Πώς να μετατρέψετε το στήθος κοτόπουλου από βαρετό σε πεντανόστιμο
Λίγο στήθος κοτόπουλου με πατάτες είναι πάντα μια γευστική και εύκολη λύση. Μπορείτε, όμως, να χαρίσετε έξτρα νοστιμιά στο κοτόπουλό σας με πολλούς και εύκολους τρόπους.
Πλούσιο σε πρωτεΐνη, η οποία βοηθάει το σώμα να χτίσει και να επιδιορθώσει τους ιστούς, αλλά και να μας κρατά χορτάτους, το στήθος κοτόπουλου μπορεί να μαγειρευτεί με διάφορους τρόπους και να ξεφύγει από την κλασική, ήπια γεύση του, ανεβαίνοντας επίπεδο στη νοστιμιά. Δείτε πώς μπορείτε να τα καταφέρετε, χωρίς να κάνετε την κουζίνα άνω-κάτω, με συνηθισμένα υλικά και μεθόδους που δεν θα σας ταλαιπωρήσουν.
Στήθος κοτόπουλου με σάλτσα lime
Φτιάξτε μια υπέροχη σάλτσα για το κοτόπουλο, πλούσια σε βιταμίνη C, που θα αλλάξει όλη τη γεύση του πιάτου και θα το απογειώσει. Θα χρειαστείτε: 4 στήθη κοτόπουλου, χωρίς πέτσα και κόκαλο, κομμένα στη μέση, 1 αβγό χτυπημένο, 2/3 του φλιτζανιού τρίμμα ψωμιού, 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο, το χυμό ενός lime, 6 κουταλιές της σούπας βούτυρο, 1 κουταλάκι του γλυκού ψιλοκομμένο σχοινόπρασο, ½ κουτ. του γλυκού άνηθο. Εκτέλεση: Καλύψτε το κάθε στήθος του κοτόπουλου με το αβγό και βουτήξτε το στο τρίμμα ψωμιού. Στη συνέχεια αφήστε τα για περίπου 10 λεπτά στη σχάρα να στεγνώσουν. Ζεστάνετε το ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο τηγάνι σε μέτρια και άνω φωτιά, βάλτε τα κοτόπουλα και τηγανίστε για 3 με 5 λεπτά την κάθε πλευρά. Βάλτε τα στη συνέχεια σε μια πιατέλα και κρατήστε τα ζεστά. Στραγγίξτε το λίπος από το τηγάνι και στύψτε το χυμό lime. Μαγειρέψτε σε κάτω του μετρίου θερμοκρασία μέχρι να βράσει και προσθέστε βούτυρο, ανακατεύοντας μέχρι να λιώσει. Πασπαλίστε με το σχοινόπρασο και το μαϊντανό και περιχύστε τη σάλτσα πάνω στο κοτόπουλο.
Χαρίστε στο κοτόπουλό σας έξτρα αντιμικροβιακές ιδιότητες, μαρινάροντάς το σε σκόρδο και δίνοντάς του πλούσια γεύση και άρωμα. Θα χρειαστείτε: 4 στήθη κοτόπουλου, χωρίς πέτσα και κόκαλο, 1/3 του φλιτζανιού ελαιόλαδο, ¼ του φλιτζανιού κόκκινο ξίδι, το χυμό ενός λεμονιού, 4 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες, 1 κουταλιά της σούπας ρίγανη, 2 κουτ. του γλυκού θυμάρι, 1 κουτ. του γλυκού αλάτι, 1 κουτ. του γλυκού μαύρο πιπέρι. Εκτέλεση: Αναμείξτε όλα τα υλικά μαζί σε ένα μπολ, εκτός από το κοτόπουλο. Βάλτε τα στήθη κοτόπουλου σε ένα πιάτο και περιχύστε τη μαρινάδα πάνω τους, εξασφαλίζοντας ότι είναι πλήρως καλυμμένα. Καλύψτε το πιάτο με ένα καπάκι ή μεμβράνη και βάλτε το στο ψυγείο για περίπου 1 ώρα. Στη συνέχεια, ψήστε το στο φούρνο ή στο γκριλ, γυρνώντας το μια φορά, μέχρι το κρέας να πιάσει εσωτερική θερμοκρασία 75 βαθμούς. Το κοτόπουλο χωρίς κόκαλα στο γκριλ χρειάζεται περίπου 20 λεπτά, αλλά εξαρτάται από το πάχος του. Μόλις το μαγειρέψετε, αφήστε το για λίγα λεπτά, έτσι ώστε οι χυμοί του να φτάσουν στο κέντρο του κρέατος, πριν το σερβίρετε.
Φτιάξτε ένα διαφορετικό…πρασινωπό σάντουιτς αξιοποιώντας τον αρωματικό βασιλικό και τη ρόκα. Θα χρειαστείτε: 2 φλιτζάνια θρυμματισμένο στήθος κοτόπουλου, ¼ του φλιτζανιού ελληνικό γιαούρτι, αλάτι κοσέρ και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι, 1 ψημένη μπαγκέτα κομμένη σε 3-4 ίσα μέρη, 2 φλιτζάνια ρόκα, 2 ντομάτες ρόμα κομμένες σε λεπτές φέτες, 200 γραμμάρια μοτσαρέλα σε φέτες. Για την σάλτσα πέστο βασιλικού: 1 φλιτζάνι φρέσκα φύλλα βασιλικού, 3 σκελίδες σκόρδο καθαρισμένο, 3 κουταλιές της σούπας σπόρους κουκουναριού, 1/3 του φλιτζανιού τριμμένη παρμεζάνα, αλάτι κοσέρ και φρεσκοτριμμένο πιπέρι, 1/3 του φλιτζανιού ελαιόλαδο. Εκτέλεση: Για να φτιάξετε τη σάλτσα πέστο, βάλτε βασιλικό, σκόρδο, κουκουνάρι και παρμεζάνα στο multi, πασπαλίστε αλάτι και πιπέρι και χτυπήστε τα. Όσο τα χτυπάτε, προσθέστε λίγο-λίγο και το ελαιόλαδο. Αφήστε το πηχτό μείγμα στην άκρη και σε ένα μεγάλο μπολ αναμείξτε το κοτόπουλο, ½ φλιτζάνι πέστο, το γιαούρτι, αλάτι και πιπέρι ανάλογα με τα γούστα. Γεμίστε με το μείγμα τη μπαγκέτα σας, μαζί με ρόκα, ντομάτα και μοτσαρέλα.
Το στήθος κοτόπουλου (χωρίς πέτσα) έχει οφέλη που πρέπει να λαμβάνετε υπόψη σας, έτσι ώστε να το προτιμάτε στη διατροφή σας.
- Ένα στήθος κοτόπουλο 180 γραμμαρίων περιέχει 54 γραμμάρια πρωτεΐνης και 4 γραμμάρια λευκίνης, χαρίζοντάς μας την απαραίτητη πρωτεΐνη στη διατροφή
- Αποτελεί μια άπαχη πηγή όλων των αμινοξέων
- Περιέχει λιγότερα λιπαρά και θερμίδες από το μπούτι κοτόπουλο
- Είναι πλούσιο σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, όπως βιταμίνη Β6 και Β3, απαραίτητες για το μεταβολισμό των υδατανθράκων, των λιπών και των πρωτεϊνών και για την καλή λειτουργία του πεπτικού
- Μπορεί να μαγειρευτεί με δεκάδες τρόπους και ταιριάζει τόσο με σάλτσες, όσο και σε σούπες, πίτσες και σαλάτες