Η σοκολάτα μας κάνει πιο… έξυπνους;

sokolata
ΔΕΥΤΕΡΑ, 21 ΜΑΡΤΙΟΥ 2016

Απίστευτο κι όμως αληθινό: νέα έρευνα μας δίνει το ΟΚ να τρώμε (μαύρη) σοκολάτα για το καλό της εξυπνάδας μας!

Σε νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal Appetite, ερευνητές ανέλυσαν τα δεδομένα από τη Maine-Syracuse Longitudinal μελέτη, στην οποία περίπου χίλιοι άνθρωποι από 23 ως 98 μετρήθηκαν για καρδιαγγειακούς κινδύνους, διατροφή και γνωστική λειτουργία. Από αυτές τις πληροφορίες και μια δεύτερη, πιο συγκεκριμένη ανάλυση, ανακάλυψαν ότι όσοι τρώνε σοκολάτα σε τακτική βάση, παρουσιάζουν καλύτερη γνωστική λειτουργία, καλύτερη μνήμη, οργάνωση του χώρου και ικανότητες λογικής σκέψης.

Οι θετικές αυτές επιδράσεις συμβαίνουν χάρη στα φλαβονοειδή στο κακάο, τα οποία συναντάμε σε υψηλά επίπεδα στη μαύρη σοκολάτα με περίπου 30-70% κακάο, αλλά όχι και τόσο στη σοκολάτα γάλακτος (7-15% κακάο). Αν η μαύρη σοκολάτα δεν σας δελεάζει, μπορείτε να λάβετε φλαβονοειδή και από τα σταφύλια, τα μήλα και το κόκκινο κρασί.

Ακόμη, οι ερευνητές ανέφεραν ότι πρόσφατες κλινικές μελέτες δείχνουν ότι η τακτική κατανάλωση φλαβονοειδών κακάου θα μπορούσε να προστατέψει από τη γνωστική φθορά που έρχεται με την ηλικία.

Δυστυχώς, όμως, η έρευνα επικεντρώθηκε στο πόσες φορές οι συμμετέχοντες κατανάλωναν σοκολάτα κι όχι σε τι ποσότητα. Γι’ αυτό μείνετε στο 1 κομματάκι μαύρης σοκολάτας την ημέρα, μέχρι να έχουμε νεότερα.