Σύμη, η αίγλη της Μεσογείου: η Δέσποινα Βανδή μάς ξεναγεί
Όπως θα διαπιστώσετε διαβάζοντας, πολύ δε περισσότερο επισκεπτόμενοι τη Σύμη, δεν είναι τυχαίο πως το αρχικό της όνομα ήταν Αίγλη.
Ξεκινώντας από το λιμάνι της Ρόδου και αντικρίζοντας μετά από μία περίπου ώρα τον Γιαλό, το γραφικό λιμάνι του νησιού, όλη η εικόνα σε παραπέμπει σε ένα απάντημα διαφόρων μορφών του ελληνικού πολιτισμού, του αρχαίου, του κλασσικού, του βυζαντινού. Το αποτέλεσμα είναι τα υπέροχα διατηρητέα κτίρια να απλώνονται αμφιθεατρικά και να συνθέτουν ένα μοναδικό θέαμα . Αν μάλιστα αναλογισθεί κανείς την πλούσια ιστορία του νησιού και την οικονομική δύναμη των κατοίκων του οι οποίοι από τις αρχές του προηγούμενου αιώνα διακρίθηκαν στη ναυπήγηση, τη ναυτιλία και το εμπόριο, βρίσκει απόλυτα δικαιολογημένο το γιατί από τους αρχαίους χρόνους η πρώτη ονομασία της Σύμης ήταν Αίγλη.
ΓΙΑΛΟΣ-ΠΕΔΙ-ΑΓΙΑ ΜΑΡΙΝΑ. ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
Ξεκινήστε την περιπλάνησή σας παίρνοντας το λεωφορείο από την άκρη του λιμανιού. Σε 10 λεπτά θα βρεθείτε στον οικισμό Πέδι. Από εκεί έχετε δύο επιλογές. Ή παίρνετε καραβάκι ή συνεχίζετε πεζή, οπότε σε 30 περίπου λεπτά βρίσκεστε στον γραφικό όρμο του Αγίου Νικολάου. Στη συνέχεια και επιστρέφοντας στο Πέδι ξεκινάτε από την αντίθετη κατεύθυνση και σε 45 λεπτά, μετά από μια μικρή ανάβαση, βρίσκεστε στον κόλπο της Αγίας Μαρίνας από όπου κολυμπώντας για 10 περίπου λεπτά φτάνετε σε ένα μικρό νησάκι όπου και προβάλλει το γραφικό εκκλησάκι της Αγίας Μαρίνας. Οι παραλίες διαθέτουν υποδομές ενώ ειδικά στο Αγίου Νικολάου υπάρχει αναψυκτήριο και μια προσεγμένη ταβέρνα.
Τα κοντινότερα τουρκικά παράλια βρίσκονται μόλις 7 ναυτικά μίλια και ,εφόσον έχετε μέρες στη διάθεσή σας, μπορείτε να περάσετε απέναντι. Νοικιάζοντας αυτοκίνητο μπορείτε να πάτε από την Μαρμαρίδα έως τις γραφικές παραλίες του Φετιγιέ και πιθανόν να φθάσετε έως το λιμάνι της Αττάλειας κάνοντας και μία διανυκτέρευση.
Η επόμενή μέρα στη Σύμη μπορεί να γίνει ξεχωριστή αν επισκεφθείτε τη μονή του ταξιάρχη Πανορμίτη που δεσπόζει στη νότια πλευρά του νησιού.
ΠΑΝΟΡΜΙΤΗΣ –ΣΕΣΚΛΙΑ-ΜΑΡΑΘΩΝΤΑΣ
Μετά από 25 περίπου λεπτά ταξιδιού με λεωφορείο φθάνετε στο μοναστήρι το οποίο τα πρωινά της Κυριακής και στις μεγάλες γιορτές σφύζει από ζωή, ιδιαίτερα δε στις 8 Νοεμβρίου, όταν γίνεται το μεγάλο πανηγύρι με κόσμο να συρρέει από όλα τα μέρη της Ελλάδος.
Αξίζει να επισκεφτείτε επίσης το αρτοποιείο που προσφέρει τον μοναδικό συμιακό άρτο, αλλά και το εκκλησιαστικό μουσείο με μοναδικά ευρήματα, ανάμεσά τους και τάματα προς τον Αρχάγγελο, πιστών από όλο τον κόσμο.
Στη συνέχεια, από το λιμάνι του Πανορμίτη σε 15 λεπτά με καραβάκι φθάνετε στο νησάκι Σεσκλιά, ιδιοκτησία της μονής, όπου υπάρχει το εκκλησάκι του Αγίου Παύλου, μια γραφική παραλία και ο ελαιώνας που τον επιμελείται o μοναδικός κάτοικος του νησιού.
