Οι καλύτερες ερμηνείες του Μάικλ Φασμπέντερ
Με αφορμή το «Στιβ Τζομπς» που κυκλοφορεί στις αίθουσες, αξιολογούμε τις κορυφαίες ερμηνείες του Ιρλανδογερμανού ηθοποιού που κατέκτησε τον κόσμο του Χόλιγουντ.
Αυτή την εβδομάδα κυκλοφόρεί στις αίθουσες το «Στιβ Τζομπς», με τον Μάικλ Φασμπέντερ να ερμηνεύει τη θρυλική φιγούρα του ιδρυτή της Apple για χάρη των Ντάνι Μπόιλ και Άαρον Σόρκιν.
Και μπορεί ο Ιρλανδογερμανός ηθοποιός να έγινε ευρέως γνωστός ενσαρκώνοντας τον νεαρό Magneto στις ταινίες X-Men, έχει όμως από πίσω του μια ευρεία γκάμα ερμηνειών σε ανεξάρτητες παραγωγές που τον καθιέρωσαν σε έναν εκ των κορυφαίων της γενιάς του.
Η καλλιτεχνική του σχέση με τον Στιβ Μακ Κουίν τον όρισε ως ηθοποιό, αλλά πλέον έχει ανοίξει τους ορίζοντές του και έχουμε κάθε λόγο να πιστεύουμε ότι μας επιφυλάσσει πολλές ακόμη εξαιρετικές ερμηνείες για το μέλλον. Ας δούμε λοιπόν τις καλύτερες ερμηνείες του.
5. «Ο συνήγορος» (2013)
Σίγουρα μια από τις πιο αδικημένες ταινίες των τελευταίων ετών, που λανθασμένα πλασαρίστηκε ως περιπέτεια ενώ αποτελεί μια ασφυκτικά σκοτεινή αλληγορία για την απληστία, με τη νιχιλιστική πένα του Κόρμακ Μακάρθι να ενδιαφέρεται περισσότερο για το ολοκληρωμένο κάδρο παρά για την τύχη των χαρακτήρων. Ο ακόρεστος δικηγόρος του Φασμπέντερ είναι ιδανικός εκφραστής της τραγικής φιγούρας που πλησιάζει τόσο κοντά στον ήλιο για να δει μόνο τα φτερά του να καίγονται.
4. «12 χρόνια σκλάβος» (2013)
Η τρίτη συνεργασία του Φασμπέντερ με τον Στιβ Μακ Κουίν ήταν και η πιο επιτυχημένη, φτάνοντας μέχρι και την κατάκτηση του Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας. Το επίτευγμα του Μακ Κουίν εδώ δεν είναι όμως ότι απλά το κατάφερε αυτό, αλλά το έκανε με τους δικούς του όρους, χωρίς να προσεγγίσει το θέμα του με σεναριακές διευκολύνσεις για να γίνει αρεστός στην Ακαδημία. Ο Φασμπέντερ υποδύεται τον διαβολικό γαιοκτήμονα στο δεύτερο μέρος της ταινίας και καταφέρνει να δώσει βάθος σε ένα χαρακτήρα που θα μπορούσε να μείνει μονοδιάστατος. Ειδικά η σκηνή που κυνηγάει τον Σόλομον στην αυλή του κτήματος αποδίδει γλαφυρά και με σαφήνεια την εύθραυστη ψυχολογία του δυνάστη.
3. «Fish Tank» (2009)
Ο στίχος «Life’s a bitch and then you die» του ράπερ Nas βρίσκει την τέλεια εφαρμογή στον ωμό ρεαλισμό της Άντρεα Άρνολντ. Στο «Fish Tank» ξεχώρισε η νεαρή Κέιτι Τζάρβις (που δυστυχώς έμεινε στην αφάνεια έκτοτε), η ηλεκτρισμένη σχέση της με τον Φασμπέντερ ήταν πάντως που δημιούργησε ένα ξεχωριστό αποτέλεσμα. Είναι μυστήριος, επιβλητικός και επικίνδυνος (εντός ή εκτός εισαγωγικών)και ένα χρόνο μετά το «Hunger» καταλάβαμε πως αυτός ο τύπος ήρθε για να μείνει.
2. «Hunger» (2008)
Η απαρχή της συνεργασίας του Φασμπέντερ με τον Στιβ Μακ Κουίν τάραξε τα κινηματογραφικά νερά το 2008. Και όχι άδικα. Μεταφερόμαστε στις φυλακές της Βόρειας Ιρλανδίας το 1981 και στα αληθινά γεγονότα που συνέβησαν εκεί και οδήγησαν τους κρατουμένους σε απεργία πείνας. Πρόκειται ουσιαστικά για τον πρώτο πρωταγωνιστικό ρόλο της καριέρας του ( τον είχαμε δει σε δεύτερο ρόλο στους «300») και δε χάνει την ευκαιρία που του δόθηκε. Δε μένει στην απώλεια βάρους. Γίνεται ο απεργός πείνας Μπόμπι Σαντς που μυθοποιήθηκε μετά το θάνατό του. Το «Hunger» είναι η αδιάβλητη πίστη στα ιδεώδη και επτά χρόνια μετά παραμένει σημαντικό.
1. «Shame» (2011)
Ίσως η καλύτερη ερμηνεία του Φασμπέντερ. Δε διαθέτει το αβανταδόρικο θέμα και τη μεταμόρφωση του «Hunger», παρόλα αυτά μέσα από μια καθαρά σωματική ερμηνεία καταφέρνει να εκφράσει τους περίπλοκους μηχανισμούς γύρω από κάθε εθισμό. Η καλαίσθητη αποστειρωμένη σκηνοθεσία του Μακ Κουίν βοηθά στην ανάδειξη των ερμηνειών, καθώς εκτός από τον Φασμπέντερ και η Κάρεϊ Μάλιγκαν βρίσκεται σε μια από τις καλύτερες στιγμές της έως τώρα καριέρας της.
Bonus: «Frank» (2014)
Η πιο ιδιαίτερη ερμηνεία του Φασμπέντερ, σε μια πραγματικά περίεργη ταινία που την αγαπάς ή τη μισείς. Για την ακρίβεια δεν είμαστε καν σίγουροι αν μπορεί να χαρακτηριστεί ως ερμηνεία, υπό την έννοια ότι υποδύεται έναν ιδιόρρυθμο frontman που δεν αποκαλύπτει ποτέ το πρόσωπό του και από την αρχή μέχρι το τέλος φοράει μια μεγάλη μάσκα. Ο Φασμπέντερ καταφέρνει ωστόσο να αναδείξει το χαρακτήρα του με όσα μέσα διαθέτει και παρά την κάπως χοντροκομμένη απεικόνιση στον τρόπο που χειρίζεται τα άτομα με ψυχολογικά προβλήματα, το φιλμ καταφέρνει να είναι αυθεντικό και να βγάλει ειλικρινές συναίσθημα.
Η ταινία «Στιβ Τζομπς» κυκλοφορεί στις αίθουσες από την UIP.
Γιάννης Μόσχος
[email protected]