Οι 5 συνήθειες ενός «νέου» διαβητικού
Ποιές είναι, οι νέες συνήθειες ενός ατόμου, που έχει πρόσφατα διαγνωσθεί με διαβήτη;
Ο διαβήτης είναι μια κατάσταση που ακολουθεί τον ασθενή για όλη τη ζωή του, από τη στιγμή της διάγνωσης, και καθορίζει άμεσα τον τρόπο ζωής και την καθημερινότητά του ισοβίως. Όσο δεσμευτικό κι αν ακούγεται αυτό, όμως, δε χρειάζεται να είναι.
Πρόκειται για την υιοθέτηση ενός διαφορετικού τρόπου ζωής και διατροφής και την εξοικείωση με μια νέα τάξη πραγμάτων. Για κάποιους αυτό λέγεται διαβήτης και για κάποιους άλλους κάτι άλλο. Η ουσία είναι πως μετά τη διάγνωση αποκτάτε αυτομάτως έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής και μερικές καινούριες συνήθειες που στην τελική περισσότερο καλό θα σας κάνουν παρά θα σας στερήσουν πράγματα.
Ποιές είναι, λοιπόν, οι νέες συνήθειες ενός ατόμου, που έχει πρόσφατα διαγνωσθεί με διαβήτη...
1. Όταν διαγνωστείτε με διαβήτη και αφού ξεπεράσετε το αρχικό και απόλυτα αναμενόμενο σοκ, θα πρέπει να ανακτήσετε τη χαμένη αυτοπεποίθησή σας και να ενημερωθείτε για τα όσα πρέπει να γνωρίζετε όσον αφορά την ασφάλεια και την υγεία ενός διαβητικού.
Ανοίξτε σχετικά βιβλία και εξειδικευμένες ιστοσελίδες, αναζητείστε συλλόγους διαβητικών που παρέχουν δωρεάν ενημέρωση και αποκτήστε τη γνώση και την ενημέρωση που χρειάζεστε για να μετριάσετε την ανησυχία σας και να διαμορφώσετε έτσι τη ζωή σας, ώστε να έχετε την πιο ανώδυνη μετάβαση στη νέα σας κατάσταση.
2. Συγκεντρώστε τις ερωτήσεις σας και εντοπίστε τα άτομα που θα σας τις λύσουν. Πηγαίνετε πάντα προετοιμασμένοι με τις εξετάσεις και τις μετρήσεις σας στο γιατρό σας, βρείτε ένα καλό διαιτολόγο, τον οποίο θα εμπιστεύεστε και θα σας λύνει τις απορίες περί διατροφής, ρωτήστε να μάθετε ποιες είναι οι ειδικότητες που ασχολούνται περισσότερο με περιπτώσεις διαβητικών και συγκεντρώστε όλες τις πληροφορίες, ώστε να είστε πάντα έτοιμοι και ενήμεροι.
Πέρα από τους επαγγελματίες, όμως, θα χρειαστείτε και μια πιο κοντινή ομάδα υποστήριξης. Ενημερώστε το στενό σας κύκλο για τη διάγνωσή σας και βοηθήστε τους να σας βοηθήσουν και να γίνει πιο ομαλή η αλλαγή στη νέα σας ζωή.
3. Οργανωθείτε και προμηθευτείτε όλα τα «εργαλεία» που χρειάζεται ένας διαβητικός για τις καθημερινές μετρήσεις της γλυκόζης και απομακρύνετε όλες τις τροφές, που δεν σας κάνουν καλό. Ακολουθείτε τη φαρμακευτική αγωγή που σας έχει προτείνει ο γιατρός σας πιστά και με συνέπεια και μη δελεάζετε εαυτόν με γλυκά και άλλες αμαρτωλές τροφές.
Βρείτε ένα τρόπο να γυμνάζεστε και κολλήστε στο ψυγείο όλες τις απαγορευμένες τροφές, για να έχετε πάντα στο νου σας τι σας κάνει καλό και τι κακό.
4. Θα πρέπει να γνωρίζετε ποιός είναι ο στόχος σας και πως θα τον πετυχαίνετε κάθε φορά. Κάθε φορά που μετράτε τη γλυκόζη σας θα πρέπει να γνωρίζετε ποιό είναι το επιθυμητό νούμερο και τι μπορείτε να κάνετε για να το πετύχετε, αν ξεφύγετε των ορίων.
Ποιό είναι το ιδανικό βάρος και πόσες θερμίδες μπορείτε να καταναλώνετε κάθε μέρα; Ποιές άλλες μετρήσεις του αίματος θα πρέπει να προσέχετε και πως θα διατηρήσετε την ισορροπία σε αυτές και στην ποιότητα της ζωής σας.
5. Μην εστιάζετε μόνο στη φυσική σας υγεία, καθώς ο διαβήτης και όλα όσα φέρνει μαζί του, δεν επηρεάζει μόνο το σώμα, αλλά και τη διάθεσή σας. Μιλήσετε με άτομα που είναι στην ίδια κατάσταση με εσάς για να καταλάβετε καλύτερα τις αντιδράσεις σας σε αυτή τη νέα κατάσταση και, αν το κρίνετε απαραίτητο, ζητήστε τη βοήθεια ενός ειδικού ψυχολόγου για να μην επηρεαστείτε σε ακόμα μεγαλύτερο βαθμό από τα νέα δεδομένα. Εκπαιδεύστε τον εαυτό σας να σκέφτεται θετικά και θα βοηθηθείτε ακόμα περισσότερο στην υιοθέτηση της νέας σας ζωής.