Eπιστρέφοντας με το λεωφορείο μπορείτε να σταματήσετε στον γραφικό όρμο της Μαραθουντας, όπου θα απολαύσετε τα γαλαζοπράσινα νερά, καθώς και φρέσκα ψάρια όπως σκάρους πλακί στην μοναδική ταβέρνα του καπετάν Μιχάλη και της οικογένειάς του.
ΔΑΣΟΣ ΦΑΝΕΡΩΜΕΝΗΣ
Μετά από τη Μαραθούντα, μπορείτε να επιστρέψετε στο Γιαλό με το καράβι του καπετάν Λουκά, είτε να πεζοπορήσετε για 1 ώρα περίπου διασχίζοντας το μοναδικό δάσος της Φανερωμένης που καταλήγει στην ομώνυμη παραλία.
ΤΑΞΙΑΡΧΗΣ ΡΟΥΚΟΥΝΙΩΤΗΣ
Στο υπόγειο της μονής υπάρχουν μοναδικά βυζαντινά ευρήματα αλλά και η εικόνα του Ταξιάρχη Μιχαήλ. Για να την επισκεφθείτε, θα πρέπει να έρθετε σε επαφή με την Μητρόπολη Σύμης.
ΑΪ ΓΙΩΡΓΗΣ-ΝΑΝΟΥ
Μ ε βαρκάκι από τον Γυαλό μπορείτε να κάνετε εκδρομή σε δύο μοναδικές παραλίες. Η πρώτη είναι του Αϊ Γιώργη με επιβλητικούς και απότομους βράχους που καταλήγουν σε μια παραλία με γαλαζοπράσινα νερά όπου κυριαρχεί η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου του Δυσάλωτου. Ο όρμος κατακλύζεται από σκάφη, κυρίως τουρκικά, ενώ δε διαθέτει υποδομές οπότε πρέπει να έχετε μαζί σας νερό και τροφή.
Με ένα επόμενο δρομολόγιο του σκάφους φθάνετε σε 10 λεπτά στην παραλία Νανού που είναι προσβάσιμη από ένα σχετικά δύσκολο μονοπάτι. Η παραλία διαθέτει μοναδικά νερά και ένα γραφικότατο ταβερνάκι το οποίο μάλιστα υπάρχει από την δεκαετία του ‘60.
ΓΙΑΛΟΣ ΧΩΡΙΟ
Και οι δύο οικισμοί αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της πρωτεύουσας του νησιού που πριν από 5 δεκαετίες αριθμούσαν πάνω από 20.000 κατοίκους που σήμερα έχουν περιορισθεί στους 3.000. Επιλέξετε για τη διαμονή σας το συγκρότημα κατοικιών Lapetos Village του κυρίου Γιάννη Αντωνιάδη. Εναλλακτικές επιλογές διαμονής είναι το Irene’s House και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια «Ταξιάρχης».
Είναι πολύ ενδιαφέρον να ξεκινήσετε αργά το απόγευμα για τη Μεγάλη Στράτα που μετά από 200 σκαλιά σάς οδηγεί στο Χωριό. Στην ενδιάμεση πορεία κάνετε μια βουτιά στην ιστορία και αντικρίστε τα μοναδικά συμιακά αρχοντικά, αρκετά από τα οποία διατηρούνται, αλλά και εκείνου που έχουν ανακαταληφθεί. Στην κορυφή του λόφου, που αποτελεί και το τέλος της διαδρομής, θα συναντήσετε την Παναγιά του Κάστρου και την Παναγιά την Κερά.
ΦΑΓΗΤΟ-ΠΟΤΟ
Αξίζει να επισκεφθείτε τα εστιατόρια Μύθος, Θολός και Forno de la Legna στον Γιαλό, καθώς και το εστιατόριο του Κουλουρά στο Χωριό. Επίσης απολαύσετε το ποτό σας στο bar LOS που δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από το πιο φημισμένο μπάρ του πιο κοσμικού νησιού. Το διώροφο συμιακής αρχιτεκτονικής ιστορικό κτήριο, όπου υπογράφηκε η ένωση της Δωδεκανήσου με την Ελλάδα, στεγάζει τώρα μια πολύ αξιόλογη ιδιωτική πινακοθήκη που φιλοξενεί έργα Eλλήνων καλλιτεχνών. Τέλος, δοκιμάσετε τα μοναδικά σπιτικά γλυκά στο ζαχαροπλαστείο του Νίκου.
ΑΛΛΕΣ ΠΕΖΟΠΟΡΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ (με συνοδό)
Παναγιά Στρατιανή-Παραλία Νανού(2 ½ ώρες)
Μονή Ρουκουνιώτη-Αγιοι Ανάργυροι-Αγιος Αιμιλιανός (2 ½ ώρες)
Νημπορειός-Μονή Αναλήψεως (1 ώρα)
Μονή Μικρού Σωτήρα-Μονή Σταυρού του Πολέμου (1 ώρα)
Αναστάσιος Τσομπανίδης