15 πράγματα που δεν ξέρατε για τη γαλλική κουζίνα και το γαλλικό φαγητό

saligkaria
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 26 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2016

Θεωρείται η κουζίνα με τις πιο εκλεπτυσμένες γεύσεις που έχει επηρεάσει τη μαγειρική και τη γεύση παγκοσμίως, ενώ οι Γάλλοι ανήκουν στα έθνη που εκτιμούν δεόντως το φαγητό και το κρασί. Θέλετε να τους γνωρίσουμε λίγο καλύτερα;

Οι Γάλλοι αποτελούν ένα έθνος γεμάτο foodies. Δείχνουν σεβασμό στο φαγητό και τα διάφορα γεύματα της ημέρας και ό,τι έχει να κάνει με τη γεύση αποτελεί μέρος της κουλτούρας τους. Ίσως αυτός να είναι ένας λόγος που η γαλλική κουζίνα έχει αγαπηθεί, επηρεάσει και υιοθετηθεί παγκοσμίως, με γαλλικά εστιατόρια να θριαμβεύουν παντού, από τη μία άκρη του κόσμου ως την άλλη. Με αφορμή τα παραπάνω, ας δούμε μερικά facts που αφορούν το φαγητό και την κουζίνα της χώρας που «γέννησε» το μοσχάρι μπουργκινιόν, τα σαλιγκάρια και την κρεμμυδόσουπα.

1. Περίπου 500 εκατομμύρια σαλιγκάρια καταναλώνονται κάθε χρόνο στη Γαλλία. Διαβάστε εδώ περισσότερα για τα σαλιγκάρια ως έδεσμα εδώ.

2. Το κρασί θεωρείται ένα πολύ σημαντικό μέρος του γεύματος για τους Γάλλους, οι οποίοι είναι οι δεύτεροι σε κατανάλωση αλκοόλ κατά κεφαλή στο δυτικό κόσμο, μετά το Λουξεμβούργο. Πολλοί έφηβοι, μάλιστα, πίνουν νερωμένο κρασί στο σπίτι μαζί με τους γονείς τους στα οικογενειακά γεύματα.

3. Κάθε χρόνο ψήνονται και πωλούνται 10 δισεκατομμύρια μπαγκέτες στη Γαλλία και υπάρχουν αυστηροί κανονισμοί που αφορούν την παραγωγή τους. Για να θεωρηθεί μπαγκέτα, πρέπει να περιέχει μόνο 3 συστατικά: αλεύρι, μαγιά και αλάτι και καθόλου συντηρητικά. Κάθε μπαγκέτα πρέπει να ζυγίζει ακριβώς 250 γραμμάρια.

4. Οι Γάλλοι καταναλώνουν κατά μέσο όρο 25 κιλά τυρί ανά άτομο, το χρόνο. Αυτό τους καθιστά τους μεγαλύτερους καταναλωτές τυριού στον κόσμο και προφανώς δεν αποτελεί έκπληξη το ότι παράγουν πάνω από 300 διαφορετικά είδη τυριού. Το τυρί σερβίρεται σαν πιάτο μόνο του, σαν μέρος ενός γεύματος με πολλά πιάτα, μετά το κυρίως και πριν το επιδόρπιο.

5. Μερικά τυριά που φτιάχνονται από κατσικίσιο γάλα καλύπτονται με στάχτη πριν αποθηκευτούν για παλαίωση, κάτι που βοηθάει στην απορρόφηση της υγρασίας και στη διατήρησή τους για μεγάλες περιόδους.

6. Στο Παρίσι, μόνο, υπάρχουν 5 χιλιάδες εστιατόρια.

7. Οι Γάλλοι τιμούν την ώρα του γεύματος τόσο, ώστε συχνά να κάνουν διάλειμμα για μεσημεριανό διάρκειας 2 ωρών! Εκτός μεγάλων πόλεων, μην εκπλαγείτε αν όλα τα μαγαζιά και οι δημόσιες υπηρεσίες είναι κλειστές από τα 12 έως τις 14.00.

8. Το γαλλικό φαγητό έχει μεγάλη ποικιλία και κάθε περιοχή της Γαλλίας έχει της δική της κουζίνα και στυλ, με βάση τη δική της παραγωγή και την εποχή. Η περιοχή των Άλπεων, για παράδειγμα, φημίζεται για τα πιάτα της με επίκεντρο το ζεστό τυρί, όπως το fondue και το raclette, ενώ η κουζίνα της Προβηγκίας χρησιμοποιεί πολύ ελαιόλαδο, φρέσκες ντομάτες και άγρια βότανα και της Νορμανδίας είναι πλούσια σε βούτυρο και φρέσκια κρέμα, με την ισορροπία των μήλων.

9. Παρ’ όλο που η γαλλική κουζίνα συνδέεται συχνά με πλούσια επιδόρπια, τα περισσότερα σπιτικά επιδόρπια περιλαμβάνουν μόνο φρούτα και γιαούρτι.

10. Η Γαλλία είναι ο δεύτερος εξαγωγέας αγροτικών προϊόντων παγκοσμίως και ο μεγαλύτερος της Ευρώπης.

11. Στη Γαλλία συνηθίζεται να πίνουν τα ζεστά ροφήματά τους σε μπολ και να βουτούν ψωμί σε αυτά.

12. Το άλογο και ο λαγός είναι 2 είδη κρέατος που μπορεί να δείτε συχνά στο μενού ενός εστιατορίου της Γαλλίας.

13. Το goûter ή quatre-heure είναι ένα απογευματινό σνακ για παιδιά που αποτελείται από κρέπες, κρουασάν, μπριός, μπισκότα ή ζεστή σοκολάτα.

14. Η φράση Grand Cru προσδιορίζει το «καλύτερο». Στη Βουργουνδία αναφέρεται στους καλύτερους αμπελώνες, που έχουν συνήθως πολλούς ιδιοκτήτες. Στο Μπορντό η έννοιά του ποικίλει ανάλογα με τη συγκεκριμένη περιοχή, αλλά αναφέρεται πάντα σε εκτάσεις με έναν ιδιοκτήτη.

15. Το Côte-Rôtie είναι ένα γαλλικό κρασί με εγγύηση προέλευσης και ποιότητας AOC (Appellation d'Origine Contrôlée), της βόρειας περιοχής Ροδανού στη Γαλλία. Η πρώτη καταγραφή οινοπαραγωγής στην περιοχή εντοπίζεται στον 2ο αιώνα π.Χ., όταν οι Ρωμαίοι εγκαταστάθηκαν σε περιοχές γύρω από τη Βιέννη.

Κάντε κλικ εδώ για να γνωρίσετε τα χαρακτηριστικά πιάτα της γαλλικής κουζίνας κι εδώ για να μάθετε χρήσιμη ορολογία γαλλικής (κι όχι μόνο) κουζίνας.