Πού να απολαύσετε μεζέδες στην Αθήνα με…άλλον αέρα
Λατρεύετε τους μεζέδες, αλλά βαρεθήκατε τα κλασικά, παραδοσιακά μεζεδοπωλεία με την πανομοιότυπη διακόσμηση και μουσική; Σας έχουμε τη λύση –για την ακρίβεια τις λύσεις, 5 στον αριθμό.
Τα μεζεδοπωλεία είναι πάντα μια εύκολη και εγγυημένη έξοδος για να περάσουμε καλά με την παρέα μας και να «βουτήξουμε» στην άβυσσο των μεζέδων και του χύμα κρασιού, χωρίς να αδειάσουμε το πορτοφόλι μας ή να βαρυστομαχιάσουμε. Αν, όμως, συχνά νιώθετε ότι όλα τα μεζεδοπωλεία είναι ίδια και αναζητάτε κάτι το διαφορετικό σε γεύση, περιβάλλον και ατμόσφαιρα, σημειώστε τις παρακάτω διευθύνσεις.
Vino Etcetera, Αργυρούπολη
Το Vino Etcetera συνδυάζει με μια εκπληκτική δεξιοτεχνία τον σπιτικό μεζέ και το άνετο περιβάλλον, με διακόσμηση και design που... ξεφεύγει, με την καλή έννοια. Art nouveau καδράκια, δαντελωτά σουπλά, όμορφα γλαστράκια, φερ φορζέ και χαριτωμένες λεπτομέρειες συνθέτουν ένα περιβάλλον που διαφέρει πολύ από τα κλασικά, γι’ αυτούς που έχουν βαρεθεί τα ξύλινα βαρέλια, τις ασπρόμαυρες φωτογραφίες και τις τουαλέτες που μοιάζουν βγαλμένες από… ταινία τρόμου. Στους μεζέδες, μην ανησυχείτε, τα πράγματα παραμένουν παραδοσιακά, σπιτικά και νόστιμα, με λίγη δόση έμπνευσης από Βαρκελώνη και πολύ μεράκι. Όλα φτιάχνονται επί τόπου, με προϊόντα και υλικά από όλη την Ελλάδα και το κρασί ρέει άφθονο, τόσο χύμα, όσο και εμφιαλωμένο. Διαβάστε την εμπειρία μας στο Vino Etcetera εδώ. Πληροφορίες: Ειρήνης 3, Αργυρούπολη, 698 313 3617, https://www.facebook.com/Vino-Etcetera-616339845132979/, http://www.vinoetcetera.gr/
Αν θέλετε να νιώσετε λίγο… τζίτζικας, να απολαύσετε τη ζωή και να γευτείτε ποικιλίες κλασικών, αλλά και πρωτότυπων μεζέδων, οι μέρμηγκες του «Τζίτζικα και Μέρμηγκα» θα κάνουν τη δουλειά για εσάς. Θα σας βάλουν να κάτσετε άνετα σε ένα χώρο που θυμίζει νεοταβέρνα, συνδυάζοντας σύγχρονα και παραδοσιακά στοιχεία και θα σας προσφέρουν ό,τι τραβά η ψυχή σας με πλήθος μεζέδων από τα… χεράκια τους, από κεμπαπάκια και χορτοκεφτέδες, μέχρι τραγανές κοτομπουκιές, τυρολουκουμάδες, καγιανά «αλλιώτικο» με χωριάτικα αβγά µάτια, παξιµάδι λαδιού Κυθήρων, παστό Μάνης, γιαούρτι, σάλτσα φρέσκιας ντοµάτας και πολλά άλλα. Ευτυχώς για τους τζίτζικες εκεί έξω, οι μέρμηγκες υπάρχουν σε 4 σημεία της Αθήνας (Σύνταγμα, Κηφισιά, Χαλάνδρι, Άνω Πατήσια), για να κάνουν τη ζωή τους πιο εύκολη και γευστική. Πληροφορίες: Ο Τζίτζικας κι ο Μέρμηγκας, Μητροπόλεως 12-14 Σύνταγμα, 210 3247607, Δροσίνη 12 Κηφισιά, 210 6230080, Αγ. Γεωργίου & Αισχύλου 26, 210 6810529, Πλατεία Παπαδιαμάντη 4, Άνω Πατήσια, 210 2232376, http://www.tzitzikasmermigas.gr
