Τι μπορείτε να πάθετε αν ποστάρετε τις κάρτες επιβίβασης στα social media
Το barcode στις κάρτες επιβίβασης περιέχει ευαίσθητα δεδομένα, γι’ αυτό και πρέπει να προσέχετε τις δημοσιεύσεις σας, όσο κι αν θέλετε να δείξετε σε όλους σας τους διαδικτυακούς φίλους ότι πάτε ταξίδι.
Είστε ενθουσιασμένοι με το ταξίδι σας και θέλετε να το μάθει όλος ο κόσμος; Το να κάνετε post τη φωτογραφία της κάρτας επιβίβασης στο facebook σίγουρα είναι ένας τρόπος να το βροντοφωνάξετε. Είναι, όμως, ασφαλές;
O Brian Krebs, συγγραφέας και blogger που ειδικεύεται σε έρευνες σε εγκλήματα του κυβερνοχώρου και στην ασφάλεια των υπολογιστών, εξήγησε πόση πληροφορία μπορεί να λάβει κάποιος από το barcode της κάρτας επιβίβασης που έχει δημοσιευτεί στα social media.
O Krebs έγραψε συγκεκριμένα για έναν αναγνώστη του blog του, ο οποίος είχε την περιέργεια να δει πόσες πληροφορίες θα μπορούσε να λάβει από την κάρτα επιβίβασης που ανέβασε ένας φίλος του στο internet. Αφού έβγαλε screenshot την κάρτα επιβίβασης της Lufthansa, βρήκε γρήγορα ένα site που μπορούσε να αποκωδικοποιήσει τα δεδομένα και να δώσει στη στιγμή πολλές πληροφορίες για το ταξίδι.
Στις πληροφορίες συμπεριλαμβάνεται και το όνομα του επιβάτη, ο αριθμός του τακτικού επιβάτη και άλλα προσωπικά στοιχεία, ενώ ο συγκεκριμένος αναγνώστης μπόρεσε να αποκτήσει και το record key της πτήσης εκείνης της ημέρας. Στη συνέχεια, μπήκε στο site της αεροπορικής, χρησιμοποίησε το επώνυμο του επιβάτη, το οποίο αποκωδικοποιήθηκε από το barcode, και το record key και μπόρεσε να αποκτήσει πρόσβαση σε ολόκληρο το λογαριασμό. Μπορούσε όχι μόνο να δει την παρούσα πτήση, αλλά και κάθε μελλοντική πτήση, να αλλάξει θέσεις ή ακόμη και να τις ακυρώσει.
Αν θέλετε οπωσδήποτε να δημοσιεύσετε φωτογραφία με την κάρτα επιβίβασης στα social media, φροντίστε, τουλάχιστον, να κρύψετε με κάποιο τρόπο τον αριθμό του εισιτηρίου, το barcode και άλλες ευαίσθητες πληροφορίες. Μόλις φτάσετε στον προορισμό σας, προτιμήστε να σκίσετε την κάρτα από το να την πετάξετε τσαλακώνοντάς την, για να είστε 100% σίγουροι.