Guinness, U2 και μερικοί ακόμη λόγοι που αγαπάμε τους Ιρλανδούς
Φίλοι της μπίρας, της ιρλανδικής μουσικής και της κάπως…περίεργης προφοράς, δείτε τι έχουμε κληρονομήσει από τους Ιρλανδούς.
Η ημέρα του Αγίου Πατρίκιου
Γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 17 Μαρτίου και αποτελεί τον έναν από τους δύο λόγους που οι λάτρεις της μπίρας ευγνωμονούν τους Ιρλανδούς, αφού τους χαρίζουν απλόχερα άλλη μια αφορμή να βρεθούν για μπίρες. Τα πάρτι μπίρας και ιρλανδικού χορού δίνουν και παίρνουν σε όλο τον κόσμο αυτή την ημέρα.
Η μπίρα Guinness
Όπως είναι προφανές, αυτός είναι ο δεύτερος λόγος που δικαιολογεί τη συμπάθεια των φίλων της μπίρας προς τους Ιρλανδούς: η μπίρα Guinness. Μαύρη και πικρή, αποτελεί το πιο δημοφιλές αλκοολούχο ποτό όλων των εποχών στην Ιρλανδία, με τις υψηλότερες πωλήσεις και τη φήμη του να φτάνει από τη μία άκρη του κόσμου στην άλλη. Η πρώτη μπίρα Guinness παρασκευάστηκε στο Ζυθοποιείο Arthur Guinness στο St. James’s Gate του Δουβλίνου και σήμερα είναι από τα πιο επιτυχημένα brand, διαθέσιμο σε 120 χώρες και με ετήσιες πωλήσεις στα 850 εκατομμύρια λίτρα, κάνοντας εκατομμύρια κόσμου εκεί έξω να πίνει στην υγειά των Ιρλανδών.
Ο ιρλανδικός χορός
Παρ’ όλο που πρόκειται για έναν παραδοσιακό χορό που υπάρχει εδώ και αιώνες, έγινε περισσότερο δημοφιλής από τους Riverdance (ιρλανδικό, θεατρικό σόου, με ιρλανδική μουσική και χορό) το 1994, όταν έδωσαν παράσταση κατά τη διάρκεια διαλείμματος της Eurovision, κλέβοντας την παράσταση. Έκτοτε, οι Riverdance αποτελούν ένα από τα πιο διάσημα χορευτικά σόου όλων των εποχών, έχοντας κόψει εκατομμύρια εισιτήρια και πολλοί προσπαθούν να «κλέψουν» κάτι από τα βήματά τους και να χορέψουν αλά ιρλανδικά.
Δείτε τους Riverdance στο youtube εδώ.
Ποιοι δεν έχουν κλάψει στην εφηβεία τους με το “With or without you” και ποιοι δεν στριμώχτηκαν για να πάρουν εισιτήριο για να τους παρακολουθήσουν όταν ήρθαν στην Αθήνα το 2010; Οι U2 «γεννήθηκαν» στις 25 Σεπτεμβρίου 1976 στο Δουβλίνο και το 1978 (την ημέρα του Άγιου Πατρίκιου) κέρδισαν ένα talent show που τους εξασφάλισε, εκτός από χρηματικό έπαθλο 500 λίρες, την ευκαιρία να ηχογραφήσουν ένα demo που θα έφτανε στην CBS. Τα υπόλοιπα είναι γνωστά: 22 βραβεία Grammy, 145 εκατομμύρια άλμπουμ σε όλο τον κόσμο και κοινωνικός ακτιβισμός στο φουλ.
Ο Όσκαρ Ουάιλντ
Γνωστός στις μέρες μας για τα ευφυολογήματά του, το μοναδικό του μυθιστόρημα («Το πορτραίτο του Ντόριαν Γκρέυ») και τα θεατρικά έργα, ο Όσκαρ Ουάιλντ έχει αφήσει σημαντική κληρονομία ως μυθιστοριογράφος, ποιητής, δραματουργός και κριτικός. Γεννήθηκε το 1854 στο Δουβλίνο και περνώντας από διάφορα είδη γραπτού λόγου καθ' όλη τη δεκαετία του 1880, γεύτηκε την δόξα ως θεατρικός συγγραφέας στο Λονδίνο στις αρχές της επόμενης δεκαετίας. Φυλακίστηκε για 2 χρόνια με την κατηγορία του σοδομισμού, καθώς η ομοφυλοφιλία ήταν τότε ποινικό αδίκημα στην Αγγλία και πέθανε άπορος στο Παρίσι, τον Νοέμβριο του 1900, σε ηλικία 46 ετών, από μηνιγγίτιδα.
Αν σας μαγεύει οτιδήποτε ιρλανδικό, δείτε εδώ τα 8 μέρη της Ιρλανδίας που θα σας αφήσουν με το στόμα ανοιχτό.