Σχοινόπρασο: μάθετέ το από την καλή
ΠΕΜΠΤΗ, 10 ΜΑΡΤΙΟΥ 2016
Συγγενεύει με το κρεμμύδι και παρ’ όλο που έχει πολλές φορές διακοσμητικό χαρακτήρα σε ένα πιάτο, τα οφέλη του είναι πολλά. Ας το γνωρίσουμε λίγο καλύτερα.
Οι Άγγλοι το λένε chive (τσάιβ), ενώ στην Ελλάδα «κυκλοφορεί» ως σχοινόπρασο και εκτός από γεύση και όψη στα πιάτα μας, χαρίζει στον οργανισμό πολλά οφέλη.
Καταρχάς, δεν περιέχει λίπος, πρωτεΐνη και υδατάνθρακα, ενώ οι θερμίδες του είναι ελάχιστες (μόλις 1 σε 1 κουταλιά της σούπας). Τα 100 γραμμάρια μας παρέχουν το 87% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης βιταμίνης Α και το 96% βιταμίνης C, ενώ ταυτόχρονα παρέχει μικρές ποσότητες ασβεστίου, σιδήρου, βιταμίνης Β6 και μαγνησίου.
Μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε στο κοτόπουλο και το ψάρι, μαζί και με άλλα μυρωδικά, να το προσθέσετε στη σαλάτα, στον πουρέ σας και να απολαύσετε τα πολλαπλά οφέλη του:
- Βοηθά στην αναιμία, χάρη στο σίδηρό του
- Δρα κατά του καρκίνου του προστάτη, του στομάχου και του παχέος εντέρου και καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες
- Βοηθάει στον ύπνο και στη μνήμη, χάρη στη χολίνη που περιέχει
- Κάνει καλό στην πέψη
- Μπορεί να βοηθήσει στο κρυολόγημα