Γιατί ο καφές «μπαγιατεύει» γρήγορα;
Υπάρχει επιστημονική εξήγηση γιατί ο καφές χάνει τη γεύση του και μοιάζει μπαγιάτικος έπειτα από λίγη ώρα.
Έχει συμβεί σε όλους: Φτιάχνουμε ένα λαχταριστό καφέ ανυπομονώντας να τον απολαύσουμε, αλλά προκύπτει δουλειά και τον αφήνουμε στον πάγκο της κουζίνας ή στην άκρη του γραφείου, μέχρι να τελειώσουμε. Αυτή η δεύτερη γουλιά, όμως, απέχει από την πρώτη παρασάγγας…
Φαίνεται, όμως, πως όλο αυτό εξηγείται επιστημονικά και υπάρχουν κάποια πράγματα που μπορείτε να αποφύγετε –ή έστω να καθυστερήσετε- προκειμένου να «σώσετε» τον καφέ σας.
Καταρχάς, πρέπει να πούμε ότι οι κόκκοι καφέ είναι πλούσιοι σε διάφορα έλαια, χημικές ενώσεις και οξέα. Οι διαλυτές αυτές ενώσεις εξάγονται κατά τη διαδικασία ετοιμασίας του καφέ και του δίνουν τη χαρακτηριστική γεύση και μυρωδιά που τόσο αγαπάμε.
Μόλις, όμως, μπει και ο αέρας στο «παιχνίδι», το οξυγόνο αρχίζει να αλλάζει τη γεύση και την οσμή τους σχεδόν αμέσως, προκαλώντας στις διαλυτές ενώσεις είτε αλλοίωση, είτε οξείδωση –όπως σκουριάζει το σίδερο όταν εκτεθεί στο οξυγόνο για πολύ καιρό. Αυτός είναι ο λόγος που οι συσκευασίες του καφέ είναι πάντα κλεισμένες αεροστεγώς, προστατεύοντας τον καφέ από τον αέρα και το οξυγόνο.
Μια από τις πιο επιρρεπείς, αλλά εύοσμες διαλυτές ενώσεις είναι η μεθανοθειόλη, η οποία παίζει σημαντικό ρόλο στη φρεσκάδα της οσμής των καρπών και στην κάλυψη των λιγότερο επιθυμητών οσμών. Ο καφές, όμως, συνεχίζει να μπαγιατεύει όταν τον αναμείξετε με νερό. Οι διαλυτές ενώσεις διαλύονται καλύτερα ανάμεσα στους 90-96 βαθμούς Κελσίου, άρα η παρασκευή καφέ με καυτό νερό δίνει ένα πιο γεμάτο «σώμα» και έντονη γεύση σε σχέση με τον καφέ που φτιάχνουμε με χλιαρό ή κρύο νερό.
Καθώς, όμως, το νερό που βράζει «τραβάει» τις διαλυτές ενώσεις από τον καφέ, αυτές συνεχίζουν να οξειδώνονται, δίνοντας στον ζεστό καφέ μια πιο πικρή γεύση. Αυτή η διαδικασία συμβαίνει τη στιγμή που το νερό ακουμπά τον καφέ, με το φαινόμενο να γίνεται ακόμη πιο έντονο όσο ο καφές παραμένει στο νερό, μετά την εκχύλισή του. Αυτή την αλλαγή στη γεύση μπορείτε να την καταλάβετε ακόμη και μέσα σε μια ώρα από τη στιγμή που θα πιείτε την πρώτη σας γουλιά και είναι ο λόγος που τα πιο εξεζητημένα café φροντίζουν να εκχυλίζουν μικρές ποσότητες καφέ, κατά παραγγελία.
Ο ευκολότερος τρόπος να αποφύγετε κάτι τέτοιο είναι να «κλειδώσετε» τη φρεσκάδα του καφέ σας πριν ακόμη τον φτιάξετε, αποθηκεύοντας τον σε αεροστεγές δοχείο και μετά την εκχύλιση να τον μεταφέρετε σε αεροστεγές θερμός, για να τον διατηρήσετε φρέσκο περισσότερη ώρα.
Η φθορά του χρόνου, όμως, είναι δύσκολο να αποφευχθεί, ακόμη και στον καφέ –κάτι που πρέπει να θυμάστε την επόμενη φορά που θα φυλάξετε τον καφέ σας για αργότερα…