Κάποτε υπήρξε δημοφιλές καφενείο στο Πασαλιμάνι με ρεμπέτες, διανοούμενους και ανθρώπους του λιμανιού, ξεπηδώντας από στίχους του Μπιθικώτση («Στου Μπελαμή το ουζερί, τα ούζα έπινε σερί το παλικάρι το χλωμό, το πικραμένο»). Σήμερα, το ίδιο ιστορικό κτίριο έχει «φρεσκαριστεί», διατηρώντας νότες εποχής και κοσμοπολίτικο αέρα. Το Belle Amie δεν θα το βάλεις στην κατηγορία «μεζεδοπωλεία», γιατί δεν καταπιάνεται μόνο με ένα πράγμα. Εκεί μπορεί να περάσουν δυο παρέες το ίδιο καλά, με τη μία να έχει βγει για μεζέδες και την άλλη για ποτό, με σκοπό να απολαύσει ένα από τα διάφορα live με μουσικές από μπάντες με μουσικές επιρροές την jazz, τα blues, το swing του μεσοπολέμου, τη θεατρική μουσική… Αυτό σημαίνει ότι μπορείτε να συνδυάσετε και τα δύο: υπέροχους, παραδοσιακούς μεζέδες, σε ένα νεοκλασικό περιβάλλον με μουσική μεσοπολέμου, χαμηλό φωτισμό, βιενέζικες καρέκλες, τοιχογραφίες και πίνακες. Έχετε ξαναφάει μεζέδες έτσι; Διαβάστε την εμπειρία μας στο Belle Amie εδώ. Πληροφορίες: Belle Amie, Αγγ. Μεταξά 11, Πασαλιμάνι, Πειραιάς, 210 4175740, https://www.facebook.com/belleamiegr
Το μεγαλείο της Σμύρνης και οι μυρωδιές της ξαναζωντανεύουν στα νότια προάστια της Αθήνας, σε έναν εμπορικό δρόμο της Γλυφάδας, όπου λειτουργεί εδώ και ένα περίπου χρόνο το Le Bistrot De Smyrne (πρώην «1903»). Λιτή διακόσμηση, νεοκλασικός ρυθμός, λίγα τραπέζια και λευκό χρώμα είναι τα χαρακτηριστικά του χώρου του, όπου θα δείτε πώς «παντρεύεται» η σμυρναίικη παράδοση με τις πιο σύγχρονες μεσογειακές εκδοχές της, μέσα από τα χέρια του σεφ Ηλία Σκουλά. Στο ανατολίτικο μενού του θα βρείτε χοιρινή τηγανιά με σαλιγκάρια, σαγανάκι παστουρμά με αβγά και κασέρι, σαλάτα με χέλι και πολλές ακόμη ιδιαίτερες γεύσεις, που σε συνδυασμό με το περιβάλλον, αξίζει να σας κατεβάσουν ως τη Γλυφάδα. Διαβάστε την εμπειρία μας στο Le Bistrot De Smyrne εδώ. Πληροφορίες: Αγίου Ιωάννου 12 & Φιλικής Εταιρείας, Γλυφάδα, 2108942177, https://www.facebook.com/1903-Le-Bistrot-de-Smyrne-803854373019645/
Στηρίζοντας την ονομασία του και στη διακόσμησή του, σε ένα χώρο ανακαινισμένο σχετικά πρόσφατα, το «Στεριά και θάλασσα» συνδυάζει πράγματι αρμονικά εικόνες στεριάς και θάλασσας με εκλεκτούς μεζέδες. Σε ένα προσεγμένο, σύγχρονο χώρο με νοσταλγικές πινελιές, σε λευκούς και κίτρινους τόνους, με παράθυρα και παραδοσιακά κουρτινάκια, το «Στεριά και θάλασσα» ξέρει από ελληνική κουζίνα και το αποδεικνύει με τους παραδοσιακούς του μεζέδες, τις σαλάτες, τα κρύα, αλλά και ζεστά ορεκτικά, τις θαλασσινές γεύσεις, τα επιδόρπια και τα εκλεκτά του κρασιά. Οι δημιουργίες του είναι όλες φτιαγμένες με φρέσκα υλικά, το προσωπικό του πάντα χαμογελαστό προσωπικό και έτοιμο να σας τις προσφέρει και οι τιμές του προσγειωμένες και προσιτές. Ό,τι πρέπει δηλαδή για να ρίξετε… άγκυρα. Πληροφορίες: Λαμπράκη Γρηγορίου 9, Λυκόβρυση, 2102850460, 6936642079, www.steriakaithalassa.gr, www.facebook.com/steriakaithalassa
Τζούλια Τασώνη