Με τον συγγραφέα Δημήτρη Στεφανάκη αναρωτιόμαστε πώς θα ήταν ένας κόσμος χωρίς λογοτεχνία

dimitris-stefanakis

Φωτογραφία Δημήτρη Στεφανάκη: Yiannis Velissaridis

ΤΕΤΑΡΤΗ, 24 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2016

Ο συγγραφέας του βιβλίου "Πώς η λογοτεχνία σού αλλάζει τη ζωή" απαντά σε πέντε ερωτήσεις για το ρόλο της λογοτεχνίας στη ζωή και τη θέση του μυθιστορήματος στο μέλλον.

1. Πώς θα ήταν ένας κόσμος χωρίς τη λογοτεχνία;

Αδυνατώ να φανταστώ  ένα τέτοιο κόσμο, όπως αδυνατώ να φανταστώ και τη λογοτεχνία  χωρίς τον κόσμο που ζούμε. Σε ένα ιδανικό κόσμο τι νόημα θα είχε η λογοτεχνία; Ο Θεός δεν μας έπλασε τέλειους, μας χάρισε όμως ως αντίβαρο τη λογοτεχνία.

2. Η λογοτεχνία μπορεί να μας αλλάξει τη ζωή;

Στο βαθμό που αντέχουμε την αμφιβολία, τη μοναξιά και την πρωτοτυπία των ιδεών, ναι, μπορεί αναμφίβολα να αλλάξει τη ζωή μας, αλλάζοντας πρώτα εμάς τους ίδιους.

3. Γιατί διαβάζουμε ιστορίες;

Φαίνεται πως η πραγματικότητα στην οποία ζούμε δεν μας αρκεί. Ο άνθρωπος αναζητά συνεχώς να σπάσει τα όρια της ατομικής του ύπαρξης μέσα από τις ιστορίες που αφηγείται, ή εκείνες που αφηγούνται άλλοι για λογαριασμό του.

4. Είμαστε ό,τι διαβάζουμε ή διαβάζουμε βάσει αυτού που είμαστε;

Με τις αναγνώσεις μας αναζητούμε συγγενικούς κόσμους και ιδέες. Διαβάζοντας όμως αναβαπτιζόμαστε συνεχώς. Θα μπορούσα να συνοψίσω την απάντησή μου στο εξής: «Πες μου τι διαβάζεις να σου πω ποιος είσαι».

5. Ποιο το μέλλον του μυθιστορήματος;

Αν υποθέσουμε ότι το μυθιστόρημα υπάρχει, σε λανθάνουσα μορφή έστω μορφή, από την εποχή του Ομήρου και του Πλάτωνα, τότε νομίζω ότι το μέλλον του συνδέεται στενά με εκείνο της λογοτεχνίας. Κάποιοι υπερφίαλοι σχεδιάζουν δεκαετίες τώρα τη «δολοφονία» του, χωρίς να αντιλαμβάνονται πως έτσι θα σκοτώσουν και την ίδια τη λογοτεχνία. 

Το βιβλίο "Πώς η λογοτεχνία σου αλλάζει τη ζωή" του Στεφανάκη Δημήτρη κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός.