στα ανατολικά της πόλης, στην τοποθεσία Πλατανόνοπος Μαΐστρου, σε ένα σύγχρονο κτίριο εναρμονισμένο πλήρως με το φυσικό περιβάλλον, βρίσκεται το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της Αλεξανδρούπολης ( http://mfia.alexpolis.gr/ ), με πληροφορίες για τα οικοσυστήματα της περιοχής και όλης της Ελλάδας. Στην Αλεξανδρούπολη υπάρχει επίσης εκκλησιαστικό μουσείο ( www.imalex.gr/museum.el.aspx ), που στεγάζεται σε ένα όμορφο νεοκλασικό κτίριο του 1909 και είναι αφιερωμένο στην εκκλησιαστική παράδοση και την ιστορία της Ανατολικής και Βόρειας Θράκης, αλλά και Εθνολογικό Λαογραφικό Μουσείο ( www.emthrace.org/ ), για τη μελέτη, την προβολή και την προώθηση του πολιτισμού της Θράκης.
Βόρεια της Αλεξανδρούπολης, 17 χιλιόμετρα μακριά, κοντά στο χωριό Άβαντας, βρίσκεται το εντυπωσιακό σπήλαιο των Αγίων Θεοδώρων, στο εσωτερικό του οποίου έχει διαμορφωθεί παρεκκλήσι με κτιστό εικονοστάσιο που θυμίζει τις σπηλαιώδεις εκκλησίες της Καππαδοκίας και περίτεχνες βυζαντινές αγιογραφίες.
Παραλίες
Παρότι σημαντικό αστικό κέντρο της βόρειας Ελλάδας, η Αλεξανδρούπολη προσφέρει σε κοντινή απόσταση από την πόλη, όμορφες παραλίες και παραθαλάσσιους οικισμούς.
Σε 25 χιλιόμετρα ακτογραμμής εκτείνονται παραλίες που ικανοποιούν όλα τα γούστα, αμμώδεις και βραχώδεις, πολύβουες και οργανωμένες, από το Δέλτα του Έβρου μέχρι τη ζώνη της αρχαίας Μεσημβρίας.
Η ακτή του ΕΟΤ, βραβευμένη με γαλάζια σημαία, είναι η πλησιέστερη στην πόλη, ενώ τα Κόκκινα Βράχια με τους μικρούς γραφικούς ορμίσκους και το Δελφίνι με την απέραντη αμμουδιά είναι παραλίες ιδανικές για κοντινές αποδράσεις.
Περίπου 15 χιλιόμετρα δυτικά της Αλεξανδρούπολης βρίσκεται η Μάκρη, με τους απέραντους ελαιώνες που φτάνουν μέχρι τη θάλασσα, τα βαθιά νερά και τις πεντακάθαρες παραλίες, ψαροταβέρνες και ουζερί και με μαγευτική θέα στη Σαμοθράκη. Λίγο πιο πέρα, η κοσμική Αγία Παρασκευή προσφέρεται για θαλάσσια σπορ, καφέ και ποτό.
Κατευθυνόμενοι δυτικά προς της Μεσημβρία, σταματήστε στο Σκορπιό, μια λιγότερο γνωστή, πεντακάθαρη παραλία, ιδανική για ψάρεμα. Πολύ κοντά της βρίσκεται και η Αρχαία Μεσημβρία, κάτω από τον αρχαιολογικό χώρο, όπου το μπάνιο απαγορεύεται καθώς η μισή αρχαία πόλη βρίσκεται κάτω από τη θάλασσα, σαν ένα είδος υποθαλάσσιου αρχαιολογικού πάρκου.
Οικολογικό ενδιαφέρον και Εθνικά Πάρκα
Ο Νομός Έβρου δίνει την ευκαιρία στον επισκέπτη για ποικίλες οικοτουριστικές δραστηριότητες, ιδιαίτερα στους υδροβιότοπους του νομού, Δάσος Δαδιάς και Δέλτα Έβρου.
Το πρώτο αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους βιότοπους της Ευρώπης και βρίσκεται κοντά στο Σουφλί, αποτελώντας από το 1980 προστατευόμενη περιοχή. Προσφέρει καταφύγιο για πολλά είδη πουλιών καθώς και άλλων ειδών χλωρίδας και πανίδας της Βαλκανικής, της Ασίας και της Ευρώπης και καλύπτει τις νοτιοανατολικές λοφώδεις απολήξεις της Ροδόπης.
Νοτιότερα εκτείνεται το Δέλτα του ποταμού Έβρου ( www.evros-delta.gr και www.deltaevrou.gr ), ένας πολύ σημαντικός υγρότοπος, που προστατεύεται από την σύμβαση Ramsar. Εκεί βρίσκουν καταφύγιο και τροφή χιλιάδες πουλιά όλες τις εποχές του χρόνου, ενώ η περιοχή έχει σημαντική αξία για την αλιεία, την κτηνοτροφία, τη γεωργία, το κλίμα, την προστασία από τις πλημμύρες, την εκπαίδευση, την αναψυχή και τις επιστήμες.
Τα λουτρά της Τραϊανούπολης
Η Τραϊανούπολη χτίστηκε στις αρχές του 2ου αιώνα μ.Χ. από τον αυτοκράτορα Τραϊανό, κοντά στην Εγνατία οδό. Οι θερμές ιαματικές πηγές ήταν ο βασικός πόλος έλξης πληθυσμού ήδη από την αρχαιότητα. Μάλιστα, από το λόφο του Αγ. Γεωργίου που βρίσκεται δίπλα στα λουτρά, μπορεί κανείς να απολαύσει το Δέλτα του Έβρου.
Τα νερά των λουτρών της Τραϊανούπολης έχουν αναγνωριστεί για τη θεραπευτική τους ιδιότητα και είναι κατάλληλα για λουτροθεραπεία, ποσιθεραπεία και εισπνοθεραπεία, για να αντιμετωπιστούν χρόνιες ρευματοπάθειες και εκφυλιστικές εκβάσεις τραυμάτων, γυναικολογικές παθήσεις, νευραλγίες, αλλεργικές δερματοπάθειες, παθήσεις ουροφόρων οδών νεφρών, ήπατος, χολής, φλεγμονές του αναπνευστικού συστήματος ή των αναπνευστικών οδών.
Περισσότερες τουριστικές και άλλες πληροφορίες για την Αλεξανδρούπολη και την περιοχή του Έβρου θα βρείτε στην ιστοσελίδα www.visitevros.gr/ .
Ευχαριστούμε τη Δημοτική Τουριστική Επιχείρηση Αλεξανδρούπολης ( www.ditea.gr/ ) για την παροχή φωτογραφικού υλικού.
Πώς θα πάτε: Με αεροπλάνο, τρένο ή λεωφορείο. Απέχει από την Αθήνα 825 χλμ. και από τη Θεσσαλονίκη 344 χλμ..
Πού θα μείνετε: για τη διαμονή σας στην πόλη συμβουλευτείτε την ιστοσελίδα του Δήμου Αλεξανδρούπολης: www.alexpolis.gr/default.asp?static=261 .
Πόπη Αθανασοπούλου