Φρούτα και λαχανικά εποχής: πότε τρώμε τι;

frouta-laxanika-gunaika-biologika
ΤΡΙΤΗ, 24 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2015

Όσοι θέλετε να βάζετε μόνο φρέσκα φρούτα και λαχανικά στο πιάτο σας, ο παρακάτω οδηγός από την Κλινική Διαιτολόγο-Διατροφολόγο Μπαλαμώτη Δ. Χριστίνα σας είναι άκρως απαραίτητος.

Με την εμφάνιση των θερμοκηπίων μπορούμε και βρίσκουμε όλα τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά σχεδόν όλες τις εποχές του χρόνου, αλλά υπό φυσιολογικές συνθήκες κάθε μήνα του χρόνου παράγονται τα εξής φρούτα και λαχανικά:

Ιανουάριος

Φρούτα: πορτοκάλια, λεμόνια, μανταρίνια, γκρέιπ φρουτ, μήλα.

Λαχανικά: άνηθος, μαϊντανός, μπρόκολο, παντζάρι, πράσα, ραδίκια, ράπα, λαχανάκια Βρυξελλών, λάχανο, σέλινο, σέσκουλο, σπανάκι, φινόκιο, αβοκάντο, κουνουπίδι, μαρούλια, καρότο.

Φεβρουάριος

Φρούτα: τον Φεβρουάριο τα φρούτα είναι τα ίδια που υπάρχουν και τον Ιανουάριο, μόνο που τα μήλα αρχίζουν να μειώνονται και απαιτείται συντήρηση στο ψυγείο.

Λαχανικά: τα ίδια λαχανικά με τον Ιανουάριο και επιπλέον αγκινάρα και αντίδια.

Μάρτιος

Φρούτα: τα ίδια με τον Φεβρουάριο χωρίς το γκρέιπ φρουτ.

Λαχανικά: τα ίδια λαχανικά με το Φεβρουάριο και επιπλέον σπαράγγια λευκά και πράσινα, αρακάς και ραπανάκι.

Απρίλιος

Φρούτα: τα ίδια με τον Μάρτιο.

Λαχανικά: κολοκυθάκια, κουκιά, ράπα (τελευταία),  αγκινάρες, αβοκάντο, άνηθος, αρακάς, καρότο, κουνουπίδι, κρεμμύδια φρέσκα, λάχανο, λαχανάκια Βρυξελλών, μαϊντανός, μαρούλι, μπρόκολο, παντζάρι, πράσο, ραδίκια, σπαράγγια, σέσκουλο, σπανάκι.

Μάιος

Φρούτα: καλοκαιρινά πορτοκάλια (Βαλένσια), φράουλες, κεράσια, βερίκοκα, μούσμουλα, πρώιμα πεπόνια.

Λαχανικά: αβοκάντο, βλίτα, φασολάκια, πρώιμα αγγούρια, πρώιμες μελιτζάνες, άνηθος, αντίδι, αρακάς, καρότο, κολοκυθάκια, λάχανο, μαϊντανός, μάραθο, μαρούλι, παντζάρι, πιπεριά, ραδίκια, ραπανάκια, σέλινο, σέσκουλο, σπανάκι, σπαράγγια και μπρόκολο (τελευταία).

Ιούνιος

Φρούτα: βερίκοκα, φράουλες, κεράσια, ροδάκινα (ορισμένες ποικιλίες), καρπούζια, βύσσινα, πεπόνια, αχλάδια, μούσμουλα, πορτοκάλια.

Λαχανικά: ντομάτες, αγγούρι, αβοκάντο, βλίτα, κρεμμύδι, μαϊντανός, ραπανάκια, σκόρδο, σπανάκι, πιπεριά, πατάτες, αρακάς, κολοκυθάκια, μελιτζάνα, φασολάκια.

Ιούλιος

Φρούτα: βερίκοκα, φράουλες, αχλάδια, σύκα, βύσσινα, κεράσια, ροδάκινα , καρπούζια, πεπόνια.

Λαχανικά: αγγούρι, άνηθος, αντίδι, αρακάς, βλίτα, κολοκυθάκια, φρέσκο κρεμμύδι, λάχανο, μαϊντανός, μάραθος, μαρούλι, πιπεριά, ραδίκια, μπάμιες, σέλινο, σέσκουλο, σκόρδο, φασολάκια, ντομάτες, παντζάρια, ραπανάκια, καρότα, κολοκύθες, μελιτζάνες, πατάτες.

Αύγουστος

Φρούτα: αχλάδια, γκρέιπ φρουτ, καρπούζια, μήλα, ροδάκινα, πεπόνια, σταφύλια και σύκα, δαμάσκηνα.

Λαχανικά: αγγούρια, άνηθος, αντίδια, βλίτα, καρότα, κολοκύθα, κολοκυθάκια, κρεμμύδι, λάχανο, μαϊντανός, μάραθος, μαρούλι, μελιτζάνες, μπάμιες, παντζάρια, πατάτες, πιπεριές, ραδίκια, ραπανάκια, σέλινο, σέσκουλο, σκόρδο και φρέσκα φασολάκια, ντομάτες.

Σεπτέμβριος

Φρούτα: σταφύλια, σύκα, αχλάδια, μήλα, δαμάσκηνα, καρπούζι, πεπόνι.

Λαχανικά: κολοκυθάκια, ντομάτες, μπάμιες, κρεμμύδια ξερά, πατάτες.

Οκτώβριος

Φρούτα: ακτινίδια, κυδώνια, μήλα, σταφύλια, λωτοί, ρόδια.

Λαχανικά: τελευταία βλίτα, κολοκυθάκια, μάραθος, μελιτζάνες, πιπεριές, ραπανάκια, φασολάκια και ντομάτες αγγούρι, αντίδι, άνηθος, καρότο, κολοκύθα, κουνουπίδι, λάχανο, μαϊντανός, παντζάρι, μαρούλι, πράσο, ραδίκια, σέλινο, σέσκουλο, σπανάκι, μπρόκολο, ράπα, φινόκιο.

Νοέμβριος

Φρούτα: αχλάδια, μήλα, ρόδια, λεμόνια, μανταρίνια, γκρέιπ φρουτ, πορτοκάλια.

Λαχανικά: αντίδι, καρότο, κουνουπίδι, λάχανο, λαχανάκια Bρυξελλών, μαρούλι, μπρόκολο, παντζάρι, πατάτα, πράσο, ραδίκια, σέλινο, σέσκουλο, σπανάκι, φινόκιο.

Δεκέμβριος

Φρούτα: μανταρίνια, πορτοκάλια, λεμόνια, γκρέιπ φρουτ, μήλα, αχλάδια.

Λαχανικά: τα ίδια με τον Νοέμβριο και επιπλέον ράπα, αβοκάντο, άνηθος και μαϊντανός.

Μπαλαμώτη Δ. Χριστίνα

Κλινική Διαιτολόγος- Διατροφολόγος

Αριστούχος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών

Διαιτολογική Μονάδα Dietnet http://www.dietnet.gr