Μακαρονάδα με κολοκυθάκια, για γερό ανοσοποιητικό

kolokuthi-me-makaronia
ΤΕΤΑΡΤΗ, 27 ΜΑΙΟΥ 2015

Ένα ελαφρύ, εύκολο και δροσερό πιάτο που χρειάζεται μόλις λίγα λεπτά προετοιμασίας, αλλά είναι πλούσιο σε γεύση και οφέλη.

Το κολοκύθι βρίσκεται στην εποχή του και αν έχετε βαρεθεί να το καταναλώνετε στην τηγανητή ή βραστή μορφή του, αξιοποιήστε το με έναν πολύ διαφορετικό τρόπο, με την παρακάτω συνταγή.

Θα χρειαστείτε (για 4-6 μερίδες):

4 μέτρια κολοκυθάκια
1 μεγάλη σκελίδα σκόρδου καθαρισμένη και ψιλοκομμένη
1 κουταλάκι του γλυκού σπόρους κόλιανδρου
4 κουταλιές της σούπας αμύγδαλα (ή κάσιους ή ηλιόσπορους)
1 κουταλιά της σούπας φρεσκοκομμένο θυμάρι
2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Τυρί παρμεζάνα (προαιρετικό)
Φέτες λεμονιού για γαρνιτούρα

Εκτέλεση:

Κόψτε τις άκρες από τα κολοκύθια και χρησιμοποιήστε spiralizer (πρόκειται για ένα εργαλείο που κόβει τα λαχανικά σαν μακαρόνια) για να τα κόψετε σε μορφή νουντλς. Αν δεν το διαθέτετε, χρησιμοποιήστε peeler. Βάλτε το σκόρδο, τους ξηρούς καρπούς σας και τους σπόρους κόλιανδρου στο γουδί ή στο multi και χτυπήστε τα και στη συνέχεια τοποθετήστε ένα βαθύ τηγάνι σε μέτρια φωτιά. Προσθέστε του ελαιόλαδο και το μείγμα με το σκόρδο και το κόλιανδρο και σοτάρετε για 1 λεπτό, ανακατεύοντας συνεχώς. Προσθέστε και το θυμάρι και τα νουντλς κολοκυθιού και ανακατέψτε μέχρι τα κολοκύθια να επικαλυφθούν και να ζεσταθούν. Εναλλακτικά, αν προτιμάτε να τα μαγειρέψετε, αυξήστε τη θερμοκρασία και σοτάρετέ τα για 2-3 λεπτά μέχρι να γίνουν πιο τρυφερά, αλλά να παραμείνουν τραγανιστά. Προσθέστε λίγο ακόμη ελαιόλαδο, αν χρειαστεί, και πασπαλίστε αλάτι και πιπέρι. Σερβίρετε με την παρμεζάνα και τα λεμόνια για γαρνιτούρα.

Τα οφέλη αυτού του πιάτου:

  • Τονώνει το ανοσοποιητικό χάρη στη βιταμίνη C που βρίσκουμε στο κολοκύθι και τα λεμόνια
  • Κάνει καλό στην όραση, χάρη στη βιταμίνη Α του κολοκυθιού και του θυμαριού
  • Σας παρέχει πρωτεΐνη λόγω της παρμεζάνας
  • Είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες κάνοντας καλό στο έντερο και βοηθώντας σας να νιώθετε χορτάτοι για περισσότερη ώρα
  • Έχει αντιμικροβιακές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες λόγω του σκόρδου και του θυμαριού
  • Παρέχει κάλιο, ασβέστιο και φυλλικό οξύ στον οργανισμό, κάνοντας καλό στην καρδιά και στα οστά
  • Έχει αντιοξειδωτική δράση χάρη στη βιταμίνη Ε από τα αμύγδαλα, αλλά και λόγω των λεμονιών
  • Είναι πλούσιο σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα από το ελαιόλαδο, τα οποία ρίχνουν τη χοληστερίνη και ευεργετούν την καρδιά