Τα οφέλη της άσκησης και πώς θα την αγαπήσουν (και) τα παιδιά μας
5+1 τρόποι για να αγαπήσει το παιδί μας την γυμναστική και να την εντάξει στο καθημερινό του πρόγραμμα από τώρα και για πάντα.
Τα οφέλη της άσκησης είναι λίγο πολύ γνωστά. Ας κάνουμε μια ανακεφαλαίωση και ας προχωρήσουμε στο διαταύτα που δεν είναι άλλο από την εφαρμογή της θεωρίας στην πράξη, δηλαδή από την αξιοποίηση της γνώσης για την σημασία της άσκησης, στην καθημερινή ζωή. Η άσκηση λοιπόν προσφέρει:
- Σωστή στάση σώματος
- Αρμονική ανάπτυξη του μυοσκελετικού συστήματος
- Αυξημένη αντοχή
- Υγιές καρδιοαγγειακό σύστημα
- Καλή φυσική κατάσταση
- Έλεγχο του σωματικού βάρους
- Συντονισμένες κινήσεις
- Καλή υγεία και αποφυγή χρόνιων νοσημάτων
- Αυτοπεποίθηση, κοινωνικότητα, ομαδικό πνεύμα
Πώς θα κάνουμε όμως τους πιτσιρικάδες να αγαπήσουν την άσκηση. Το χρέος είναι δικό μας και οι λύσεις απλές.
-Κάνε ό,τι κάνω. Ένα παιδί που βλέπει τους γονείς του διαρκώς καθιστούς ή ξαπλωμένους μέσα στο σπίτι, το πιθανότερο είναι να υιοθετήσει και εκείνο τις ίδιες συμπεριφορές. Δίνουμε πρώτοι το παράδειγμα βάζοντας την κίνηση στη ζωή μας.
-Κάνουμε την άσκηση παιχνίδι. Στην πιλοτή, τον κήπο ή την πλησιέστερη αλάνα της περιοχής μας, μια μπάλα, ένα σκοινάκι ή το ποδήλατο, μαζί με καλή διάθεση και φαντασία, αρκούν!
-Κλείνουμε την TV. Η τηλεόραση στο παιδικό δωμάτιο απαγορεύεται δια ροπάλου! Επίσης περιορίζουμε την τηλεθέαση ή την ενασχόληση του παιδιού με ηλεκτρονικά παιχνίδια και υπολογιστές που εξ ορισμού το καθηλώνουν. Ορίζουμε συγκεκριμένες ώρες και μέρες και μένουμε συνεπείς.
-Ευκαιρία για κίνηση! Δεν χάνουμε την ευκαιρία περπάτημα και σωματική δραστηριότητα μαζί με το παιδί μας. Πηγαίνουμε στο σχολείο με τα πόδια, προτιμάμε τις σκάλες από το ασανσέρ, ζητάμε από το παιδί να μας βοηθήσει στις οικιακές εργασίες ή το πλύσιμο του αυτοκινήτου.
Επίσης
-Εξετάζουμε τις εναλλακτικές για εκγύμναση στην περιοχή μας και δίνουμε στο παιδί επιλογές. Αν μάλιστα συνεννοηθούμε με τη μαμά του καλύτερού του φίλου να πηγαίνουν μαζί στο μπάσκετ, το χορό ή το ποδόσφαιρο, οι πιθανότητες να του αρέσει και να συνεχίσει τις προπονήσεις είναι πολύ μεγαλύτερες.
-Δεν πιέζουμε το παιδί να ασχοληθεί με κάποιο άθλημα που δεν αγαπά. Δεν θέλουμε να συνδέσει την εκγύμναση με άγχος και αρνητικά συναισθήματα!
Προσοχή!
Προτού καταλήξουμε στο είδος της γυμναστικής με την οποία θα ασχοληθεί το παιδί μας, ενημερώνουμε τον παιδίατρο και βεβαιωνόμαστε ότι έχουμε τη συγκατάθεσή του. Επίσης, δεν το παρακάνουμε με τη γυμναστική. Ο γυμναστής που θα προπονεί το παιδί μας θα καθορίσει το χρόνο και τη συχνότητα άθλησής του λαμβάνοντας υπόψιν τους ατομικούς του παράγοντες (βάρος, ύψος, ηλικία κ.ά.). Ο γενικός κανόνας πάντως είναι ότι για παιδιά άνω των δυο ετών, αρκεί μια ώρα την ημέρα άσκηση.